Najdi forum

Pozdravljeni,

Sin trenira rokomet. Zanima me kaj pomeni izvid MR, kakšno je eventuelno zdravljenje in ali lahko nadaljuje s treningi. Na kontrolo pri ortopedu naročen oktobra.
MR levega kolena:
Srednje velik izliv. Nekoliko zadebeljena medialna patelarna plika. Ruptura ACL. PCL je ohranjen. Blaga posteriorna translacija femurja. Tanka periferna fisura zadnjega roga medialnega meniskusa ob stiku s kapsulo. Lateralni meniskus je ohranjen. Najverjetneje popolna avulzija LCL z glavice fibule. Ostali glavni snopi lateralnega kolateralnega ligamentarnega kompleksa so ohranjeni. Signal zmernega edema kapsule posterolateralnega kota. Blaga distenzija MCL. Tetiva kvadricepsa ter ligament patele sta ohranjena. Znakov za hrustančne lezije ni. Signal izrazitega edema kostnine lateralnega femoralnega kondila s plitvo subhondralno impresijo obremenilne površine in tanko nepopolno polkrožna hipointenzivna linija fisure. Signal edema tudi kostnine lateralnega tibialnega kondila posteriorno.
Mnenje:
Ruptura ACL.
Periferna ruptura medialnega meniskusa.
Ruptura centralnega snopa LCL
Kontuziji kostnine lateralnega tibialnega in zlasti femoralnega kondila s plitvo subhondralno impresijo obremenilne površine na femoralni strani.
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Darja

Spoštovani!

Po navedbah izvida menim, da bo terapija operativna. Seveda zadnjo informacijo da klinični pregled in se dokončno odločamo na podlagi njega, vendar, če izvid MRI drži, to pomeni, da je koleno nestabilno in potrebuje rekonstrukcijo ligamentov.

Kot navaja MR izvid sta strgana 2 velika ligamenta (od 4) in za oba je značilno, da je njuna funkcija po spontanem celjenju nezadostna, tako, da mislim, da bo bistvo posega rekonstrukcija LCA in LCL z eventuelnimi dodatnimi manjšimi intervencijami. Glede na poškodbo meniskusa se bo najverjetneje intraoperativno odločilo ali sploh potrebuje oskrbo in če, kakšno. Glede impresije tibialnega platoja, menim, da najverjetneje ne bo potrebno ukrepati (kot navaja izvid), vendar bi si pred odločitvijo želel sam pogledati posnetke in oceniti za kakšno impresijo gre in kakšne so ev. poškodbe hrustanca na tem mestu, ki lahko narekujejo dodaten intraoperativni poseg.

Druge strukture so navedene kot neprizadete, tukaj mislim predvsem na poškodbo ligamentarnih struktur posterolateralnega kota, tako da na tem mestu dodatnih posegov (poleg rekonstrukcije LCL) najverjetneje ne bo.

Upam, da Vas nisem preveč prestrašil. Po navedbah MRI gre sicer za resno poškodbo, ki pa se da pozdraviti. Prav je, da izbrani kirurg/ortoped pred ev. posegom oceni funkcijo kolena, predvsem nestabilnost, saj nas v medicini vedno lahko kaj preseneti in so pacienti lahko bistveno boljši (ali pa tudi slabši) od tega, kar narekujejo izvidi. Bo pa obravnava najverjetneje, tako kot poškodba, kompleksa in bo sledlo precej dolgo obdobje rehabilitacije, ki lahko traja tudi leto dni.

Upam, da čim bolje uredite in da bo sin zdravljenje, kakršnokoli že bo, dobro prenesel in se čim prej vrnil v aktivno življenje.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

New Report

Close