Spoštovani!
Zaradi težav z želodcem sem opravila gastroskopijo. Prosim vas za razlago izvida:
Ugovotivtve: Normalen požiralnik na predelu celotnega požiralnika. Majhna hiatalna kila. Sluznica je bp, prepilorično je polipoidna tvorbica 15 mm, pH=1. Normalen dvanajstnik na predelu celotno pregledanega dvanjastnika.
Diagnoza: GERB K21.0. Hiatalna kila K 44.9. Polip antruma želodca K 31.9
Ali mi lahko poveste, kaj pomeni ta polip?
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav, Laurina
Spoštovani!
Zahvaljujem se vam za odgovor. Prosila bi vas pa še za razlago izvida biopsije, ki sem ga prejela danes po pošti (v zvezi s polipom):
Mikroskopski opis:
Želodec, odščip:
Dva drobca sluznice s hiperplastičnimi foveolami, brez prisotnosti HP, IM, dislazije/intraepitelne neoplazije in lamine muskularis mukoze.
Žariščno je v lamini propriji pičel limfoplazmocitni vnetni infiltrat.
Mnenje:
Tkivna vzorca bi lahko pripadala hiperplastičnemu polipu.
Lep pozdrav, Laurina
Spoštovani,
Prosila bi za razlago izvida:
Normalen požiralnik
Manjša hiatalna kila
Med insuflacijo se želodec primerno razpre: V svetlini je nekaj bistre sluzi. Sluznica antruma je nekoliko edematozna, sluznica kardije je hiperemična (ob spahovanju).
Peristaltika je krožna, poteka preko antruma do pilorusa. Angularna guba bp.
Normalen dvanajtnik.
Biopsija/Polipektomije: 4x antrum
Diagnoza:
Gastrokopija, neopredeljena.
Lepo lepo prosim za razlago izvida, namreč zdravnik, ki je naredil gastroskopijo mi je samo povedal manjša hiatalna kila, pa še to je vprašal še enega zdravnika med pregledom ali je to kila.
Z velikim spoštovanjem.
Spoštovani,
izvid gastroskopije je praktično normalen. Otekla je le sluznica začetnega dela želodca, zato so tudi vzeli vzorčke za histološki pregled. Verjetno tudi zdravil niste dobili.
LP, Marija Š. Gašperšič
Spoštovana ga. Marija,
zahvaljujem se Vam za hiter odgovor in Vas prosim še za pojasnilo “hiatalna kila”.
Ali je možno vzrok za nastanek ogromna skrb, ki jih imam trenutno (že kar nekaj časa) zaradi težav pri izterjavi plačil oz. dolgov. Ali je moja bolečina, ki se začne zvečer par ur po večerji, kot prvo bolečina v žlički, nato bolečina in tiščanje preide v prsni kos in hrbtni del. Sinoči so bile neznosne bolečine in mi nobena tableta: emuzol, lekadol in blago pomirjevalo mi niso pomagale. izvajala sem tudi zeliščne masaže, tako da sem lahko zaspala.
Zanima me ali so moje bolečine povezane s tole kilo ali mogoče vse skupaj povzročajo živci kot že omenjeno zaradi zavlačevanje in praznih obljub glede plačil, ki jih čakam že eno leto.
Prosim vas tudi za razlago ali je možno ob gastroskopiji postaviti napačno diagnoso, ker sem pregled komaj prenesla, saj sem med pregledom imela take težave s spahovanjem, bruganjem, dvigovanjem, kot da bi želodec vn pobruhala.
Pa še to ali je možno hiatalno kilo odkriti tudi pri ultrazvočnem pregledu in se to da pozdraviti, ker kot sem brala da je ta kila lahko povzročitelj raka na želodcu in požiralniku.
Lepo pozdravljeni in najljepša hvala
Hiatalna kila je stanje, ko del želodca zdrsne v prsno votlino skozi sicer normalno odprtino za požiralnik v preponi. V tem delu je pritisk drugačen in mišica zapiralka prehoda iz požiralnika v želodec deluje drugače, popušča. Zato se kisla vsebina iz želodca dviga tudi v požiralnik, ki pred kislino ni zaščiten.
