Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje izvid in nepojasnjeni problemi

izvid in nepojasnjeni problemi

Lepo pozdarvljeni!

Stara sem 28 let. Pred 2,5 leti sem rodila. Po končanem dojenju, se stanje s potenjem in vročinskimi vali ni zboljšalo. Zdaj imam probleme s prekomernim potenjem, nonstop me obliva vročica, kot nekakšni vročinski vali, vroče mi je tudi, ko druge okoli mene zebe, kljub temu, da se oblečena manj kot drugi. Večkrat v prejšnjih mesecih mi je bilo slabo kdaj sem tudi bruhala. Znaki so bili že kar malo podobni nosečnosti. Včasih pa imam občutek, kot da mi srce hitreje bije. tudi razpoloženje mi večkrat niha.
Že od otroštva sem vsakih par let na preventivnih pregledih pri tirologih, saj imam na pogled povečano ščitnico. Vedno je bilo stanje b.p. V nosečnosti sem morala preventivno jemati jodid.
Zdaj so se med drugim pojavile tudi težave pri požiranju, večinoma imam tudi občutek kot da me nekdo drži za vrat in mi posledično gre na bruhanje.Ttako da sem ponovno šla na pregled.
Diagnoza je evtirotična difuzna golša.
TSH: 0,99 mU/L, fT4: 16,80 pmol/L, fT3: 6,10 pmol/L
TSI: 0,70 IU/L, anti TG 65,00 IU/ml, anti TPO 17,00 IU/ ml

UZ ščitnice: desni reženj meri 1,5×1,66x več kot 6 cm, levi reženj 1,11×1,68x več kot 6 cm, istmus 0,33 cm. ščitnica je izoehogena.

Po izvidih naj bi čitnica delovala normalno, a je vseeno možno, da imam težave zaradi ščitničnih hormonov, ali pa je krivo kaj drugega? terapija bo jodid, za ustavitev rasti ščitnice.

Od kod menite izvirajo moje težave? Kaj mi je narediti? obstaja kakšna nevarnost glede povečane ščitnice. Moja mati ima kronično vnetje ščitnice in pa mislim da hipotirozo (premalo deluje).

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Zaskrbljena

Spoštovani!

Pri vas gre za zelo blago povečano ščitnico. Delovanje ščitnice je povsem normalno. Povečano potenje, občutek neenakomernega bitja srca, moteno razpoloženje niso v zvezi s ščitnico. Občutek tiščanja v vratu in oteženega požiranja bi morda lahko pripisali bago povečani ščitnici. V poštev prihaja preventivno zdravljenje z jodom in spremljanje velikosti ščitnice.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close