IZVENMATERNIČNA NOSEČNOST?
Pozdravljeni
Letos 13.4 sem mesec in pol predčasno rodila deklico zaradi gestoze ampak se je vse lepo izteklo. Po porodu sem že imela tri menstruacije na 29 dni. Moja zadnja menstruacija je bila 19.8.2008. Sedaj sem zopet zanosila. Bojim se da nisem izvenmaternice noseča, ker se še v maternici nevidi nič. V četrtek so mi izmerili nivo HCG, ki je znašal 746,2. Ginekologinja meni da bi sedaj moral biti nivo HCG ja višji, zato moram v ponedeljek ponovno dati kri. Kaj vi menite o tem, koliko bi naj v ponedeljek po vašem že bil nivo HCG ja okolI 2100? In kaj če bo nivo višji v maternici pa se nebo videlo nič? Najlepša hvala za odgovor, ki ga že zelo nestrpno pričakujem.
običajno se raven ßhCG v tem času podvoji v 2 do 3 dneh, torej bi lahko bile vrednosti pri normalni nosečnosti v ponedeljek na grobo nekje med 2000 in 3000. Lahko bi se tudi že kaj videlo v maternici, vendar o tem raje ne bi ugibal. Če se pri nad 1000 enotah ne bi v maternici ničesar videlo, je potrebno posumiti na možnost IMN.
Spoštovani
kot sem že omenila je nivo hormona bil v četrtek HCG 746,2. Zaradi suma na izvenmaternično nosečnost sem danes ponovno dala kri in je izvid bil takšen 1059,5. Takoj ko sem zagledala vrednost sem bila zelo razočarana saj bi se moral podvojiti in vem da je sedaj velika možnost izvenmaternične nosečnosti.Ravno kar sem prišla od svoje ginekologinje, ki mi je povedala, da bi res moral biti hormon podvojen ampak vseeno raste, ko pa mi je naredila vaginalni ultrazvok je govorila da je zmeraj isto nič ne raste in da nevidi not ploda, nakar se ji je zazdelo da bi lahko bil plod in jaz nisem smela dihati in je rekla da bi to lahko bili utripi. Zato ker zaenkrat še ne krvavim in nimam hujših bolečin me je zopet naročila za vponedeljek, ker te bi se pa že moralo videti je rekla. Kaj si naj sedaj mislim po vsem tem. Ali bi šla mogoče še v bolnico na samoplačniški Uz ali je kaj upanja ali je večja verjetnost izvenmaternične nosečnosti. Nivo hormona mi nebodo več merili. Kaj če bi jaz vseeno si v sredo preverila kri? Imam pa še eno vprašanje zaradi tega, ker imam doma polletno punčko in še jo zmeraj dojim, kako dolgo približno ostaneš v bolnišnici po posegu operaciji če poteka vse vredu?. Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem in oprostite zmešnjavi, ker sem danes zelo zmedena in še teden dni bom morala biti v dvomih.
Spoštovani,
pri omenjeni počasni rasti ßhCG gre zelo verjetno za IMN, vsekakor pa ni primerno, da se zdaj preneha z merjenjem ßhCG in UZ pregledi oziroma je celo 1 teden lahko dolga doba. Priporočam torej ponovni pregled čez 3 do 4 dni s kompletnim ponavljanjem preiskav, tako ßhCG kot UZ. Če sicer do čez 1 teden ne bo težav, bi tudi to zadostovalo a s pridržkom, da tudi s ponovitvijo ßhCG.
Za tako hitri odgovor se vam iskreno zahvaljujem. Problem je samo ta da moje ginekologinje ni v četrtek in petek v sredo pa me ni hotela zopet mantrati, čeprav si jaz vseeno želim, ker menim da bi se takrat moralo že kaj videti.Za krvni test pa sem vprašala pa je odgovorila, da ni potrebno, če ravno menim da bi bilo. Imam še samo eno vprašanje, če je možen pri vas samoplačniški ultrazvok v tem tednu? Za odgovor se vam lepo zahvaljujem in vas zelo občudujem, kako imate takšno voljo in čas, da nam vsem tako hitro svetujete.
