Izvid
Pozdravljeni!
Ker ste mi že tolikokrat pomagali, se tudi tokrat obračam na vas s prošnjo, da mi razložite izvid.
Žal je tako, da je zdravnica moje 14 mesečne hčerke izredno nefleksibilna in kar se tiče laboratorijskih pregledov,enostavno se ji nikoli ne zdi potrebna laboratorijska preiskava krvi in urina, zato sem tokrat ubrala samoplačniško varianto.
Namreč pred 2 mesecema ko sva bili v posvetovalnici, je zdravnica povedala, da ima premalo železa, ker naj bi imela hemoglobin komaj 100. Predpisala je legofer. Tega sirupa nikakor ni hotela, zato sem ji dajala Sanostol in občasno Sanatogen. Dobila je apetit in zdaj je skoraj že vse. V vodo ji dam večkrat tudi Actiferin kapljice.
Na izvidu, ki sem ga dobila danes pa je vsebnost železa v krvi posebej opredeljena in sicer je njen rezultat 5,5 (ref.vrednost pa je 10,7 do 28,6). Zdaj sem prvič slišala da je to posebej, ker je njena zdravnica vedno omenjala kako ima nizek hemoglobin in da ji bo predpisala železo v kolikor se ne izboljša. Naj povem, da se je hemoglobin zdaj nekoliko popravil, ima ga 120.
1. Prosim vas, če mi razložite kakšno zvezo imata torej hemoglobin in železo?
2. Kaj pomeni rezultat 5,5?
Vse ostalo je še nekako v mejah normale, razen teh, ki ne vem kaj pomenijo:
– S-TIBC : rezultat 79,6 H
– S-UIBC: rezultat 74,1 H
– K-ht : rezultat 0,362 L
– trombocit: rezultat 360 H
– MCV: rezultat 71,7 L
Kaj vse to pomeni?
Prosila bi vas tudi za komentar urinske preiskave:
– U-ph: 8
– U-spec.teža: 1,005
Naj grem s tem “samoplačniškim izvidom”k zdravnici? Je kaj nujnega gleda na rezulta?
Hvala za vaš komentar!
Pozdravljeni, TAMK,
slabokrvnost določamo s pregledom krvi, pomembna je vrednost hemoglobina (Hemoglobin je glavna beljakovina v eritrocitih in krvi daje značilno rdečo barvo. Molekule kisika se vežejo na hemoglobin v pljučih, nato jih eritrociti prenašajo po telesu), ocenjujemo vrednost hematokrita (odstotek volumna krvi, ki pripada krvnim celicam, predvsem eritrocitom), MCV nam pokaže povprečno prostornino rdečih krvnih celic, v serumu pa lahko določamo tudi koncentracijo železa in njegove vezavne beljakovine (TIBC, npr.). Obstajajo pa še drugi kazalci preskrbljenosti z železom (transferin, UIBC…).
Koncentracija hemoglobina je laboratorijski parameter za postavitev diagnoze anemije. Pri vrednosti hemoglobina 120 sklepamo, da slabokrvnosti ni več, če pa je pri tem koncentracija železa še nizka sklepamo, da zaloge še niso polne. Zato po normalizaciji hemoglobina svetujemo železo še 3-6 mesecev, do zapolnitve zalog.
Vaše železo je še nizko, zato bi bilo zdravljenje z železovim pripravkom še potrebno.
Urinski izvid kaže, da je urin bazičen (pH visok) ter ima nizko specifično težo. Sam po sebi izvid ne govori kaj dosti, potrebno bi ga bilo ponoviti.
Ker ne kaže na nič bolezenskega, če so drugi kazaci v normalnih mejah.