Večinoma je hiatalna kila prirojena, nenevarna, zdrav ise, ko je povezana z zgago in drugimi znaki gastroezofagealne refluksne bolezni. Z zdravili zavremo tvorbo kisline in s tem je želodčni sok manj kisel in zato za požiralnik manj agresiven. S tem je tudi nevarnost za nastanek kroničnega vnetja in predrakavih sprememb na požiralniku manjša.
Stres je eden od močnih dejavnikov tveganja, ker oslabi zaščito sluznice prebavil proti lastni kislini. Svetujem vam, da se za materialne dobrine sekirate čim manj, od zdravil pa jemljite Rupurut in pantoprazol.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
Spoštovana ga. Marija,
še 1x se Vam iskreno zahvaljujem za vaš odgovor.
Prosila pa bi še samo za to razlago ali je možno ob gastroskopiji postaviti napačno diagnozo, ker sem pregled komaj prenesla, saj sem med pregledom imela take težave s spahovanjem, bruhanjem, obračanje v želodcu in dviganje, kot da ga bom pobruhala.
Pa še to ali je možno hiatalno kilo odkriti tudi pri ultrazvočnem pregledu in ali so hude bolečine, ki se za čnejo kot bolečina v žlički, nato bolečina in tiščanje preide v prsni kos in hrbtni del zaradi kile.
Zelo zelo se vam zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam
Diagnoze hiatalna kila z UZ ni možno potrditi, lahko se jo spregleda na preiskavi, če je majhna, manj verjetno je, da bi jo videli, če je ni. Klinična slika kile je taka, kot jo opisujete.
Lep pozdrav! Marija š. Gašperšič
Spoštovana ga. Marija,
še 1x hvala za Vaš odgovor.
Prosim vas še za informacijo, kako je možno te bolečine omiliti in ali se da to kilo pozdraviti z zrdavili. Bolečine se mi namreč zadnje čase zelo stopnjujejo, saj me vsako noč prebudijo in šele pred po parih urah se zmanjša bolečina, tako, da lahko ponovno zaspim. Prej teh bolečin nisem imela. Aha še to po dnevi me skoraj nič ne boli samo zvečer.
Zdravil še nisem dobila zato kar čakam historološke izvide od vzorčkov, ki so mi jih vzeli na gastroskopiji pred 15 dnevi.
Lepo pozdravljeni,
Kile se ne pozdravi z zdravili, tećžave, ki jih povzroča, pa se. Lahko si v lekarni kupite Nolpaza 20 mg tablete in jih jemljete 1x na dan pol ure pred jedjo, lahko na tešče. Potem se ravnajte po navodilih zdravnikov.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
Spoštovana ga. Marija,
Za vse dosedanje odgovore se Vam zahvaljujem, ker so mi res v veliko pomoč.
Historološki izvidi so pokazali, da imam prisotno bakterijo in sem od osebne zdravnice dobila tri vrste antibiotikov, ki jih pijem na 12 ur (Emuzol 20mg, Ospamox 1000 mg in Fromilid 500mg).
2 vrsti antibiotikov Ospamox in Fromilid kura od 7 dni in Emuzol 14 dni. Po prenehanju pitja antibiotikov moram počakati en mesec in potem narediti kontrolo s pihanjem za ugotovitev, če je bakterija še prisotna.
Opravila sem tudi Ultrazvok, kjer so mi ugotovili žolčne kamne in sicer več kamnov do 17 mm. Kaj mi presostane za še to diagnozo ali je možno kakšno topljenje kamnov ali obstaja samo operativni poseg.
Prosim za še kakšen nasvet z vaše strani za katerega bom zelo hvaležna, vsaj da me kot dosedaj malo pomirite.
Če sem tečna z vprašanji se iskreno opravičujem, vendar sam zaskbljena ker nikoli nisem imela velikih zdravstvenih težav, saj sem stara 33 let in so mi naenkrat ugotovili cel kup težav.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
niste prav nič tečni, saj imate pravico izvedeti, kar vas zanima. Žolčnih kamnov se ne pozdravi brez operacije, ki je lahko endoskopska, skozi 3 drobne luknjice, praktično brez vidnih brazgotin po zacelitvi teh drobnih luknjic. Če se ne odstrani žolčnika, bi se kamni v njem ponovili. Operira pa se samo takrat, ko žolčni kamni delajo težave.
Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič
spoštovani,
vljudno vas prosim za razlago histološkega izvida: trije fragmenti sluznice želodca antralnega tipa, z ohranjenim povrhnjim epitelijem, brez erozij. Foveole so nekoliko krajše, epitelij je visoko prizmatski in ponekod znižan, z znaki kompletne in inkompletne intestinalne metaplazije v vseh treh drobcih, brez akutnega vnetja, brez intraepitelne neoplazije. Fokalno so prisotne reaktivne atipije epitela. V lamini propriji je blag limfoplazmocitni vnetni infiltrat, lamina proprija je delno fibrozirana. Plast globokih žlez je primerna. V sluzi na površini in v foveolah ni h.p. Diagnoza: kronični kemični gastritis (t.i. biliarni gastritis).
Vljudno se zahvaljujem za odgovor.
Nataša
Spoštovani!
Razlago imate napisano: histološko gre za znake kroničnega vnetja sluznice, ki je značilen za kemično povzročeno vnetje. V želodcu je pogosto vzrok za vnetje refluks žolča, zlasti po operativni odstranitvi žolčnika. Izvid nesite k osebnemu zdravniku, ki vam bo zadevo razložil in ustrezno ukrepal, če je potrebno, če imate težave.
LP; Marija Š. Gašperšič
Pozdravljeni,
prosila bi za razlago izvida gastroskopije:
požiralnik : sluznica je v distalnem delu belkasta NERB
hiatalna hernija drsna
sluznica antralno nadražena z erozijami
postbulbarni predel: do D3 normalnega videza
HP negativen
Mnenje: spremembe v požiralniku v smislu neerozivnega azofagitisa, drsna hiatalna hernija, antralni gastrtis, priporočen Ultop 20 mg do šest mesecev, kar že jemljem, jemljem pa tudi Ppropranolol lek- predpisal mi je kardiolog za znižanje srčne frekvence in ko sem začela istočasno jemati ta dva zdravila, so se mi pojavile driske.
Ali je to možno od zdravil, da se mi je porušil cel sistem, tudi že prej sem imela krče, vetrove in napenjanje v črevesju.
Kaj naj pazim pri prehrani glede na moj izvid? Na koncu teh mojih težav poleg ostalih z želodcem, me je začelo boleti spodaj v trebuhu in v dimljah dol v noge. Tudi bezgavke imam že nekaj časa v dimljah fižolaste na otip. Ali je to posledica tega vsega zaradi želodca ali je tudi kaj s črevesjem?
Ali se bo to pozdravilo po šestih mesecih in kaj naj storim za preventivo, da se mi to ne bo ponavljalo?
prosila bi za razlago izvida in ostalo
Najlepša vam hvala
Spoštovani!
Driska je lahko stranski učinek zdravljenja s propranololom, medtem ko Ultop prej povzroča zaprtje kot drisko.
Bezgavke niso povezane z boleznijo želodca oz. zgornjih prebavil, ker drenirajo limfo iz drugega področja, predvsem spodnjih okončin. Če so že dlje enake in neboleče, predstavljajo povečane bezgavke znak, da se je dogajalo neko vnetje, ki pa je minilo. Vseeno pokažite to svojemu zdravniku, ki je vajen ocenjevati, ali gre za aktivno dogajanje ali za stabilno stanje.
Hrana lahko vpliva na težave, predvsem, če je je preveč, če je začinjena z ostrimi začimbami, ocvrta, če ni sveža, če je premastna itd. ne jejte vsaj 2 uri pred spanjem, ne uživajte alkohola, ne prekislo, presladko… Predvsem sami se opazujte, kaj vam bolj ustreza.
Velja, da se po 6 mesecih stanje za daljše obdobje umiri ali celo povsem pozdravilo.
LP, Marija Š. Gašperšič