Izvid cmcrf
Pozdravljeni. Moja 6 tedenska dojencica je imela sledec izvid snemanja CMCRF: srcno dihalni vzorci preko noci kazejo mejno tahipnejo, -do 42/min, dihanje sicer redno, razen kratkega obdobja periodicnega dihanja, brez dihalnih premorov in s saturacijo nad 92%. Srcni ritem izredno slabo oscilirajoc, pretvezno na frekvenci 140BPM, QRS kompleksi normalnega videza. Mnenje: neoscilirajoc srcni ritem-centralni vzrok?
Mi lahko prosim pokomenitrate kaj to pomeni? Sumili so na kaksno okuzbo in presnovno motnjo, pa je bilo vse izkljuceo.
Skrbi me ta “centralni vzrok”. To pomeni, da ima kaksno nevrolosko bolezen in kaksne ponavadi te bolezni so? Nihce mi ni nic povedal, obvestilo zdravniku mi je v roke potisnila sestra in sva sli, kasneje sem dobila domov tale izvid, ki pa mi ga ni nihce pojasnil in me strasno skrbi.
Deklica je sicer zivahna, brez tezav, vsak dan vidno napreduje itd.
Hvala za vase mnenje, lp
Draga (pre)zaskrbljena mamica,
tale izvid sodi povsem v področje normalnih izvidov, gre bolj za tehnične opise, ki jih je pisal “odčitovalec”, ki očitno ni imel nobenih podatkov, zakaj se CMCRF snema, kakšne težave naj bi imela deklica in kaj “se išče” v zapisu.
Periodično dihanje je nekaj običajnega v prvih mesecih po rojstvu – pomeni še nezrel dihalni center, ki “reagira” šele na izrazitejši padec kisika in porast ogljikovega dioksida v krvi, potem ko se “vklopi”, pa pride ob hitrejšem in globjem dihanju (tahipneja) do prevelike “korekcije” z visoko nasičenostjo krvi s kisikom in nizko koncentracijo CO2. In tako vrednosti nihajo – preveč dihanja – premalo dihanja, previsoke – prenizke koncentracije kisika, CO2. Vendar odstopanja niso taka, da bi otroku škodila – in periodično dihanje z dozorevanje povsem izgine.
Kar se tiče srčne frekvence, CMCRF ni preiskava, ki bi bila namenjena njeni oceni. Sodeč po zapisu, je bila vaša malčica med snemanjem pridna, ni zelo rogovilila (kar bi povečalo število utripov – frekvenco srca) in je mirno spala.
Vsekakor nima takšen zapis CMCRF nobene povezave s kakšno nevrološko okvaro ali okužbo. Pa saj za kaj takega niti ni prava diagnostična metoda 🙂
Lepo se imejte,