Izvid..mnenje
Pozdravljeni,
prosim za razlago izvida. Star sem 41 let, po poklicu zdravstveni resevalec.
V sluzbi sem si poskodoval koleno. Opravil sem MG ki je pokazal, manjsa ruptura post.roga medialnega meniskusa z manjso perimenoscealno cisto srednje velik izliv, stanje po distenziji MCL brez rupture.
Od poskodbe je 1 mesec , bolecina je konstantna. Zanima me ali bo potreben operativen poseg? Kaksne so moznosti zdravljenja.
Lp, hvala
Pozdravljeni,
v izvidu navajajo manjšo raztrganino povsem zadnjega dela notranjega meniskusa z manjšo cisto (prostor napolnjen s tekočino) ob meniskusu, srednje veliko količino proste tekočine v kolenu (znak draženja) ter stanje po nategu (delni raztrganini) notranje stranske vezi.
Odločitev o zdravljenju je odvisna predvsem od težav, ki vam jih povzroča strgan notranji meniskus (bolečina in/ali preskakovanje v zadnjem delu kolena). Če so v ospredju te, če bodo temu ustrezale tudi najdbe pri kliničnem pregledu in če v 3 mesecih od poškodbe težave ne bodo popustile, priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.
Če so v ospredju težave (predvsem bolečine) s strani poškodovane notranje stranske vezi (bolečine na notranji strani kolena), kar je verjetneje, priporočam nadaljevanje neoperativnega, predvsem fizioterapevtskega zdravljenja – lokalno protivnetno in regenerativno obsevanje (TECAR, magnetoterapija, ultrazvok in/ali LASER), masažo po metodi prečne frikcije, individualno asistirano aktivno razgibavanje in krepitev stegnenskih mišic. Bolečine po poškodbi notranje stranske vezi običajno vztrajajo 3 od 8 tednov, odvisno do obsežnosti poškodbe, izjemoma pa tudi več kot 3 mesece.