Najdi forum

Izvid kolonoskopije

Pozdravljeni,

Prosim vas za obrazložitev izvida kolonoskopije:
Zrnata/granularna sluznica s segmentno razširjenostjo in z znaki blagega neenakomernega vnetja v sigmi, 28 cm od zadnjika 4xbiopsiram. Ostali del kolona je bp.
Normalen izgled sluznice terminalnega ileuma.
Diagnoza: Neinfekcijski kolitis, neopredeljen (K52.9)
Histopatološki izvid: Enostavno kronično vnetje, ustreza aktivnemu kolitisu kot KVČB v aktivni fazi.

Stara sem 33let, že recimo pol leta sem imela kašasto blato (1x-2x na dan), v začetku decembra me je zelo bolel spodnji del trebuha (laboratorijski izvidi krvi in urina so bili normalni, prvi test blata na okultno kri je bil negativen, ostala dva pozitivna – pri izločanju blata sem se kar precej napenjala). V blatu sem opazila tudi sluz in občasno tudi nitke krvi.
Bolečine so 3h tednih ponehale, potem je bilo 1 teden ok, in potem me je zopet bolelo 2 tedna. Bolečine nisem mogla določiti-se je “selila”.

Pri kolonoskopiji mi je enodskopist rekel, da imam tudi hemoroide. Priporočal mi je 1mesec jemanje Salofalk 3000mg zrnc in naj izločim iz prehrane mleko, sladkor, gluten.
Po 14dnevem jemanju Salofalk in po izločitvi mleka, je moje blato normalno-brez sluzi in vidne krvi (na komolcih sem imela prej res suho kožo, za katero mi ni pomagala nobena krema, in po tej terapiji in izločitvi mleka se je stanje poboljšalo za 80%).

Prosila bi vas za obrazložitev termina enostavno kronično vnetje, ustreza aktivnemu kolitisu kot KVČB v aktivni fazi. Gre lahko za posledico intolerance na laktozo ali se iz tega lahko razvije kakšna hujša bolezen (kot npr. ulcerozni kolitis)?

V naprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor.

Spoštovana,
Glede na histološko mnenje bi svetoval kontrolo s tem izvidom pri gastroenterologu. KVČB je kronična bolezen in jo je potrebno zdraviti in spremljati. Glede na opis najverjetneje gre za ulcerozni kolitis ali intermedierni tip KVČB.
Glede na lokacijo se zdravi s kombinacijo granul ter svečk. Torej, svetujem posvet z osebnim zdravnikom nato napotitev gastroenterologu. Pa ne odlašat s pregledi preveč, saj je opisano, da gre za “aktivno fazo”, kar zahteva aktivno zdravljenje.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

New Report

Close