Najdi forum

Lepo prosim za razlago in nasvet kako naprej. Stara sem 50 let, me pa že 5 tednov močno boli v predelu zadnjice in leve noge. Postavili so mi diagnozo išias in me poslali na MR.

Zanima me tudi kakšne dejavnosti mi priporočate in česa se naj izogibam ( šport )? Mi priporočate operacijo ali ne?

Naj povem še, da sem marca močno padla na smučanju. Je to lahko od tega?

Moj izvid MR ja je sledeči: Standardne sekvence in ravnine. Zravnana lordoza. Ohranjen višinskega premer korpusov in primeren signal kostnine. Ob spodnjih terminalnih ploščah korpusov L4 in L5 večji Schmorlovi herniji obdani s spremenjenim signalom kostnine po tipu M>odic 2 in sicer z malo edema. I v. prostori proksimalno so ohranjeni, zelo zreducirana L4-L5 in L5- S1 ter znižan signal i.v. diskov. Spondilartroza v v začetno zmerno. Medularni konus do višine L1. V nivoju L3-L4 protruzija diska posteriorno z manjšo fisuro centralno vtiskuje duralno vrečko in oba recesusa ter začetno zožuje levi nevroforamen. V nivoju L4-L5 protruzija diska posteriorno s fisuro vtiskuje in odriva duralno vrečko. Vtisnjena recesusa in začetno zožena nevroforamna, bolj levi. V nivoju L5-S1 večja ekstruzija diska cetralno in lateralno levo izrazito odriva in izrazito vtiskuje duralno vrečko kontralateralno. Popolnoma vtisnjen levi recesus vendar je nevroforamen začetno zožen, tudi na desni strani.

Mnenje: Velika ekstruzija diska L5-S1 centralno in lateralno levo.

 

Hvala vam.

Spoštovani!

Glede priporočil z operacijo bom nekoliko zadržan. V osnovi nisem spinalni kirurg in verjetno je bolj pravilno, da indikacije za operativno zdravljenje postavljajo oni. Naj vseeno napišem, kaj mislim.

MR preiskava pojasnjuje Vaše težave. Vse od nivoja L3 do nivoja S1 so medvretenčne ploščice poškodovane in se bočijo navzad ter pri tem stiskajo predvsem živčne korenine za levo spodnjo okončino. Ta sprememba je najbolj izrazita na nivoju L5S1, ki ga povezujemo z “išiasom” oz. izžarevanjem bolečin po ishiadičnem živcu vse do stopala prizadete noge. Dodatno so vidne še Schmorlove hernije (ekstruzija diskusa v telo vretenca), ki pa, če že, povzročajo bolečine predvsem v “križu”.

Težko je reči, od česa je prišlo do Vaših težav. Pri “hernijah” in išiasu gre večinoma za večletni degenerativni proces (pogosto podprt z nepravilnim ali prekomernim obremenjevanjem), ob katerem pogosto enkratni dogodek privede do dokončne poškodbe medvretenčne ploščice in ob tem stisnjenja živcev. Smučarski padec je lahko prispeval k razvoju težav, lahko pa tudi ne. Težko rečem zanesljivo.

Kaj lahko počnete? V osnovi, kar Vam telo dovoljuje. Pri tem morate paziti pri dvigovanju iz predklona, pri “pravilni” drži ipd. Vas bo pa telo tako ali tako pretežno usmerjalo v aktivnosti, ki ne bodo pretirano škodljive. Pri herniacijah ter protruzijah medvretenčnih ploščic je telo pogosto sposobno v nekaj mesecih zmanjšati poškodovani del ploščice in s tem sprostiti pritisk na živec, vendar je to povezano z le postopnim lajšanjem bolečin. Večinoma bi svetoval, da pacienti, če le lahko, počakajo, da se to spontano zgodi. Le če so prisotni izrazitejši znaki živčne okvare (zmanjšana moč mišic sp. okončine, nesposobnost izvajanja nekaterih gibov, težave z nadzorom urina ali blata) prihaja v poštev prednostna operacija. Sam zase vem, da bi verjetno poizkušal zelo dolgo zdržati brez posega. Če pa ne bi šlo, bodisi zaradi zgoraj navedenih težav, bodisi zaradi bolečin, ki se ne bi izboljševale, pa bi pričel razmišljati tudi o operaciji. Ampak, kot rečeno, se za razgovor o tej možnosti obrnite raje na spinalnega kirurga (ortopeda/nevrokirurga).

Z aktivnostjo v času, ko imate bolečine, ne pretiravajte. Lahko vsake toliko napravite raztezalne vaje (“se z rokami obesite za drog in pustite, da vas teža raztegne”), vendar mora hernijo pozdraviti čas. Nekateri se obračajo tudi na razne manualne terapevte/osteopate/kiropraktike. Ko pa boste brez večjih bolečin, je čas, da ojačate mišice trupa, izboljšate držo in s tem preprečite napredovanje težave.

Lp, Klemen Aleš Pilih

 

New Report

Close