izvid MR glave – prosim razlago
Pozdravljeni,
mama ima pljucnega raka v zadnjem stadiju. Do sedaj je imela ze kemoterapijo in obsevanje na pljucih.
Nekje decembra so se zaceli problemi z glavo. Najprej glavoboli, nato z govorom,razpolozenjem teh sedaj opazamo da tudi z hojo (jo gunca oz.zanasa levo-desno pri hoji)
Ker smo bili prepricani,da se je rak razsiril tudi v glavo,smo bili vsi presrecni,ko smo slisali da ni maligno. No in v tistem veselju se tudi nihce ni spomnil vprasati kaj pa se potem dogaja v glavi…
Danes je zacela z obsevanjem….
V prilogi je njen izvid. Jaz ga sama res ne zastopim. Zdi se mi,da ima tumor oz. dva v glavi,le da nista maligna. Je to mozno pri nekomu,ki ze ima raka z metastazami?
Upam,da se bo nasel kdo,ki bo znal tale izvid cimbolj po domace razloziti.
Hvala vam in lep vecer vam zelim
Da ni malignih celic, je napisano samo za likvor, to je v cerebrospinalni tekočini in to samo za tisto vrsto preiskave (metodo), ki so jo naredili. Vidim, da so naredili citološki pregled likvorja, vendar se tam maligne celice tudi ne spoznajo vedno (ca 30%). Se še dela na temu, da bi se razvile bolj občutljive metode, da bi se spoznale neopastične celice v likvorju.
Zato ima mami vseeno progres (napredovanje) pljučnega raka. Leptomeningi so mehka možganska tkiva in tam so s CT našli formacije (metastaze); to se vidi samo skontrastom. Če je tumor/formacija maligna, pa se lahko spozna samo s citološko preiskavo (v laboratoriju), tega pa tu niso mogli pregledali, ker nimajo tumorskega tkiva. Naredili so samo citološko preiskavo likvorja (likvor pa so ji lahko odvzeli in pregledali)…
Žal so zelo slabi izgledi. lp
Najlepsa hvala za vas odgovor.
Predvidevam,da tumorskega tkiva niso odvzeli zaradi njenega stadija primarnega raka. Imam prav? Verjetno se njeno stanje ne bi izboljsalo ce bi odstranili eno metastazo ne? Oz.tudi sam poseg za njo verjetno ni dober?
Torej se ta izvid vseeno smatra kot napredovanje raka?
Jaz se trudim biti cimbolj realna pa ceprav zelo zelo boli.
Zato bi vas prosila se,ce malo bolje razlozite kaj mislite s tem da so slabi izgledi? Vem,da casovno nekaj omejevati nima ravno smisla,saj vsak prezivi razlicno casa ampak vseeno….poskusamo z njo preziveti cimvec casa in se imeti cimlepse.
Naj povem se, da je mamin rak nekega genskega tipa,zamutiral ji je gen,ti preprecuje/unicuje rakave celice v telesu. Zato se zavedam,da ozdravela nikoli ne bo. Pred dobrimi tremi leti so ji napovedali se par mesecev…pa je se danes z nami.
Malo sem zasla s teme 🙂
Ali mislite,da bo obsevanje pomagalo v taki meri,da se ji povrne razumljiv govor,ravna (naravnost) hoja ter ce se ji bo umirilo naglo nihanje razpolozenja. Trenutno mislim,da ni sposobna sama voziti avta,zato jo raje sami vozimo kamor hoce iti.
Je mozno,da je do tega stanja prislo,zaradi udarca? Decembra so se ji zaceli problemi oz.smo jih takrat zaceli opazati…kaksne 3 mesece prej (nekje septembra) pa je padla v dnevni sobi in z ustnico udarila v policko regala. Udarec je bil tako mocan,,da je dobesedno razpolovila komplet zgornjo ustnico skoraj do nosa. Takrat so ji rekli,da ce bi udarila z glavo v policko,da udarca sigurno nebi prezivela. To me samo tako informativno zanima.
