IZVENMATERNIČNA NOSEČNOST?
Pozdravljeni,
Pred enim tednom sem imela IMN in mi je bil odstranjen levi jajcnik in jajcevod. Desni naj bi bil vredu, mogoče rahlo zoožan na vrhu vendar nič drasticno. Zanima me kdaj lahko pričnem nacrtovati z nosecnostjo ter kaksne so vrjetnosti da se IMN ponovi? Me mora skrbeti za desni jajcevod ter kaj priporocate v mojem primeru? Kako bi se lahko prepricala da je z desnim jajcevodom vredu?
lp
Spoštovani,
hm?… običajno je nosečnost v jajcevodu posledica nekega vnetja, redko naključnega problema pri potovanju zarodka po jajcevodu. Zato kirurgi običajno drugi jajcevod preverjajo med samim odstranjevanjem IMN. Seveda v notranjost jajcevoda ni mogoče pogledati, Da se zgolj preveriti, če je jajcevod prehoden oziroma, kako zgleda od zunaj. Če vam tega ni povedal kirurg, ki vas je operiral, potem ne vem, kdo bi to lahko nadomestil. V tem primeru ostane še histerosalpingografija, ampak ne prej kot po 6 tednih, ko se vse po operaciji povsem zaceli. Načeloma nosečnost lahko načrtujete po 4 do 6 tednih.
Pozdravljeni,
hvala za odgovor. Zanima me ali se lahko opravi histerosalpingografija tudi samoplacnisko ter kje jo je mozno opraviti? In pa glede na vase izkusnje ali menite ce je prislo do IMN recimo zaradi vnetja, da se lahko to ponovi tudi na drugem jajcevodu? Ter kaksne vrste pregled bi mi vi svetovali?
Spoštovani,
niste prva, ki jo po IMN skrbijo takšne reči. To ginekologi vemo oziroma moramo vedeti, ko se spravimo k operaciji IMN in med odstranjevanjem oziroma po njem praviloma preverimo, kakšno je stanje na drugi strani. Te ugotovitve so oziroma bi morale biti zapisane tudi v odpustnem pismu. Prav bi bilo, da kirurg, kateri operira IMN po operaciji pride do pacientke in se z njo pogovori vsaj o osnovnih rečeh, med drugim tudi o tem, kako si videti stvari na neprizadeti strani. Tako so nas vsaj učili in vzgajali naši starejši kolegi. Če takšne obravnave niste bili deležni niti v vaši odpustnici ni omenjeno, kakšno je stanje rodil na drugi strani, potem seveda tega ni mogoče vedeti drugače kot z dodatnimi preiskavami. No, obstajata dve vrsti HSG, z RTG, ki jo lahko delamo le v bolninicah in vse pogosteje uporabljana UZ metoda, ki pa je možna tudi ambulantno. Samoplačniško le to lahko zagotovo opravit v ZCD (Zdravstveni center Dravlje). Če je bil razlog za IMN vnetje, je le to lahko seveda poškodovalo tudi drugo stran. Vsekakor pa ugibanje nima veliko smisla.
Pozdravljeni,
mogoce vam bi to pomagalo kot je zapisano na izvidu.ugotovljeno je bilo: v spekulih krvava sluz, porcija eritroplakticn. Uterus v Avf. Uterus normalne velikosti, v kavumu endometrij troslojni. Desni ovarij b.p. Levi ovarij b.p. Ob njem je suspektna formacija za EU dopler pozitivno velikosti 35×25. Hcg je bil 6059.
Zanima me ali bi se lahko kako narocila za posvet pri vas?
hvala za prijaznost in vse odgovore.
Spoštovani,
hm?… tisto, kar pri vas lahko pomagam jaz, je vse mogoče na daljavo in osebni posvet ni potreben. Sicer pa se seveda lahko naročite na tel. 051 321224. Domnevam, da je bil beta hCG 6059 pred operacijo? To je kompatibilno z IMN, če se v maternici ni videlo nosečnosti pri tako visoki vrednosti. Samo, glede na to, da sta bila oba jajčnika b.p., čemu bi vam ga potem odstranili? Ste prepričani, da so odstranili tudi jajčnik? Običajno se odstrani le poškodovani jajcevod.
Spostovani,
ja, ta vrednost je bila pred operacijo, saj se nosecnosti v maternici ni videlo.
odstranjen naj bi bil tako jajcnik kot jajcevod. Drugace pa verjetno tako ali tako ne bi bil funkcionalen jajcnik, ce je odstranjen že njegov jajcevod?
kako pa naj bi bilo z naslednjo menstruacijo, oziroma kdaj predvidoma mastopi?
