izvid MR in možna terapija
Spoštovani,
pred dvema tednoma sem se zjutraj zbudila z bolečinami v predelu vratu in desne lopatice, ki se je po nekaj dneh razširila v celotno desno roko. Čez nekaj časa mi je začela dreveneti cela desna roka, pojavilo se je tudi mravljinčenje v prvih treh prstih. Ker so postale bolečin neznosne, pomagali niso niti Ketonal in Tramal tableti, sem po priporočilu nevrokirurga opravila MR vratne hrbtenice. Prosila bi vas za razlago izvida in mnenje ali sem primerna za terapijo pri vas. Stara sem 42 let in opravljam pisarniško delo. V prostem času se vsakodnevno gibljem, že nekaj let obiskujem tudi fitnes.
Cervikalna hrbtenica ima zravnano lordozo, desna krivina cervikalne hrbtenice, ki je videti kompenzatorna krivina levi skoliotični krivini torakalne hrbtenice. Videti je zmerne degenerativne deformativne sprememb hrbtenice: iregularnosti krovnih plošč z robno osteofitno apozicijo, močno so izražene lev višini C6-7. Pridružene so manjše degenerativne spremembe malih sklepov. Prisotne so le manjše spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo. Drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti. Signal iz cervikalnih diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen.
Cervikalni diskus C2-3 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, več na desni strani, kjer je bolj izražena robna osteofitna apozicija. Prednji likvorski prostor je blago zožen, blago zoženje desnega recesa in foramna.
Cervikalni diskus C3-4 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, več na desni strani, kjer je bolj izražena robna osteofitna apozicija. Prednji likvorski prostor je blago zožen, zmerno zoženje desnega recesa; močno zoženje desnega foramna, zmerno zoženje levega foramna.
Cervikalni diskus C4-5 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, več anterolateralno, kjer jo obdaja robna osteofitna apozicija. Prednji likvorski prostor je blago zožen.
Cervikalni diskus C5-6 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, več anterolateralno, kjer jo obdaja robna osteofitna apozicija. Prednji likvorski prostor je blago zožen.
Cervikalni diskus C6-7 je znižan. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, obdaja jo robna osteofitna apozicija, ki je bolj izražena anterolateralno; fokalno bočenje desne posterolateralne in foraminalne konture z robno osteofitno apozicijo. Likvorski prostori ob moduli so zmerno/močno zoženi, močno zoženje desnega recesa in foramna.
Diskus C-Th1 ima ohranjeno višino, diskalna kontura je malo izbočena anterolateralno, obdaja jo blaga robna osteofitna apozicija. Spinalni kanal je primerno širok.
V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže patoloških sprememb signala.
Mnenje: zravnana cervikalna lorodza; desna krivina cervikalne hrbtenice, ki je videti kompenzatorna krivina levi skoliotični krivini torakalne hrbtenice; degenerativne spremembe cervikalne hrbtenice: spondiloza in spondilartroza, v višini C6-7 osteohondroza, kjer povzroča bočenje formacije diskus-osteofit zmerno/močno zožanje likvorskih prostorov ob meduli, močno zoženje desnega recesa in foramna; v višinah C2-3 in C3-4 povzroča bočenje formacij diskus-osteofit zoženje desnega recesa in foramna.
Pozdravljeni,
izvid in simptomi, ki jih opisujete predstavljajo klasičen primer t.i. cervikobrahialgije z draženjem korenine živca C6 ali C7. MRI popolnoma sovpada s klinično sliko. Zelo pozitivno je, da nikjer znakov utesnjenosti hrbtenjače. S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike.
Lep pozdrav,