Onkolog ji je rekel, da ima obcutek debelega jezika in natecenega grla zaradi likvorja,ki naj bi ji “pritiskal” dol. Tole ne vem ce je cisto tako,ker se je takrat mama sama z njim pogovarjala. Me pa zanima ce je res mozno da likvor kar pride v grlo in gre proti pljucam? Tako je ona meni rekla,ceprav mislim,da ga ni dobro razumela. Pa tudi njeno razmisljanje nasploh ni vec tako ” verodostojno”,ker se vcasih kar preprica v kaksne svoje misli…
Se opravicujem za tako dolg post. Se nimam s kom drugim za pogovorit o tej zadevi. Na onko.inst.so pa zal taksne guzve,da se mi ne zdi prav,da bi onkologu “tezila” za osebni pogovor. So ljudje,ki ga bolj potrebujejo kot jaz.
Iskreno se vam se enkrat zahvaljujem za ze dani odgovor in upam,da mi boste lahko se kaj odgovorili na tale moj “monolog” 🙂
Hvala vam
Ja, v izvidu je napisano »progress« in to pomeni napredovanje. Odstranjevanje bi lahko naredilo več škode kot koristi in se pri tem izvidu sploh ne bo poskušalo – saj četudi ne razumete izvida, lahko spoznate, ko naštevajo koliko tega so našli. Seveda so slabi izgledi ob takšni diagnozi. Obsevanje cele glave lahko gledamo le kot uspešen paliativen učinek, ne more pa kontrolirati cele bolezni, npr. če so tudi maligne celice v centralnem živčnem sistemu ali pa vplivati na preživetje. Nihče ne ve, koliko ji bo pomagalo oblažiti simptome… Ne vemo niti ne, koliko obsevanj bo prenesla, kakšna je njena krvna slika po dolgotrajnem agresivnem zdravljenju… Teh odgovorov tu ne morete dobiti.
Ne, to tudi ni zaradi udarca. Tumorji in metastaze so samo simptomi rakave bolezni. Ta pa je bila nakazana že mnogo let prej. In četudi bi sedaj simptom odstranili, bolezen ostane. Ne iščite vzrokov za njeno bolezen, ker so pri vsakemu lahko drugačni…
Tudi ni nič nenavadnega, da so ji pred 3 leti rekli, da »še par mesecev«; to je mišljeno, če se ne bi zdravila. Pri leptomeningealnem se govori o parih tednih – če se ne zdravi. Zato je dobro, da jo obsevajo.
Pri pljučnem raku je seveda bolje, če se tumorji ugotovijo po naklučju, brez da bi delali težave….
Ob njeni diagnozi pa ne sme več voziti avte (!), že iz odgovornosti do drugih udeležencev na cesti.
Koristite čas z njo… Vse dobro Vam in Vaši mami!
Pozdravljeni. Rabila bi vašo pomoč. Namreč zaradi vrtoglavic sem bila napotena na MR glave in vratne hrbtenice ki sem jo opravila v zagrebu. MR so naredili brez kontrasa, dobila sem izvid sedaj pa nevem kaj naj bi to pomenilo zelo sem prestrašena zraven pa so seveda napisali da v poštev pride(glej sliko) kaj mislite po vašem mnenju bi to bilo?. Stara sem 21 let…odkrili pa so mi tudi herjijo v vratnih vratencih….
Napisali pa so V IV. Kumori spodaj parasigitalno vidi se okrugla zona premjera 3,6×3,7×3,6 mm otvorenog karaktera a dif.dg u obzir dolazi atipican izgled pleksusa koreudeusa, epenidmom, drugo. ……zelo sem prestrasena jest nemorem nevem kaj naj bi to pomenilo? Mogoce kaksne so moznosti. Najlepsa hvala ze v naprej!