Hm? To pa ni res, da jajčnik brez pripadajočega jajcevoda ni funkcionalen! Kot prvo je to reprodukcijski organ, ki je hormonsko aktiven ter opravlja funkcijo oskrbe z estrogeni in progesteronom, kot drugo proizvaja jajčeca in kot tretje ga v 90% primerih doseže tudi nasproti ležeči jajcevod, če je primerno gibljiv in zdrav. Če jajčnik ni prizadet (ovarijska nosečnost) se jajčnika ne odstranjuje. Naslednja m bo nastopila po naslednji ovulaciji, ta pa se zgodi 2 do 4 tedne po prekinitvi nosečnosti(tudi IMN).
če ni jasno, kako je z drugim jajcevodom, bi bilo vredno preveriti vsaj še njegovo prehodnost, če je prehoden, lahko poskusite zanositi spontano, če bi se izkazalo, da ni prehoden, pa ni druge kot usmeritev v postopek OBMP (IVF).
Pozdravljeni,
prejsnji cetrtek sem bila v bolnisnici zaradi krvavitve v zgodnji nosecnosti (glede na zadnjo menstruacijo bi naj bila v 5.teden in 2 dni). Beta hcg je takrat bil 748). Naslednje jutro so mi spet vzeli kri in takrat je hormon padel na 617. Vceraj sem bila narocena na ponoven pregled kjer so mi zopet vzeli kri in hormon je narasel na 1408. Ampak v maternici ni bilo videti nic. V izvidu pise: status gin.: nullipara, vulva, vagina bp., uterus v AVF, norm. velikost, cvrst, premakljiv, nebolec. A+P deluje prosti, palp. obcutljivo na globoko palp. obojestransko. V zrcalih: blag rjavkast izcedek.
Vag. UZ: uterus v AVF 70x34x47 mm, endom. deb. do 8mm. V CU negomogen odmev vel. 3,5 mm (GO?, ustreza gest. 5t1/7). DO=26x13mm, ob njem nehomogen odmev vel. 8×7 m, dobro prekrvavljen (GEU?). LO=26×13 mm, CD brez proste tekocine.
Rekli so tudi, da se ne vidi da bi bila IMN. V cetrtek bi morala na kri, pregled ampak sem zbolela za covid in zato me skrbi. Naj se povem, da imam rahle bolecine v obeh jajcnikih (mogoce zaradi pregleda).
Prosim za vase mnenje. Najlepsa hvala.
Lp
Spoštovani,
objektivnega mnenja nimam oziroma je lahko le pomanjkljivo. Dejstvo je, da vaš beta hCG raste prepočasi za normalno nosečnost (v 5 dneh zrasel na približno dvojno vrednost, moral pa bi v največ 3 dneh). To nakazuje na IMN ali na neustrezno napredujočo nosečnost v maternici. Lahko bi počakali še do četrtka in takrat pač nekako oddali kri za nov izvid beta hCG. Covid ni objektivna ovira, le ustrezno se morate zaščititi s ustrezno (ne z navadno kirurško masko).
OK, če se je beta hCG podvojil v 3 dneh, je pa v redu. V tem primeru gre verjetno za normalno nosečnost v maternici, ki se bo na UZ prikazala enkrat do konca tedna oziroma, čim vam bo to zaradi covida omogočeno.
Spoštovani,
IMN se odkrije ob zelo različni gestaciji, odvisno tudi od tega, kje je locirana. Če je v jajcevodu (99%), začne delati težave med 7. in 9. tednom, ja jajčniku praviloma po 10. tednu, če je v materničnem vratu praviloma celo po 14. tednu, če je naraščena kje v prosti trebušni votlini pa je teoretično možna celo donositev.
Pozdravljeni.
Konec decembra so mi ugotovili IMN v skoraj 9. tednu, tvorba je bila velika 4cm- v jajcevodu, cisto blizu jajcnika. Bhcg takrat 6000. Odlocili so se da dobim Metotreksat i.m. O kaksnih drugih moznostih se nismo pogovarjali, oz. mi je bilo receno da se bo po Metotreksatu zadeva absorbirala in bo to to.
