Najdi forum

Izvid

Pozdravljeni!!

Prosila bi za vaše mnenje, kakšne so možnosti, da se uredi stanje želodca oz. da bolezen napreduje…
Težave so se mi pojavile že zgodaj v mladosti, vmes so bila izboljšanja. 2x sem se zdravila za HP. Sedaj se je stanje poslabšalo in zadnji izvid izpred treh mesecev pravi tako:
– Laktozna intoleranca
– UZ trebuha: incipientna steatoza jeter
– gastroskopija: drsna hiatus hernia, nespecifični gastritis, refluksni ezofagitis LAA, ezofagitis, enteritis.
– histologija: kronična oblika huda atrofija želodca
– HP negativna

Trenutno jemljem Nolpazo 20mg. Pazim na prehrano, se ukvajam s športom in se trudim čim bolj zdravo živeti.

Hvala za iskren odgovor že vnaprej. Lep pozdrav

Spoštovani!

Ni toliko pomembno, kakšen je histološki izvid, bolj je pomembno, če imate ali nimate težav. Zaradi laktozne intolerance vam svetujem, da mlečnih izdelkov, mleka in hrane, kjer je dodana laktoza, ne uživate. Večina sicer majhno količino laktoze prenese brez težav, vendar je namerno ne jejte. Jetrna steatoza je pogosta najdba na UZ, vendar ni povsem jasno, če pomeni neko patološko stanje. Svetujemo čim bolj zdravo prehrano, tako z omejitvijo maščob kot sladkorja. Druge navedbe imajo skupni imenovalec v vnetju sluznice. Nolpaza bo zaenkrat kar ustrezna, poleg nje pa tudi ukrepi proti GERB-u. S tem lahko vzdržujete stabilno stanje z kar najmanj težav.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Gastroskopijo sem imela po nekaj letih, sicer sem jo do 20. leta imela sigurno najmnaj 5x. Prve težave so se začele pri 10ih letih, pri 12ih so mi postavili končno diagnozo. Danes sem stara 27, mamica dveh otrok. K dr. sem šla zaradi zaprtja, napihnjenosti, ki se je pojavila po hrani (trebuh je bil tak, kakršnega sem imela v 6 mesecu nosečnosti), bolečin v trebuhu in prepričanja, da se me je lotila angina, v resnici pa je bila kriva kislina. Trenutno s kislino nimam težav, me pa še vedno spremljajo bolečine, na trenutke precej močne, v zgornjem delu trebuha. Ne znam opredeliti časovno, koliko časa, ker večino dneva čutim pritisk (tako po hrani, kot ob lakoti).
Kot sem že omenila, trudim se z zdravim načinom življenja in upam, da se stanje le izboljša. Če vam ni odveč, bi vas vprašala še to, kakšno imate mnenje glede športa – teka? Tečem vsaj 4x tedensko po nekaj kilometrov (od 5 pa do 14). Prvih nekaj minut zmorem brez težav, potem pa se pojavi močna bolečina v zgornjem delu trebuha, včasih podobna krču, pritisku in takrat se moram ponavadi za trenutek ustaviti. Zmerna bolečina se ponavadi tudi nadaljuje. Nimam navade, da bi odnehala ob vsakem najmanjšem problemu, bi pa rada vedela, ali je tek priporočljiva rekreacija ali ne. Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav!!

Spoštovani!

GERB oz. želodčna kislina ni kontraindikacija za intenzivno rekreacijo, kot je tek. Zelo jo priporočam. Bolečine v žlički se verjetno pojavijo zaradi nepravilnega dihanja ali pa zaradi tega, ker želodčna vsebina sili v požiralnik. Pri teku namreč trebušne mišice, ki so napete, povečajo tlak v trebuhu. Ob želodčni kili to povzroči, da kisla vsebina iz želodca pride v požiralnik, pa vas tišči. Malo pomaga ne jesti zadnjo uro pred tekom. Pomaga pa tudi jemati zdravila proti kislini. Seveda tudi pravilno dihati pri teku. To se splača naučiti.

Veliko užitka pri teku vam želim!

LP; Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close