Najdi forum

IZVID GASTROSKOPIJE

Spoštovani!
Včeraj sem bila na gastroskopskem pregledu. Ker sem bila preveč živčna, sem pozabila zdravnika vprašati nekaj pomembnih stvari, zato prosim, če mi lahko pomagate.
Izvid je naslednji:
Požiralnik: ni sprememb
Želodec: Erozije v antrumu (akutne, številne)
Tumor, benigni v forniksu v velikosti 2×2 mm
Posegi: Odvzeli smo biopsije (2x) iz polipa.
Opravili smo HUT, katerega rezultat je bil negativen
polip odstranjen v celoti
Dvanajstnik: ni sprememb
Diagnoza: D131 Želodec
K295 Kronični gastritis, neopredeljen
Terapija: Higiensko dietetski ukrepi, 14 dni kontinuirane terepije z ZPČ
Kontrola: po potrebi

Najbolj sem zaskrbljena glede erozij. Težave so se mi začele pred dvema mesecema, ko me je teden dni po stresnem dogodku ponoči zbudila nedefinirana slabost, krči, moja zdravnica je domnevala, da gre za višek želodčne kisline in mi je predpisala Emozul. Vzela sem tri tablete, vendar mi je bilo po njih zelo slabo, tako da sem z jemanjem prenehala. Kazalo je, da se bo stanje umirilo, vendar sem po 14 dneh doživela hud napad želodčne kisline, česar do takrat sploh nisem poznala. 14 dni nisem spala niti eno noč, ponoči je bilo res grozno, kislina me je kar zalivala. Po 5 dneh hudih težav sem šla spet k svoji zdravnici, ki mi je predpisala Nolpazo in po tem se je zadeva počasi umirjala. Hkrati me je napotila na gastroskopijo.
Moja domneva je taka: emozul sem vzela čisto po nepotrebnem in zato sem dobila hud napad kisline. Zdaj pa mi je specialist predpisal, naj jemljem Nolpazo 14 dni, da se pozdravijo erozije.
Vendar se bojim, da si bom s tem povzročila škodo in da mi to ne bi uničilo mehanizma za uravnavanje izločanja želodčne kisline. Z nepotrebnim jemanjem emozula sem si povzročila pretirano izločanje kisline, ki ga naj zdaj gasim z novimi zdravili! Poleg tega se mi zdi, da kisline zdaj ne čutim več. Ne vem pa, ali mi je specialist jemanje Nolpaze predpisal, ker je ob pregledu videl višek želodčne kisline?? Ali se to ob pregledu sploh vidi?

Ker sem res v stiski, vas vljudno prosim za hiter odgovor.

Hvala in lep pozdrav,
Polona

Spoštovani,

ZPČ je zaviralec protonske črpalke, kamor spadata obe zdravili, tako Nolpaza kot Emozul, pa še kar nekaj jih je. Z jemanjem tega zdravila si niste povzročili nobenega zapleta, ker učinek po prekinitvi jemanja hitro mine. 2 tedna jemanja skupaj vsak dan je potrebno, ker se v 2 tednih večinoma erozije zacelijo. Podaljšano zdravljenje je potrebno, če se težave ponovijo.

Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni

Kaj pomeni ce se pri gastro pregledu ugotovi da je HUD pozitiven.Ali je potrebno zdravljenje ce nimaš težav z zelodcem

New Report

Close