Izvid MR
Prosim za razlago izvida MR vratne hrbtenice:
V sagitalni raavnini je videti izravnano cevikalno lordozo in anteriorno lomljeno os v nivoju C 4 C 5.
Spondilotične spremembe, predvsem v spodnjih segmentih in izguba intenzitete signala iv. diskov zaradi degeneracije.
V axialni ravnini je v nivoju C 4 C 5 videti obsežno desnostransko herniacijo iv. diska s kostnimi naplastitvami, ki močno pritiska na duralno vrečo ter oži spinalni kanal, ožji je tudi desni iv. foamin.
V nivoju C 5 C6 je prav tako videti zmerno desnostransko protruzijo iv. diska, in kostne naplastitve, spinalni kanal je nekoliko ožji.
MNENJE:
Izrazite deg. spremembe vratne hrbtenice.
Izrazita desnostranska herniacija iv. diska C 4 C5 s kostnimi naplastitvami.
Zmerna desnostranska protruzija iv. diska C 5 C6.
Težava pa je v tem, da me pri hoji (po 3 minutah hoje) mravljinči v podplatih in sp. delu nog, ki ne popusti vsaj pol ure po mirovanju.
Pozdrav!
Gre za hernijo na segmentu C4-C5, ki je dokaj redka, ni pa omenjeno, ali hernija ali protruzija vpliva na hrbtenični mozeg.
Simptomi kažejo na zelo resno situacijo, v kolikor so dejansko povzročeni v vratnem delu hrbtenice, potem gre za cervikalno mielopatijo in je verjetno edina rešitev operativni poseg.
Upam pa, da ni tako in da so simptomi v spodnjih okončinah posledica degenerativnih sprememb v ledvenem delu hrbtenice in v tem primeru bi jih z manualno medicino lahko odpravili. To upam tudi zato, ker ne omenjate simptomov v zgornjem delu telesa.
Svetujem vam pregled v naši ordinaciji,[/url] kjer bomo natančno ugotovili od kod izvirajo simptomi v spodnjih okončinah in ugotovili možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
Hvala za odgovor.
Ali je možno, da me zaradi tega mravljinči med hojo od podplatov navzgor do kolen?
Ker MR križa razen degenerativnih sprememb ni bila nič posebnega, MR glave pa je bil ok.
In ali se zaradi tega pojavljajo pogosti “heksenšusi”, kjer se bolečina širi od vratu do ramen in posledično me tudi glava boli?
Ne verjamem, da težave izhajajo iz vratnega dela hrbtenice, prej bi rekel da gre za napetost ali neuravnoteženo delovanje določenih mišic v hrbtnem delu.
Lep pozdrav,