Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje izvid

izvid

Pozdravljeni,
stara sem 35 let. V puberteti sem se eno leto zdravila zaradi bazedovke. Spomladi je osebna zdravnica pri pregledu krvi ugotovila TSH povečan (kri sem dala ob 8h zjutraj), pri tirologu pa so bili po ponovnem odvzemu krvi čez dan izvidi takšni (MAREC 2016):
TSH: 1.73
FT4: 12.1
FT3: 4.0
antiTG: 72 (do 60)
antiTIP: >1300.O (do 60)
TSI < 0.27 (DO 1.8) Klinično in laboratorijsko je evtirotična, povišana so tiroblobulinska in TPO telesa. Ultrazvok: izoehogena s hipoehogenimi lisami, normalne velikosti.
Ugotavljam Hasmimoto v evtirotični fazi. Zdravil za ščitnico ne potrebujemo. Kontrola enkrat letno.

V zadnjem času so mi začeli močno izpadati lasje, sicer se počutim v redu. Pojavila se mi je tudi kožna alergija. Pri osebnem zdravniku sem dala kri, izvid je pokazal (JUNIJ 2016):
S-TSH: 4.11 (0.27 – 4.2)
S-T3: 3.94 (2.8 – 7.1)
S-T4 12.31 (12 – 22)
Osebna zdravnica je mnenja, da je ščitnica v mejah normale in da lasje ne izpadajo zaradi tega. Pred letom dni sem pri tirologu imela izvid TSH: 3,87 (ostalih vrednosti nismo merili) in takrat mi je že svetovala zdravljenje, naj jemljem 50 g Eutiroxa dnevno, vendar sva se po posvetu odločili, da ni nujno glede na dobro počutje in mogoče še počakava. Glede na to, da je zdaj TSH celo višji od takrat (4.11), menite, da bi bilo vseeno iti dobro k tirologu pregledati še ostale vrednosti? Lahko lasje izpadajo zaradi tega?
Osebna zdravnica me je zaradi las napotila k dermatologu.
Hvala za vaše mnenje

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre za Hashimotov tiroiditis in normalno delovanje ščitnice. Zelo verjetno je vzrok za izpadanje las iskati drugje. Priporočam sicer kontrolo TSH čez dva do tri mesece (odvzem krvi med 9 in 16 uro) in glede na izvid posvet s tirologom.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close