Izsušena nožnična sluznica
Pozdravljeni,
že kar nekaj časa me med spolnimi odnosi pri vhodu v nožnico spremlja pekoč občutek.Pravzaprav so težave podobne kot pri Sitnobici, le da nimam težav s ščitnico. Zelo redki so spolni odnosi, upad libida itd. in vse skupaj je počasi že zelo težko. Pred približno pol leta sem zamenjala tudi KT, pekoč občutek pa traja že več časa. Na zadnjem ginekološkem pregledu, mi je ginekologinja predpisala mazilo Virolex. Rekla je, da se je koža na vhodu nekoliko stanjšala in da je vhod v nožnico belkaste barve, da bo mogoče to potrebno zdraviti tudi več let. Trenutno pa imam (najbrž) še glivično vnetje, poleg tega pa tudi izvidi brisa niso bili vredu. Skratka, težava za težavo…mi mogoče lahko karkoli svetujete?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
če gre zgolj za suho nožnico, bi lahko bile težave povezane z jemanjem kontracepcijskih tablet. V tem primeru vam ostane možnost zamenjave ali opustitve terapije. Virolex je mazilo za zdravljenje herpetične okužbe. Stanjšana koža ali sluznica, ki je belkaste barve, kar se zdravi več let, je lahko lihen sklerozus, ki je resna bolezen. Glivična okužba in “ne v redu” izvid brisa sta potem še četrta in peta diagnoza pri vas. Svetovanje na forumu je najbolj učinkovito pri enostavnih, klinično jasnih primerih. Pri kompleksnih ali bolj zapletenih situacijah (kot je morda pri vas, ni pa nujno) pa vam svetujem, da se o tem pogovorite z zdravnikom.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
tabletke Qlaira sem začela jemati pred tremi leti. Jemala sem jih 2 leti nato sem za 3-4 mesece prekinila, sedaj jih spet jemljem približno 8 mesecev. Opazila sem, da mi je libido zelo upadel in, da imam nožnico vedno suho (kdaj s težavo si vstavim tampon, boli na začetku spolnega odnosa, čeprav si s fantom pomagava z lubrikantom…). Pred premorom sem v času jemanja tablet (2 leti) imela velik libido, vlažnost nožnice je bila super, sploh ni bilo stranskih učinkov. Sedaj pa me najbolj moti suha nožnica in tudi (posledično) izcedek, srbenje (predvidevam, da so to glivice).
Kaj bi lahko pomagalo navlažiti nožnico, da bi bilo kot prej? Zamenjava kontracepcije(obroček, obliži, druge kontracepcijske tablete)? Mogoče pa bi pomagal še kakšen premor od tablet(samo to pa dolgo traja, da se telo spet privadi na tablete in na stanje brez tablet…)?
Najlepša hvala za odgovor 🙂
Spoštovani,
vse od tistega, kar ste našteli, bi lahko pomagalo. Telesne spremembe ob jemanju kontracepcijskih tablet so nekoliko nepredvidljive, tako da ni nujno, da bi bilo z drugim preparatom bolje, velja pa poskusiti. Kar se tiče “navajanja” in “odvajanja” telesa od tablet, je to zelo hitro. Kontracepcijske tablete imajo zelo kratko razpolovno dobo (zato jih tudi moramo jemati vsak dan). Odsvetujem pa vam poskus premora in nato jemanje istih tablet, saj bi se težave skoraj zanesljivo ponovile.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
Tudi sama imam nekaj vprašanj. Stara sem 19 let in jemljem kc Yasminelle. Imam rednega partnerja in pogosto spolne odnose brez kondoma. (Fant nikoli ne “konča” v nožnici).
Na začetku ni bilo nobenih težav, čez čas pa se mi je začela pojavljat rdečica, srbeč in pekoč občutek ter bel, sirast izcedek. Prvič sem vnetje zdravila s Canesten kremo, vendar se je stvar kmalu ponovila. V drugo sva se zdravila oba s partnerjem in med tem nisva imela spolnih odnosov. Vnetje se je po mesecu dni spet ponovilo. Zdravila sva se oba, le da sem tokrat uporabila Canesten v obiki tablet. Stanje se je za nekaj časa izbolšalo, sedaj pa spet čutim rdečico in srbeč občutek. Iscedka nimam in prav tako trenutno ni prisotnega pekočega občutka.
Verjetno je pomemben podatek tudi to, da se mi ti simptomi nikoli ne pojavijo na dan odnosa pač pa nekaj dni po njem, neglede ali sem uporabljala kondom ali ne. Trenutno spolnega odnosa nisem imela več kot teden dni. S higijeno ne pretiravam in nožnice ne izpiram.
Bi bilo lahko to prisotno zaradi izsušenosti same kadar sem/nisem s partnerjem, ker je nožnica takrat preveč suha? Je to posledica samega spolnega odnosa ali je to zaradi kc? Kaj svetujete in kako lahko olajšam srbečico?
V naprej hvala za vaš odgovor 🙂
Spoštovani,
občasen srbež, tudi če ga ne spremlja izcedek, je običajno posledica glivičnega vnetja. To je pri uporabnicah kontracepcijskih tablet pogosto. Brez škode lahko nekaj dni zapored uporabite kremo Canesten večkrat dnevno. Če bodo težave prehude, se s svojim zdravnikom morda pogovorite o menjavi kontracepcije.
Lep pozdrav,
spoštovani
stara sem 18 let imam rednega partnerja in pogosto spolne odnose brez kondoma.
Na začetku ni bilo nobenih težav, čez čas pa se mi je začela pojavljat rdečica, srbeč in pekoč občutek ter bel, sirast izcedek. Kaj mi lahko svetujete katero kremo naj izbere v lekarni sam sem uporabljala Canesten ampak samo malo časa. S higieno sem najprej prretiravala ampak sedaj se držim nazaj. Danes pa sm opazila “bulo” na eni strani nožnice ki jo čež par ur ni bilo več pa me zanima če je lako to cista. Še vedno imam veliko belega sirastega izcedka.
zahvaljujem se vam že v naprej za odgovor.
lp.
Pozdravljeni.
Na ginekološki pregled sem naročena šele čez 9dni, tako da vam pišem tukaj, da morda sama rešim težavo.
Že dalj časa čutim pekočo bolečino v predelu med zadnjično in nožnično odprtino. Pred 1mesecem sem se zdravila za glivično okužbo in naj bi bilo po tem v redu; pa ni. Zunanjost spolovila je izsušena in pordela, ter hrapava – ker se dela nekakšen sloj kot pri navandem celjenju rane. Vse skupaj zelo peče, med sp.odnosom sploh, pa tudi med uriniranjem, ko npr obrišem s papirjem celoten predel. Težave nimam z navlaženostjo nožnice same, samo zunanjost, vhod v njo je problematičen in me tudi boli na dotik. Je to zaradi pretirane uporabe robčkov, brisanja spolovila, pregrobega spolnega odnosa in bo minilo? Zanima me, če lahko nanesem kakšno kremo na ta predel? Kamagel oz. kaj podobnega? To traja res dolgo, pol leta; včasih manj, sedaj naprimer pa kar boli; nimam sirastega izcedka ne neprijetnega vonja, kar bi lahko kazalo na glivično vnetje.
Hvala za vaš čas!
Lp
Pozdravljeni,
ali mogoče jemljete kontracepcijske tabletke? Taka koža lahko nastane tudi kot preobčutljivostna reakcija na robčke ipd. Dokler ne obiščete ginekologa, ki vam bo povedaj kaj bi to lahko bilo, uporabljajte le bepanten plus mazilo in nič drugega.