Najdi forum

izvid hrbtenice in mnenje

Spoštovani,
Leta 2003 (ko sem imela 35 let) sem opravila rtg hrbtenice in imela sledeč izvid:

l/s hrbtenica:
Osteochondrosis intervertebralis l5/s1 (močno zožen prostor)
nakazani h. schmorl l 1/2 in 2/3
Nekoliko zravnana fiz. lordoza lumbalne hrbtenice
nakazana deviacija v levo
Sacrum acutum

torakalna hrbtenica
nekoliko zravnana fiz. kifoza
nakazana deviacija v desno stran

vratna hrbtenica
zravnana fiz. lordoza
nakazana hondroza c 4/5 (rahlo zožen prostor)
Osteochondrosis intervertebralis 5/6 in 6/7 (rahlo zožena prostora, nakazane sorzalne naplastitve, nakazana ventralna osteofita c 6/7).

Od takrat se stanje le še slabša. Bolečine v hrbtenici imam na vseh treh delih praktično ves čas. Na vratu se občasno pojavi tudi oteklina, enako v križnem delu hrbta. Na novo so se v zadnjih mesecih pojavile še bolečine v prsnem delu med spanjem – neke vrste stiskanje (kot bi bil prsni koš pretesen).
Naročena sem na ponovno slikanje hrbtenice, da se ugotovi trenutno stanje, ki pa je pričakovano slabše.

Prosim vas za komentar prvega izvida in za nasvet, kaj bi če bi lahko pri vas storili zame.

Hvala in lp

Pri vas gre za deformacije na vseh delih hrbtenice, na najbolj pomembnem delu (vratnem) imate tudi izrastke na 6. in 7. segmentu.
Na ledvenem delu, med 5. ledvenim in prvim kriznim vretencem je mocno zozen medvretencni prostor.
Nakazana schmorlova hernija obicajno ne povzroca bolecin.
Geometrija vase hrbtenice je nepravilna v celoti, kar se dodatno pospesuje tezave, saj povzroca neenakomerno obremenitev segmentov.
Mislim, da so vse nastete tezave posledica teh nepravilnosti v hrbtenici, zato vas vabim na pregled, da ugotovimo moznosti zdravljenja in s tem zmanjsanje vasih tezav.

Lep pozdrav,

Hvala za vaš odgovor. Kako poteka zdravljenje pri vas? Gre za tedenske obiske, dnevne? Kakšni so rezultati?

Zdravljenje pri nas se zacne z natancnim klinicnim pregledom, pregledom dokumentacije, anamnezo, vkljucno z delno prvo terapijo, ki nam ze ob naslednjem obisku pokaze pravilnost smeri zdravljenja.
Obicajno se opravljajo tri terapije na teden (pon. sreda, petek), v povprecju je potrebnih 5-6 obiskov, bojim pa se, da bo glede na vaso diagnozo potreben kaksen obisk vec.
Stanje, ki ga opisuje vasa diagnoza je eno osnovnih za zdravljenje z manualno medicino.
Nismo vsemogocni, ne morem se hvaliti, da zdravimo prav vse, verjamem pa, da bi vam v veliki meri lahko pomagali. Dolocene stvari se pri vas verjetno ne da vec pozdraviti (kifoza, lordoza, osteofiti), da se nekaj pomagati na vratnem delu in veliko vec v ledvenem. Tudi probleme v prsnem kosu se da pozdraviti, v kolikor le ti izvirajo iz hrbtenice.
Ne bi vam rad prevec obljubljal, saj to kot zdravnik ne smem in ne bi bilo korektno, vsekakor pa smatram, da je za vas najbolje, ce nas cimprej obiscete.

Lep pozdrav,

Spoštovani!
Stara sem 36 let, 160 cm,55 kg. Že pred petimi leti so mi zaradi bolečin v ledvičnem predelu slikali hrbtenico v predelu križa in je bil izvid: sinistrokonveksna deviacija. Tu imam tudi največ bolečin in težko sedim več kot pol ure prav tako stati na mestu ne morem. Izvajam vaje za fizioterapijo, saj čutim, da mi pomagajo.

Zdaj pa so se začele hude bolečine in mravljinci v prstih na desni roki
in v dlani, ki me ponoči zbujajo. Zaradi tega me je zdravnica napotila na rtg. vratnega predela hrbtenice. Izvid je:
Pojačana je vratna lordoza. Blage spondilotične spremembe v srednjem delu vratne hrbtenice,kjer se opaža začetna i.v. hondroza v višini C4-C5 kjer je minimalna retrolisteza seg. C4 glede na C5 za manj kot 2mm (lig. aparat).
Drugače nimam pretiranih bolečin v vratu, le včasih je bolj trd in glavo držim bolj na desno pa sploh ne vem zakaj mi to bolj ustreza.
Zanima me ali je to lahko tudi dedno, saj je bila mama upokojena zaradi hrbtenice (išijas, lumbago), pa tudi oče enako (hernija).
Ali bi mi vi lahko pomagali, preden se vse skupaj še poslabša?
Koliko obiskov bi bilo potrebnih v mojem primeru in koliko je cena?
Hvala in lep pozdrav

New Report

Close