Najdi forum

Izvid – fraktura rebra

Lepo pozdravljeni,

Na košarki sem dobil udarec v rebra in sicer sem ob udarcu začutil bolečino in malo ostal brez daha….nadaljeval sem normalno…brez nekih hudih bolečin. Ponoči pa sem se zbudil z bolečinami v desnem delu rebr. Najbolj me boli ponoči, ko se premikam v postelji in ne spim od bolečin ali ko se spravljam v ali iz avta, kaki zasuki, sploh pa globoko dihanje, kihanje, kolcanje…no ker bolečine niso popustile sem včeraj zopet šel k zdravnici, danes so mi slikali. Na izvidu pa piše sledeče.

Sveža fraktura sprednjega dela IX.rebra desno, 1 cm desno od kostnohondralnega stika, brez pomenbnejše dislokacije med fragmenti.

Najbolje ne razumem izvida in me zanima ali je kaka razlika med počenim in zlomljenim rebrom in kaj v mojem primeru pomeni fraktura. Ali ni to zlom? Kaj pomeni kostnohindralni stik 1 cm desno? Imam srečo, da ni bolj desno ali kako? In kaj pomeni brez pomembnejše dislokacije med fragmenti?

Kako je nadaljnje okrevanje? V službo moram hoditi, ko pridem domov takoj počitek, dajem si obloge gline, mažem s konopljino zdravilno kremo. Protibolečinske tablete in počitek. Koliko časa traja okrevanje in ali bolečina popušča po tednih? Kako je z letom na letalu saj imam 25.2. dopust do 5.3. in grem na letalo. Zna priti do kakih zapletov ali na letalu ni problemov glede moje poškodbe? Bolečina pa je nekje 8/10.

Najbolj me muči neprespanost in kot da me vseskozi nekaj zateguje v rebrih…

Najlepša hvala za pomoč

Pozdravljeni,

Najbolje ne razumem izvida in me zanima ali je kaka razlika med počenim in zlomljenim rebrom in kaj v mojem primeru pomeni fraktura. Ali ni to zlom? Kaj pomeni kostnohindralni stik 1 cm desno? Imam srečo, da ni bolj desno ali kako? In kaj pomeni brez pomembnejše dislokacije med fragmenti?
Fraktura = zlom, poka je zlom brez premaknitve. Zlomljeno mesto je 1 cm od prehoda kosnega v hrustančni del rebra. Gre le za opis mesta zloma. Brez pomembne dislokacije pomeni, da ni pomembne premaknitve, kar je dobro, saj to zmanjša možnost zapletov – krvavitve ali vdora zraka v prsno votlino.

Kako je nadaljnje okrevanje? V službo moram hoditi, ko pridem domov takoj počitek, dajem si obloge gline, mažem s konopljino zdravilno kremo. Protibolečinske tablete in počitek. Koliko časa traja okrevanje in ali bolečina popušča po tednih? Kako je z letom na letalu saj imam 25.2. dopust do 5.3. in grem na letalo. Zna priti do kakih zapletov ali na letalu ni problemov glede moje poškodbe? Bolečina pa je nekje 8/10.
Močna bolečina običajno vztraja prve tri tedne, nato postopoma upada. Bolečina običajno preneha, ko se zlom zaceli, to je 6 do 8 tednov od poškodbe. V tem času odsvetujem velike telesne obremenitve. Verjetnost zapletov na letalu je glede na zlom brez premaknitve majhna. Priporočam pa PRED odhodom na dopust opraviti še kontrolno rentgensko slikanje pljuč!

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close