IZVENMATERNIČNA NOSEČNOST?
Pozdravljeni,
Sem stara 26 let, 7 let srm se sočala z neplodnostjo pri 20 letih sem imela operacijski poseg odstranjevanja pregrada v maternici med posegom so ugotovili in odstranili zarastline ki so nastale zaradi klamidije ki ni bila zdravljena z zdravili ker nisem imela nobenih simbtomov po 6 letih sem imela 2 IVF postopka in terapijo z klomifenom in sem zanosila sicer se je otrok rodil v 27 tednu neznan razlog, zdaj sem po naravni poti zanosila 27.1 je bil prvi dan cikla 5.3 sem naredila test in je bil pozitiven ampak se je 5 dni kasneje sem začela krvaveti in imela močne krče šla sem na urgenco ki so naredili ultrazvok in niso najdli zarodka na krvni sliki je beta bila 20 rekli so da se gre za spontani splav zdaj pa po 9 dneh še vedno krvavim imam rahle bolečine v trebuhu sem zelo zmatrana in imam močne bolečine glave in ramena pregled imam šele čez 1 teden mene samo skrbi da ni mogoče IMN glede na mojo preteklost.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
IMN bi bila povsem možna, vendar se pri tako nizkem beta hCG praviloma ne dela nič. V vsakem primeru gre za splav, lahko običajni, lahko pa tudi tubarni (v prosto trebušno votlino). Mogoče bi bilo vredno še 1x preveriti beta hCG čez 4+ dni, da se preveri, če ta še naprej upada ali slučajno raste. Le če bi rasel, bi bilo treba biti bolj previden.
Spostovani.
Pravkar sem odpuscena po urgentni laparoskopski operaciji po kornualni izvenmaternicni nosecnosti v 9+4 tednu. Operacija uspesna,brez krvavitev, odstranjen desni jajcevod in del maternice. moja stsrost 34 let. V bodoci nosecnosti mi priporocajo vaginalni porod v terciarni ustanovi. Cas ponovnega poskusanja zanositve je priporocen 6 mesecev. Zanima me tveganje,ce bi poskusila prej ali je potrebno cakati 6 mesecev? seveda si ne zelim rupture maternice,zato bom upostevala navodila. ali menite,da bi se lahko dogovorila za CR v primeru ponovne nosecnosti,saj so vseeno tveganja krvavitev ob vaginalnem porodu. Ovulacije vedno cutim na desni strani,kjer sedaj ni jajcevoda,je moznost, da jajcece iz desnega ovarija pripotuje v levi jajcevod? Najlepsa hvala za vas cas. lep pozdrav
Spoštovani,
običajno kirurg med laparoskopijo pri IMN preveri ostala notranja rodila in bi bil najboljši vir informacije, kako kaže z zanositvijo, če bo ovulacija na strani odstranjenega jajcevoda. Ta verjetnost je na splošno sicer 90%, ampak z ogledom rodil od znotraj se da to preveriti konkretno pri posameznici, saj se vidi, kako dolg je preostali jajcevod ter koliko je mobilen. Kar zadeva načina poroda bi pa težko rekel črno ali belo. Tudi tu je najbolj verodostojen vir informacije kirurg, ki je operacijo opravil, saj je odločitev lahko zelo odvisna od količine roga, ki je bil odstranjen, če se je pri tem prišlo v maternično votlino ali ne itd. Po vstopu v maternično votlino v predelu materničnega svoda se praviloma priporoča SC.
Najlepsa hvala za tako hiter odgovor. Naj samo povem, da so mi bile takoj po operaciji predane vse informacije in so bili res strokovni. kdaj se vedemo kot da smo odpusceni iz hleva ne bolnisnice,vendar menim,da vsaka dobi in pisne in ustne napotke. preostali jajcevod,ni bil prehoden,so ga scistili. so mi vse lepo razlozili,res sem zadovoljna,da sem padla v tako dobre roke profesor B. da nebomo priimkov ampak v tistem psihicnem in fizicnem kaosu,lahko kar pozabis kaj ti povedo. ce mi samo odgovorite,ali bi zelo tvegala, ce zanosim pred svetovanimi 6 meseci po kornualni nosecnosti? hvala,ker ste, lep dan zelim.
glejte, zanositev ni nekaj, česar se ne bi dalo nadzorovati, zato bi res toplo priporočal, da poskrbite za ustrezno kontracepcijo ali primerno altertnativo slednji ter vsaj 6 mesecev ne zanosite. kaj sledi, če se to vendarle zgodi, je težko napovedati, tveganje pa bo tako ali drugače prizadelo vas in nikogar drugega. Kaj pomeni, če je bil 1 jajcevod odstranjen, drugi pa ni prehoden, pa vemo. V takšnem primeru je tehnično edina možnost zanositve preko postopka OBMP (IVF), razen, če je bila ocena prehodnosti jajcevoda napačna. Težko tudi ugibam, kaj pomeni, da so neprehodni jajcevod sčistili, če ni pripisano, da je bil po čiščenju prehoden.
Pozdravljeni,
Noseca sem 6 tednov in 3/7. v ponedeljek sem bila sprejeta na oddelek zarad rahlega krvavega izcedka. Naredili so mi Uz vendar v maternici niso nasli ploda, prvi odvzem beta Hcg je bilo 103. Popoldan isti dan sem zacela mocno krvaveti (prisotni so bili tudi koagoli) +mocni krci. Dva dni kasneje so mi ponovno odvzemi beta Hcg- 36. Postavili so mi diagnozo biokemijska nosecnost, vendar niso izkljucili izvenmaternicne nosecnosti.
Zanima me ali lahko po kaksnih preiskavah ugotovim ce je slo za izvenmaternicno in koliko casa moram pocakati za ponovno zanositev.
na uz so mi nasli tudi v levem ovariju bilokularno cisto, z robno prekrvavitvijo, nebolec na pritisk s sondo, okrog jajcnika nekan proste tekocine. Je lahko tudi to razlog za biokemijsko nosecnost?
hvala za odgovor.
lp
Spoštovani,
po izvidih sodeč (močno upadanje že tako nizkih vrednosti beta hCG) gre za splav in v bistvu ni niti pomembno ali gre za običajni splav (iz maternice) ali tubarni splav(pri IMN). Tega pri tako nizkih vrednostih beta hCG niti ne ugotavljamo. Po zaključku tokratne “zgodbe” vam ni treba nič čakati z novimi prizadevanju po nosečnosti, v kolikor si tega želite.