Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk IZVID MAMOGRAFIJE

IZVID MAMOGRAFIJE

Spoštovani !

Stara sem 42 let in bila sem že 3 na mamografiji ,ker sem imela bolečine v dojki in zatipala sem nekaj zatrdlin , ki so se z UZ izkazale da gre za ciste. Ker sem v poletnih mesecih opazila izcedek iz leve dojke ,ki je bil videti gost ,bele barve (kot nekakšen sir) so me poslali na mamografijo. Včeraj sem dobila domov izvid mamografije.
Izvid ni nič posebnega . Govori ,da so dojke normalne le v zunanjih kvadrantih je tkivo zgoščeno. Koža in podkože ne kaže patoloških sprememb, pravtako ni vidnih povečanih bezgav, skratka naj bi bilo vse vredu.
Moti pa me sledeče kar je napisano na koncu izvida. Piše da je izvid mamografije R2, prejšnja manografija pa je imela oznako R1. Kaj to pomeni?

Ponovno so mi svetovali klinični pregled z mamografijo čez eno leto. Zanima me torej kaj pomenita kratici R1 oziroma R2? Bojim se da ni vse vredu ,če mi kljub moji starosti priporočajo ponovno mamografijo čez 1 leto.

lep pozdrav

R1 pomeni normalno stanje. R2 pomeni benigni proces, kontrola čez 6-12 mesecev.
Ciste so največkrat benigne, še posebej manjše velikosti. A ker tega ne vemo zagotovo, bodo naslednji pregled opravili čez 1 leto. Po moji oceni zaenkrat ne rabite biti v skrbeh. Priporočam pa dopolnilo in sicer metodo BreastScan. Nobena od metod namreč ne daje 100% zagotovila. Metoda BreastScan ni odvisna od vidnih informacij (kot mamografija in ultrazvok), ampak spremlja metabolizem celic ter na ta način zvišuje natančnost diagnoze.

New Report

Close