Izvid hormov
Pozdravljeni,
imam neredne cikluse, predvsem dolge..tudi na 2, 3 mesece. Stara sem 35 let, letos 36.
Lansko leto so bili izvidi hormov LH 7.35, FSH pa 6.77 na 4. dan ciklusa. Sedaj pa sem okoli 50. dneva od zadnje krvavitve (vmes je ni bilo) oddala kri za pregled hormov in izvid je bil: prolaktin 11.7, LH 25.5 in FSH 22.2 Prosim za razlago teh izvidov. Kaj pomeni višji LH od FSH na začetku ciklusa (lanski izvidi)? In kaj pomeni visok FSH (čez 20) recimo da je bila sedaj morda čas kakšen dan pred ovulacijo (glede na to da je bil 50. dan)?
Zanima me še, kaj je razlika med jemanjem Femare in Klomifena? Kdaj se predpiše eno, kdaj drugo? Če prav razumem, naj bi oba spodbudila ovulacijo, ali pač?
Hvala za pojasnila
Pozdravljeni,
hormone vedno določamo v začetku ciklusa – med 3. in 5. dnem. Prva vrednost (4. dan) je torej tista, ki jo lahko interpretiramo. Po izvidih sodeč in glede na to, da imate neredne cikluse, bi lahko imeli PCOS.
Femaro in Klomifen lahko dajemo za spodbujanje ovulacije. Razlika med njima je v mehanizmu delovanja. Običajno je zdravilo prvega izbora Femara.
Lep pozdrav