Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Izvid laparaskopija – endometrioza

Izvid laparaskopija – endometrioza

Pozdravljeni, 
zaradi endometrioma na jajčniku sem imela laparaskopijo. V izvidu je zapisano, da je bil na levem jajčniku endometriom 4 cm, na desnem jajčniku pa drobno žarišče endometrioze, ki so ga koagulirali. Naredili so adheziolizo levega jajčnika ob uterus in SUL in enukleirali endometriom. Narejena je bila adhezioliza čvrstih zarastlin v nivoju obeh SUL in blagih zarastlin črevesa ob levo trebušno steno.

Mala medenica: rektum zaraščen na zadnjo steno uterusa

Uterus: adenomiotičen

Ligamenti: oba SUL čvrsta, zadebeljena, v zarastlinah

Levi ovarij: endometriom 4 cm, jajčnik čvrsto fiksiran na uterus

Desni ovarij: normalne oblike in velikosti, drobno žarišče endometrioze, prosto ležeč v fossi ovarici

diagnoze: endometrioza jajčnika, endometrioza pelvičnega peritoneja in druge vrste endometrioza

Glede na izvid me zanima za kako obsežno endometriozo gre? Ali so vse te zarastline posledica endometrioze? Med samim posegom so mi naredili še obojestransko tubektomijo.

Najlepša hvala in lep pozdrav.

Petra

Iz izvida se da prebrati, da ste imeli 4 cm velik endometriom in samo drobno žarišče endometrioze, kar ne kaže na obsežno endometriozo. Zarastline so lahko posledica endometrioze, lahko pa nastanejo tudi po vnetjih v spodnjem delu trebuha, redkeje pa po operacijah. Iz tega izvida ni možno točno opredeliti, kako obsežna je bila endometrioza.

Nadaljnje zdravljenje je odvisno os tega, ali imate težave in od želje po zanositvi. Glede na to, da so vam odstranili oba jajcevoda, so vas v primeru, da si želite zanositi, verjetno napotili v center za zdravljenje neplodnosti.

Če ne načrtujete zanositve pa bi bilo najbolje, da začnete jemati zdravila, ki zavirajo rast endometrioze – kontracepcijske tabletke ali posebna zdravila proti endometriozi.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze
Objava čaka odobritev

New Report

Close