izvid
Spoštovani!
Stara sem 37 let. Težave s hrbetnico imam že od svoje rane mladosti. Pri 15-letih so mi ugotovili skoliozo in bila sem tudi na zdravljenju v Valdoltri, dobila sem steznik. Nazadnje sem bila na pregledu pri 18-tih letih. Od takrat pa sem več ali manj sama borim z raznimi bolečinami v križu, levi rami, ter zgornjem delu (v predelu med lopaticami). Pred dvema mesecema pa me je zgrabilo v levi ritnici in je bolečina potekala navzdol po celi nogi, bolečine so bile grozne, tako da tudi sedeti nisem mogla niti voziti avtomobila itd. Bolečina je po mesecu dni ponehala in je zdaj malo bolj znosna.
Opravila sem RTG hrbtenice in vas prosim za razlago izvida.
RTG TORKALNE HRBETNICE (2 proj.)
nakazani posamezni ventrallni osteofiti.
korpusa Th-8 in 9 sta nekoliko klinasto spremenjena.
nakazane hernije Schmorl distalnih segmentov.
zmerna S deviacija.
nekoliko zravnana fiz. kifoza.
RTG L/S HRBTENICE (2proj.*L_5/S-1 ciljano)
osteochondrosis intervenrtebralis L-5/S-1 (močno zožen prostor, manjša ventralna osteofita).
nakazana retrolisteza L- (cca 3 mm glede na S-1)
nakazane hernije Scmorl od L-1 do L-4.
nekoliko zravnana fiz. lordoza lumbalne hrbtenice.
nakazana deviacija v desno stran.
nakazana sacrum arcuatum.
Zanima me, ali bi morala iti do otopeda, in če, kaj mi lahko sploh pomaga. Kaj me glede na opisano čaka in kako si lahko sama pomagam, da se stanje ne bi slabšalo.
Hvala vam za vaš trud in lep pozdrav,
Alenka
Izvid rentgenologa opisuje deformacijo v predelu prsne in ledvene hrbtenice, ki pa je prisotna pri vas že od otroštva. Dodatno so opisane degenerativne spremembe v predelu tako prsne kot ledvene hrbtenice, ki so posledica nepravilnih obremenitev, ki jim je hrbtenice izpostavljena zaradi obstoječe deformacije. Glede na prizadetost vaše hrbtenice lahko pričakujete, da boste imeli takšne težave tudi v prihodnje – žal jih povsem odpraviti ni možno, lahko pa s pravilnim načinom življenja in z redno vadbo ter občasno fizikalno terapijo pomembno prispevamo k zmanjšanju intenzitete in pogostosti težav. V vašem primeru mislim, da bi bil bolj koristen obisk fiziatra in občasno vodena fizikalna terapija ter po možnosti tudi balneoterapija (terapija v termalni vodi).