13.2. sem imela zadnjo kontrolo v bolnici…tvorba se je zmanjsala na 1,8cmx 1,4cm…Bhcg pod 0,1, zato so zakljucili zdravljenje. Nadaljnje kontrole imam pri izbranem ginekologu. Zmotil me je zadnji komentar ginekologinje v bolnici, da bo tvorba verjetno ostala v jajcevodu in se scasoma zabrazgotinila. Sele po odhodu so se mi porajala razna vprasanja. Ali res ne obstaja nacin oz. operacija, da se tvorbo iztisne, poskrka iz jajcevoda? Ker zdaj samo razmisljam, da se bo ob naslednjem poskusu nosecnosti zarodek sigurno “zataknil” ob zabrazgotinjeno tvorbo in se bo zadeva ponovila. Vem, da obstaja pregled prehodnosti jajcevodov…ce pred naslednjo zanositvijo ugotovijo, da ta tvorba ovira prehodnost jajcevoda ali ga potem odstranijo? V bolnici mi je sicer ginekolog rekel da tudi ce tvorba ostane ga ne bodo odstranili…naj se enkrat poskusim zanositi, v primeru ce se IMN ponovi SELE takrat jajcevod odstranijo. Ampak jaz bi ze zdaj naredila vse, da se IMN ne ponovi. Zakaj reskirati se eno ponovitev.
Razmisljam tudi, ali je glede na velikost zarodka ob ugotovitvi IMN, sploh bil Metotreksat prava odlocitev, glede na to, da se ne bo cisto absorbiral in je se vedno tvorba kar velika, ali bi bila bolj smotrna operacija. S kako pripravo oz. pregledom pred naslednjim poskusom bi še lahko zmanjsala moznost ponovitve IMN? Stara sem 34 let in ne bi rada se 2 leti izgubila z zdravljenjem zapletov.
Vnaprej hvala za odgovor.
Spoštovani,
če bi pri toliko napredovali nosečnosti v jajcevodu primarno operirali, bi itak morali odstranit prizadeti jajcevod, ker se krvavitev zgolj po iztisnjenju ne bi ustavila. Metotrexat vam je torej vsaj za enkrat rešil jajcevod. Ostanek se seveda da tudi odstranit, ampak ima to kakršenkoli smisel le, če je ta prizadeti jajcevod še prehoden in tudi sicer funkcionalen. V ta namen bi morda res ne bilo napak opraviti nekakšno “diagnostično laparoskopijo” s preskusom prehodnosti ter jo podaljšati v terapevtsko, če bi se jajcevod pokazal prehodnega (preskus z modrilom) in če bi se pri LPSC videlo zarastline, ki bi lahko motile naslednje zanositve. Seveda vam slikam le možnosti, izvedba je stvar vašega dogovora z ustreznim ginekologom-kirurgom, ki b bil pripravljen to izvesti.
Poozdravljeni, prejsni m. ciklus je trajal 35 dni (31.1),nakar je 4.03 nastopila menstruacija. Tisti dan sem opravila test in je bil negativen.
Prvih 4/5 dni je bila obicajna, razlicne barve bi lahko rekla bolj obiljnatkiv. Nakar me je 8.03 nekaj spiknilo v levem delu trebuha. Bila je nenadna ostra bolecina katera je takoj izvenela. Od tistega dne iz noznice se vedno krvavim. Kri je sveza, zivo rdece barve, zato se mi zdi krvavitev neobicajna. Tako dolgo pri meni ciklus se ni trajal prav tako pa danes 8dnevna zelo blaga se prvi ko obrisem je malo sveze krvi vidno na papirju”menstruacija”.
Drugace bolecin ni, ni vonja izcedka, ugl nobenih drugacnih zadev. Prsi so zatekle in spodnji del trebuha imam napihnjen.
Ker imam 13.3 HSSG mi je bilo naroceno, da dan dva pred pregledom opravim test nosecnosti.
Danes sem test opravila in bil je pozitiven. CB 1-2
Zdaj pa me zanima ali je to sploh mozno glede na mojo zacetno obilno krvavitev. In ali bi bilo mozno ce bi nastopila nosecnost ali je lahko taksna krvavitev znak nosecnosti.
sem imela pred casom SS zelo zgodaj in je najprej kazal pozitivno nato pa zadnji dan blage krvavitve ze negativno. Malo sem zmedena, bom jutri upravila krvni test.
zanima me tudi kdaj je lahko potrjena izven maternicna nosecnost.
Lp
Spoštovani,
o možnosti nosečnosti se ne razpravlja. Vse je možno. Nosečnost se preverja s stesti in če urinski ni dovolj prepričljiv, se naredi krvnega beta hCG, ki nikoli ne laže, saj pokaže že izjemno nizke vrednosti nosečnostnega hormona, tudi pri IMN