Izvid – fraktura rebra
Lepo pozdravljeni,
Na košarki sem dobil udarec v rebra in sicer sem ob udarcu začutil bolečino in malo ostal brez daha….nadaljeval sem normalno…brez nekih hudih bolečin. Ponoči pa sem se zbudil z bolečinami v desnem delu rebr. Najbolj me boli ponoči, ko se premikam v postelji in ne spim od bolečin ali ko se spravljam v ali iz avta, kaki zasuki, sploh pa globoko dihanje, kihanje, kolcanje…no ker bolečine niso popustile sem včeraj zopet šel k zdravnici, danes so mi slikali. Na izvidu pa piše sledeče.
Sveža fraktura sprednjega dela IX.rebra desno, 1 cm desno od kostnohondralnega stika, brez pomenbnejše dislokacije med fragmenti.
Najbolje ne razumem izvida in me zanima ali je kaka razlika med počenim in zlomljenim rebrom in kaj v mojem primeru pomeni fraktura. Ali ni to zlom? Kaj pomeni kostnohindralni stik 1 cm desno? Imam srečo, da ni bolj desno ali kako? In kaj pomeni brez pomembnejše dislokacije med fragmenti?
Kako je nadaljnje okrevanje? V službo moram hoditi, ko pridem domov takoj počitek, dajem si obloge gline, mažem s konopljino zdravilno kremo. Protibolečinske tablete in počitek. Koliko časa traja okrevanje in ali bolečina popušča po tednih? Kako je z letom na letalu saj imam 25.2. dopust do 5.3. in grem na letalo. Zna priti do kakih zapletov ali na letalu ni problemov glede moje poškodbe? Bolečina pa je nekje 8/10.
Najbolj me muči neprespanost in kot da me vseskozi nekaj zateguje v rebrih…
Najlepša hvala za pomoč
Pozdravljeni,
Najbolje ne razumem izvida in me zanima ali je kaka razlika med počenim in zlomljenim rebrom in kaj v mojem primeru pomeni fraktura. Ali ni to zlom? Kaj pomeni kostnohindralni stik 1 cm desno? Imam srečo, da ni bolj desno ali kako? In kaj pomeni brez pomembnejše dislokacije med fragmenti?
Fraktura = zlom, poka je zlom brez premaknitve. Zlomljeno mesto je 1 cm od prehoda kosnega v hrustančni del rebra. Gre le za opis mesta zloma. Brez pomembne dislokacije pomeni, da ni pomembne premaknitve, kar je dobro, saj to zmanjša možnost zapletov – krvavitve ali vdora zraka v prsno votlino.
Kako je nadaljnje okrevanje? V službo moram hoditi, ko pridem domov takoj počitek, dajem si obloge gline, mažem s konopljino zdravilno kremo. Protibolečinske tablete in počitek. Koliko časa traja okrevanje in ali bolečina popušča po tednih? Kako je z letom na letalu saj imam 25.2. dopust do 5.3. in grem na letalo. Zna priti do kakih zapletov ali na letalu ni problemov glede moje poškodbe? Bolečina pa je nekje 8/10.
Močna bolečina običajno vztraja prve tri tedne, nato postopoma upada. Bolečina običajno preneha, ko se zlom zaceli, to je 6 do 8 tednov od poškodbe. V tem času odsvetujem velike telesne obremenitve. Verjetnost zapletov na letalu je glede na zlom brez premaknitve majhna. Priporočam pa PRED odhodom na dopust opraviti še kontrolno rentgensko slikanje pljuč!