izvid krvi
Spoštovana dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr.med.
Oktobra 2009 sem rodila sinka v 32 tednu (1800g) in vi ste bila njegova zdravnica. Za vašo prijaznost in podporo vam bomo vedno hvaležni. Dejala ste, naj se na vas obrnemo, če bi imeli kake težave in sedaj izkoriščam to možnost in vas lepo prosim za vaš strokoven nasvet.
Na srečo je naš Žiga brez težav (ob porodu je tudi dihal sam) zrasel že v skoraj leto dni starega fantiča in je res v pravo veselje vsej družini.
Sedaj meri 75 cm in je težak 10kg. Do 6. meseca polno dojen in se še vedno doji, hranim pa ga seveda tudi z ostalo priporočljivo gosto hrano. Je zelo živahen otrok.
17.8. je njegov krvi izvid nakazal tele vrednosti:
K-eritrociti 5.2
K-hemoglobin 87
K-hematokrit 0.280
K-MCV 54
K-MCH 16.7
K-MCHC 309
K-RDW 18.8
K-trombociti 362
K-MPV 8.2
K-levkociti 7.3
Pediater nam je predpisal Ferrum lek, ki ga nikakor ni prenašal in po njegovem zaužitju takoj izbruhal vso hrano, zato smo s tem sirupom prenehali. Železo smo poskusili povečati z bolj pogostim vnosom hrane bogate z Fe (več govedine, pese, špinače, suhe marelice…) in vrednost Fe se je v dveh tednih malce povečala. Po mnenju pediatra je še vedno prenizka, opominja pa tudi na ‘nenormalno’ št. eritrocitov glede na nizko vrednost hemoglobina.
3.9. smo ponovno dali kri z naslednjimi vrednostmi:
K-eritrociti 5.1
K-hemoglobin 91
K-hematokrit 0.288
K-MCV 57
K-MCH 18
K-MCHC 316
K-RDW 18.9
K-trombociti 364
K-MPV 8.5
K-levkociti 7.1
Pediater sumi na anemijo in morda kronično bolezen in moramo obiskati hematologa, kar nas je zelo zaskrbelo.
Sprašujem za vaše cenjeno mnenje, ali je obisk hematologa res nujno potreben, ali bi lahko le nadaljevali s hrano bogato z Fe in le zamenjali sirup. predpisan imamo sedaj lekofer, kjer pa piše, da se ga v primeru anemij odsvetuje in zato z njegovim jemanjem nismo še pričeli. Tudi ne vemo še, kako bi ga prenašal. Čakamo na vaše mnenje.
Zanima me tudi, katera vrednost hemoglobina pa je normalna za otroke (vem, da so predpisane vrednosti mišljene za odrasle) in glede na to, tudi katero št. eritrocitev.
Kaj gre lahko pri našem sinku narobe oz. kaj se dogaja ob pomanjkanju Fe? kako to vpliva na njegovo rast in razvoj. Oz. ali se lahko to stanje popravi brez kakih posledic.
Iskrena hvala za odgovor in uspešno delo z malimi junaki,
Mojca z družino
Spoštovana gospa Mojca,
glede na dosedanji potek slabokrvnosti in izvide sem skoraj prepričana, da gre pri Žigi za tim. sideropenično (mikrocitno) anemijo. Sideropenična = zaradi pomanjkanja železa. Mikrocitna = z majhnimi eritrociti (na kar kaže povprečna prostornina eritrocita – MCV, ki je normalno nad 85).
Ta oblika je zelo pogosta v starosti, v kateri je sedaj vaš sinček. Še zlasti pri nedonošenčkih (pri katerih manjkajo tisti zadnji tedni nosečnosti, ko se v plodu kopičijo zaloge – tudi železa) in pri izključno dojenih (v materinem mleku je železa več kot desetkrat manj kot v nadomestkih, resda se to železo veliko bolj učinkovito vsrka).
Ob hudem pomanjkanju železa sledi poglabljajoča se anemija – in otroci se utrujajo, se ne redijo. V skrajnem primeru je seveda možno, da zmanjka železa ne le za tvorbo novih rdečih krvničk, ampak tudi za druge pomembne naloge v organih, kot so možgani, jetra itd.
Zato je nujno povečati vnos železa – s hrano (pa četudi dajete takšno, ki je bogata z železom) tega ne boste uspeli. Ferrum Lek je le eden od pripravkov železa – in če ga Žiga ni dobro prenašal, lahko poskusite z Legoferjem (v navodilih je zapisano strašno veliko sopojavov pri vseh zdravilih, tako “za vsak slučaj”), v skrajnem primeru skočite čez mejo po Actiferrin (ki ga starši zelo hvalijo). In ko boste začeli z dajanjem železa (morda bi bilo koristno, da dnevni vnos razdelite na več manjših – torej da dobi isti dnevni odmerek v 4 ali več deljenih odmerkih), boste morali biti potpežljivi – za učinek na rdeče krvničke je treba počakati vsaj 2-4 tedne.
Pregled pri hematologu ni nič strašnega – verjetno bodo Žigi vzeli vzorec krvi še na dodatne kazalce pomanjkanja železa, kot so prosto železo, feritin (kaže zaloge) in % nasičenosti transferina.
Da bi bila vzrok slabokrvnosti kronična bolezen, se mi zdi zelo malo verjetno – proti tej “hipotezi” govorijo mnogi podatki, tudi primerna teža in njegova razposajenost.
Torej – čim prej poskusite z Legoferjem. In seveda nadaljujte z dojenjem in z “jekleno” hrano.
Pozdrav,