Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost Izvenzakonska družina

Izvenzakonska družina

Pozdrav!

Zanimajo me izkušnje neporočenih parov, katerim se je rodil otrok in živijo srečno skupno življenje. S punco namreč pričakujeva naraščaj, poročiti pa nočeva, ker nama to pač razen nepotrebnih stroškov ne pomeni ničesar. Sva namreč mnenja, da je poroka odvečen ceremonial samo slavje pa zabava za starše in ostale udeležence. Predvsem bi rad izvedel če so kakršnikoli problemi pri uveljavljanju starševstva oz. urejanju podobnih dokumentov pri neporočenih starših.
Pa lepa hvala za odgovore!

Kolikor vem, čeprav niseč strokovnjak, slovenska zakonodaja praktično enači
wakonski in izvenszakonsko skupnost, tako da hujših birokratskih problečov
ne bi smelo bitim sicer pa naj raje več povedo tisti, ki imajo lastne izkušnje.

Da je izveznakonska zveza “priznana” in veljavna enako kot zakonska, morata ziveti dve leti v skupnem gospodinjstvu. To dokazujeta kasneje s skupnimi racuni, pricami ipd. Skratka, morajo o tem obstajati neki dokazi.

Kar pa se otroka tice, je tako, da ga po rojstvu gre oce “priznat” (na maticni urad? na obcino?).

Vse skupaj je se vedno malo zamotano, mislim pa, da se glede stroskov ne motita. Je pa res, da je tudi poroka lahko cisto skromna. Sama sem bila na poroki, kjer je bilo vsega skupaj 6 ljudi. Gotovo ni bilo drago.

Zadeva je sledeca. Po rojstvu otroka, recimo v roku 14 dni odideta oba oce in mati na maticni urad tam kjer zivite, kjer oce in mati podpiseta potrdilo o ocetovstvu. Ime in priimek oceta se na podlagi tega vpise v otrokov rojstni list. Ce tega ne zelita, bo pac otrokov rojstni list tam kjer je sicer vpisan oce prazen. Priimek otroka pove mati ze v porodnisnici, in te nihce ne vprasa ali je ocetov ( v primeru da se razlikuje od maternega). Ker ce si porocen, rabis pa ze za v porodnisnico porocni list, na podlagi katerega se vpisujejo podatki v otrokov rojstni list (kar se ne pomeni da so tocni :o))) )
Izvenzakonska skupnost pa se steje ko imata partnerja 2 leti skupno gospodinjstvo – kar pomeni da morata biti 2 leti stalno prijavljena na istem naslovu.

p.s.
lastne izkusnje

Za priznanje očetovsta se morata oba (oče in mama) oglasiti na matičnem uradu ali pa na Centru za socialno delo v kraju kjer imata stalno bivanje. S tem zagotovita otroku, da ima oba starša tudi če nista poročena.

…..na matični urad pristojne (po stalnem bivališču) Upravne enote !

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close