Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija IZVID

IZVID

Pozdravljeni
prosim če mi lahko mogoče poveste za kakšno bolezen lahko govori ta laboratorijski izvid
na izvidu piše samo patološki izvid urina
kontrola urina

K-MCV- 79fl
-eritrociti sveži : 3-6
– levkociti : 5-10
– bakterije : malo
– sluz : gosta (0.55- 0.95)
– sperma : prisotna Hailini cilindri (1-2)
– U-Levkociti : 1 poE
– U Proteini : 2 poE
– U Eritrociti : 1 poE

PROSIM ZA MNENJE IN MOGOČE KAKŠEN NASVET

HVALA IN LP

Spoštovani!

Žal je navedene besede in številke, brez reda in naslovov prepisane iz nekega listka ali listkov, težko komentiram brez kakršnegakoli poznavanja konteksta. Predvsem stopite do tistega, ki vas je na pregled napotil – ta vam bo izvide pojasnil. Nehote se mi vsiljuje primerjava: kot bi prepisali nekaj naključnih besed iz prvih 20 strani strani 200 strani dolgega romana in nato želeli, da na osnovi tega povem zgodbo in razplet.

Načeloma se zdi, da ste prepisali en delček izvida “hemograma” in del urinskega izvida. Že načeloma je sama interpretacija izvida nemogoča brez da bi vedel, zakaj je bil izvid sploh naročen, nato pa je še dodatno iztrgan iz skupine izvidov. Na primer – zdi se, da ste napisali, da so eritrociti majhni. Ampak manjkajo pa druge številke – tudi če so znotraj normalnega območja, so lahko na spodnji meji ali na zgornji. Če so eritrociti majhni se vprašaš, koliko jih je in koliko tehtajo. Nato lahko razmišljaš, ali bi to šlo v sklop mejne slabokrvnosti in če bi, ali bi glede na manjše eritrocite lahko govorili o mejnem pomanjkanju železa…
Če gre za vzorec urina je nenavadno, da bi bili izvidi navedeni v takšnem vrstnem redu, kot ste zapisali.
V izvidu omenjate spermo – ali to pomeni, da je oseba oddala vzorec sperme ali pa je bila ta vidna v vzorcu urina – skratka – ne da bi povedali, katere vzorce je oseba (katerega spola, kako stara) oddala v laboratorij, ni mogoče dati smiselnega komentarja.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni še enkrat
Gre za moškega starega 42 let, ni oddal vzorca sperme, bile so vzete samo laboratorijske preiskave

Krvna slika je bila vredo razen vrednosti MCV 79fl (81-84)

izvid urina

– eritrociti sveži:3-6 (do 3)
– levkociti:5-10 (do 10)
– bakterije: malo (0)
– sluz: gosta (0.55-0.95)
– sperma: prisotna hailini cilindri 1-2 (0-2)
– U relativna gostota: 1,020 1 (1.003-1.040)
– U levkociti: 1 poE (0)
– U nitriti: 0 poE (0)
– U pH: 6,51 (4.5-8.0)
– U proteini 2 poE (0)
– U glukoza: o poE (0)
– U metilketoni 0poE (0)
– U urobilinogen: pod 1 poE (0-1)
– U bilirubin: 0poE (0)
– U eritociti: 1 poE (0)

se opravičujem in prosim še za eno mnenje in razlago za kaj bi lahko šlo

hvala in Lp

Spoštavani!

Žal ne morem sedaj reči nič drugega kot sem napisal zgoraj. Za mnenje o izvidu je pristojen tisti, ki je preiskavo odredil.

Še vedno je izvid, kot ste ga prepisali, “čuden” in verjetno ne ustreza tistemu, od koder prepisujete – ali ni morda tisto, kar ste napisali zgoraj, dejansko pod tistim, kar se začenja z U- ? Nenavadno je, da bi se urinski izvid začel z eritrociti – ali ste prepisovali od spodaj navzgor in malo počez ?!?!

Nadalje – pišete “- sperma: prisotna hailini cilindri 1-2 (0-2) ” Tega ne razumem – bolj običajno bi pisalo: sediment: pisotni hialini cilindri” torej sediment ali sperma ?! hailini ali hialini?

In običajno se izvid urina začne s strojnim izvidom, ki ga označujejo črke U- , nato pa oseba v laboratoriju pregleda vzorec še pod mikroskopom, tako imenovani sediment.

Pa seveda – vsak laboratorij ima svoje posebnosti in pristojen za razlago je ali laboratorij ali tisti, ki ta laboratorij uporablja. Prosim, obrnite se na laboratorij (če ste preiskavo opravili samoplačniško) ali pa na tistega, ki jo je naročil.

In seveda – en sam izvid urina ne pove nič – smiselno ga je ponoviti. Opaziti je bilo malo eritrocitov – če se bo ponovilo, torej mikrohematurijo in nekaj povišanih beljakovin v urinu. Lahko gre zgolj za vnetje ali pa kakšno dogajanje, s katerim se ukvarjajo zdravniki, ki zdravijo ledvica, torej internisti nefrologi in ne urologi, lahko pa tudi kaj, s čimer se ukvarjajo urologi (manj verjetno).

Zaključek: predlagam kontrolo in če bo izvid še našel povišanje beljakovine v urinu je smiseln posvet z zdravnikom za ledvica – internistom nefrologom.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

hvala za odgovor
ampak pripisala sem točno tako v takem zaporedju kot je na izvidu, res
ne pa tu in tam
prvič sem izpisala samo povečane vrednosti sedaj pa dobesedno
ja začne se z eritrociti
in tudi za spermo piše natanko tako

New Report

Close