Spoštovani,
odgovor vas čaka tokrat v zasebnem predalu foruma.
Spoštovani
Danes sem odšla v bolnišnico, kjer so mi naredili ultrazvok. Ginekologinja meni, da nisem tako dolgo noseča danes 8 teden, glede na menstruacijo. Ultrazvok ji je pokazal mislim da nosečnost v maternici in mogoče plod, ki bi pa nej bil star komaj 5 tednov. Glede hormona da se mi ni podvojil pa meni, da je to zaradi tega, ker dojim vse obroke, da sem najverjetneje imela poznej ovulacijo glede na to ker še dojim…in ker je komaj plod star 5 tednov. in še izvid.
Status gin.:multipara, vagina bp, uterus v AVF, malovečji, mehkejši, adneksalno prosto. V zrcalih:lividnost
UZ: V zadnji steni viden gestacijski obroček, ploda s sigurnostjo še ne vidim. Endometrij je zadebeljen, kavum nekoliko razprt. Adneksalno ne vidim patologije. V C. Douglasi ne vidim patologije.
Dg.: Začetna intrauterina nosečnost.
Zelo rada bi še slišala vaše mnenje če je možnost, da bi tri tedne poznej zanosila, če sem imela zaden spolni odnos 3.9 in test mi je pokazal pozitivno prvič 19. 9.Ali lahko sedaj izključim izvenmaternično nosečnost? Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
žal vam na podlagi omenjenih podatkov težko izključim karkoli, saj lahko v interpretacijo izvidov kolega le verjamem, ne morem pa jih sam kritično oceniti, ker vanje nimam vpogleda.
Pozdravljeni
kot sem že zgoraj omenila sem letos 13.4 aprila rodila deklico mesec in pol prehitro zaradi gestoze. Bilo je vse ok. Imela sem že tri menstruacije od poroda, če ravno še zmeraj dojim. Moja zadnja menstruacija je bila 19.8. Bila sem zopet noseča a zaradi počasnega naraščanja hormona in Uz je šel sum na izvenmaternično nosečnost. A to vseeno ni bilo. Spontano sem splavila in naredili so mi še abrazijo. Sedaj pa imam nekaj vprašanj: 9.10. HCG 746,2 13.10. HCG 1059 NATO SEM ZARADI KRČEV IN KRVAVITEV ODŠLA V BOLNIŠNICO 19.10 Status gin. Primigravida, vagina bp. Uterus povečan, toniziran. CK
v zrcalih: temna krvavitev.
V uterusu viden GO premera 6mm, ploda še ne vidim. Adneksalno ne najdem patoloških odmevov. Cavum Douglasi prost. HCG 1670,3
20.10 sEM IMELA MOČNE KRČE, kot pri porodu, bila je prisotna tudi krvavitev, če ravno ne v takšni obliki kot so jo oni pričakovali.UZ v C. DOUGLASI NI VIDETI PROSTE TEKOČINE, V NJEM NEHOMOGEN HIPERHOGEN ODMEV. GO ni viden, adneksalno bp.V zrcalih obilna krvavitev iz CK
20.10 CU je dolg 8cm, CK prehoden za H-8,5.
Pri abraziji CU dobim debelejšo sluznico, nekaj nekrotičnega tkiva.21.10 HCG 506,0.
DIAGNOZE:
Grav.m.l.l/ll/Blighted ovulum
OP:Abrasio CU
Mogoče je smešno da sem napisala vse če ravno piše nekaj v zgornih sporočilih, ampak jaz se ne spoznam nato zato sem raje napisala vse.
A je zdaj primeni šlo za nosečnost prazno jajčece ali mi je plod odmrl v 9 tednu oz. je šlo vse zaradfi spontanega splava? Zanima me kdaj lahko poskušam zopet zanositi. Še zmeraj dojim in niti nevem če bom sedaj dobila menstruacijo tako hitro? Ali sem prehitro zanosila, zato nebi sedaj rada prehitevala, če ravno že komaj čakam da bi lahko ponovno zanosla. Omenjeno je bilo da bi mogoče lahko imela pregrado v maternici, kaj menite o tem ?Za odgovor se vam prav lepo zahvaljujem.
Spoštovani,
obremenjujete se s podrobnostmi, ki niso pomembne. Popolnoma nič ni pomembno, če je plod odmrl ali je šlo za prazno jajce. Nosečnost je pač bila neuspešna, bila odstranjena in po tem priporočamo vsaj 2 ciklusa odmora od nove nosečnosti. Če nekdo “sumi na pregrado”, je njegova dolžnost, da to preveri oziroma priporoči preverjanje vašemu ginekologu. Sum nam ne pomaga pri svetovanju temveč se v drugem delu ciklusa naredi ustrezno UZ preiskavo in se sum bodisi potrdi ali ovrže. Glede tega se torej za UZ dogovorite s svojim ginekologom.
Pozdravljeni!
Pred dobrimi 14 dnevi je bila opravljena laparoskopija zaradi izvenmaternične nosečnosti. Nosečnost je bila nekako v 4 tednu. Zaradi močne krvavitve pa je bil jajcevod že zelo poškodovan, zato so ga morali odstraniti. Zanima me ali je možno, da imam po posegu, v predelu spodnjega dela trebuha, pri uriniranju bolečine, ki prenehajo takoj po opravljenem uriniranju in zakaj pride do tega (če je seveda to sploh povezano). Pojavil se mi je tudi prozoren izcedek, ki traja že kakšne 3 dni-ali je možno, da v tako kratkem času že nakazuje mestruacijo? Zanime me tudi koliko časa je priporočljivo mirovanje, pribl.koliko teže lahko dvigujem, v kolikšnem času po posegu so “dovoljeni” zaščiteni spolni odnosi (koliko časa po tem, ko se sama seveda že počutim dobro) in v kolikšnem času je priporočljivo delati na ponovni zanositvi?
Hvala in lp.
Spoštovani,
krvavitev zaradi odstranjene nosečnosti iz jajcevoda bi pričakoval prej kot v 2 tednih, tipično po 1 tednu ampak ni izključeno tudi kasneje. Bolečine pri uriniranju težko povezujem z IMN ali laparoskopijo, razen, če bi ob operaciji prišlo do kakšne nepredvidene poškodbe dela mehurja ali bi nastale nove zarastline z mehurjem, kar pa je malo verjetno. Načeloma bi 2 tedna po posegu že morali biti sposobni početi vse, kar ste pred zanositvijo. Če so vam odstranili jajcevod, bi lahko celo ponovno zanosili takoj, ko vam to uspe.
Pozdravljeni!
Najprej hvala za hiter odgovor prejšnjega vprašanja. Zdaj pa se ponovno obračam na vas. Od laparoskopije po IMN je nekaj več kot en mesec. Pred tremi dnevi sem začela zelo malo krvaveti-oz.je rjavkasto krvav izcedek z občasno kakšno minimalno kapljico krvi-načeloma skoraj ne bi potrebovala zaščite za spodnje perilo, saj je tega res zelo malo. Moje menstruacije so bile pred laparo dolge in sem močno krvavela. Zanima me…ali je možno, da se je pojavila menstruacija, ki je zeeeloooo slaba ali menite, da bi lahko prišlo do kakšne druge krvavitve in priporočate pregled? Bolečin nimam nobenih.
Hvala za odgovor in lp.
Spoštovani,
morda gre res za M, lahko pa gre tudi za predmenstruacijski izcedek, ki se bo stopnjeval v M. Za zdaj vsekakor ni razloga za posebno obravnavo pri ginekologu, če bi se nepravilne in neredne ter čudne krvavitve začele ponavljati, pa obiščite ginekologa.
Spoštovani dr. Pušenjak,
Tudi sama imam vprašanje na temo izvenmaternične nosečnosti.
Pred pol leta sem imela izvenmaternično nosečnost, ugotovljeno šele na prvem pregledu v 10. tednu in sicer brez kakršnihkoli težav prej – nič bolečin, niti kapljice krvi… Odstranili so mi en jajcevod.
Sedaj sem ponovno zanosila – vsaj test mi je tako pokazal, pa tudi drugi znaki so tu.
Ker sem na internetu zasledila več takšnih informacij, sem bila prepričana, da me bo moja ginekologinja tokrat na pregled naročila precej prej, saj naj bi bila večja možnost ponovitve IMN. Vendar pa me je sestra odpravila z zagotovilom, da se prej itak nič ne vidi, tako da imam prvi pregled šele čez en mesec (v 9. tednu). Zaradi slabe izkušnje me seveda črvičijo dvomi, ki so še večji glede na rahlo bolečino, ki bi po moji, seveda laični oceni, lahko bila v jajcevodu… Da brezzveze ne kopičim strahov, sem sklenila, da je najbolje, da samoplačniško opravim beta hcg test oz. dva testa in ne čakam na pregled.
Zanima pa me ali bi podvojena vrednost beta hcg res izključila IMN? Ali je možno, da bi ta nekaj časa normalno naraščal in se šele kasneje zaustavil ter tako pravzaprav ne bi izvedela nič, razen če bi se nonstop testirala do prvega pregleda?
Ker svoji ginekologinji sicer precej zaupam (žal pa sem tokrat imela opravka le s sestro) me poleg vašega odgovora o beta HCG zanima tudi vaše mnenje – ali pregled prej v mojem primeru res ni smiseln?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
v vašem konkretnem primeru bi bil pregled pri okrog 6/7 tednih več kot upravičen, saj imate navsezadnje le še 1 jajcevod, ki bi ga ob morebitni IMN pri 7 tednih lahko ohranili, pri isti diagnozi pri 8/9/10 in več tednih pa običajno ne. Če se bo pri 6/7 tednih nosečnost jasno videla v maternici je verjetnost hkratne IMN le še 1/10.000 do 1/30.000.
deloma že, ampak končna diagnoza IMN je vedno zasnovana na kombiniranju vrednosti ßhCG in odsotni nosečnosti v maternici ali pa jasno pozitiven test nosečnosti ter predolgo odsotna UZ vidna nosečnost v maternici.
Pozdravljeni!
Ponovno vas prosim za nasvet. V mesecu oktobru sem imela imn z odstranjenim jajcevodom. Zdnjo menstruacijo sem imela 23.12., zdaj pa sem ponovno noseča. Pregled imam sicer 14.2. zato ne bi bila rada panična, vendar sem zaradi pretekle slabe izkušnje kar malo v strahu. Glede na to, da sem danes opazila rjavkast izcedek, me zanima ali moram na to že prej obvestiti ginekologinjo ali lahko počakam na pregled čez 10 dni, glede na prejšnjo imn.
Vem, da naj bi bile manjše krvavitve v začetku nosečnosti normalne, vendar me vseeno zanima vaše mnenje, ker ne bi rada ostala še brez drugega jajcevoda, če bi npr.predolgo čakala.
Hvala in lp
Spoštovani,
vaš strah seveda razumem, čeprav je z jajcevodi tako, da če se v njem vgnezdi nosečnost, je z njim nekaj narobe, vsaj v preko 90% primerih in ohranitev redko pripelje do normalne zanositve skozi ta konkretni jajcevod. Ali se prime nosečnost ki pride skozi drugi jajcevod ali pa se ponovno prime v jajcevodu (govorim za veliko veliko večino). Kakorkoli, en prizadet jajcevod so že odstranili, torej bi se lahko IMN zgodila le še v preostalem jajcevodu in s tega stališča mislim, da bi vam lahko ginekolog pel toliko na roke, da čim prej poskusi ugotoviti nosečnost v maternici, recimo pri 6 tednih po ZM. Pogovorite se ponovno z njim in mord si bo premislil, sicer si pač privoščite smoplačniški obisk neodvisnega ginekologa čim prej. Šest tednov ste namreč že noseči in ob tem pričakujemo, da bomo normalno nosečnost lahko že videli v maternici.