Najdi forum

Lep pozdrav,

Smo tričlanska družina, jaz (nezaposlena, polnoletna oseba), mati in upokojen oče. Z maminim bratom smo kupili skupno hišo, ker njen brat ni imel potrebnega denarja – smo mu mi garanti z celo nepremičnino. Torej celotna hiša je pod hipotekarnim kreditom – katerega on odplačuje.

Stvar se je začela zapletati kar kmalu. Naprimer, ko smo zavarovali hišo in je na njegov račun prišel denar za odpravljanje škode na objektu (strehi, v kleti itd.) je denar izginil škoda pa nikoli ni bila odpravljena. Sicer je zavarovalnica rekla, da če on ni odpravil škode – da je v prekršku, vendar so se vsi skupaj kar sumljivo potihnili in občutek imam da zadevo zavlačujejo zanakašč. Dokumentacijo (prijavo škode) je podpisal moj oče. Nadalje so z njegove strani za vse bile prisotne provokacije, konstantne grožnje (npr. mojemu očetu je grozil da bo s plinom razstrelil hišo, moj oče je duševno bolan in zaradi tega upokojen – je shizofrenik), mene – da me bo prijavil da zlorabljam njegova otroka, če podam proti njemu ovdabo (to sicer ni res, me javno blati), meni je grozil da me bo ubil (takrat sem se zglasila pri policiji in je tudi dobil položnico, nadalje policija nič več ne more narediti). Prijavila sem ga tudi na CSD, vendar je odbil se zglastiti pri socialni delavki. Naokoli nas je blatil in lagal, da ne plačujemo elektrike, ki je na njegovo ime. Ko sem mu dala podpisati izjavo, da je denar prejel – je samo rekel, da ni dolažn nič podpisati. Spet nisem mogla nič, razen da mu denar predam. Vsakič mi elektriko naplačuje kot mu je volja.

To je toliko vplivalo na moje zdravje da sem samomorilna in depresivna, sem na psihiatričnem zdravljenju zaradi situacije – mama pa tudi. Dejansko je tudi vdiral v naš dom pred našimi obiski in se drl na mamo in jo poniževal pred gosti. Meni grozi samo ko grem mimo njega, tako da je moje gibanje v lastnem domu omejeno. Na vse skupaj poreče, da smo podpisali in da ne moremo nič – ker smo z njim v kreditu. Največ pritiskata na mojega očeta in mu lažeta da je hiša etažirana, čeprav je iz vložka okrajnega sodišča razvidno da vsakemu pripadajo idealni deleži v 1/4 (so štirje lastniki). Torej on ne želi etažirati hiše, hoče pa ločiti elektriko, gretje in vodo. Mi bi objekt etažirali, še najraje pa prodali in vzeli svoj vložek nazaj in se odselili. Problem se pojavi, da je naš del nepremičnine pod hipoteko. Kaj nam je storiti v tem primeru. Da povem, da sem nezaposlena, nimam denarja, brez socialnih prejemkov in službe. Kaj naj naredim, da zaščitim sebe in svoja starša?

Spoštovana!

Žal mi je, da ste se s svojima staršema znašli v tako nezavidljivem položaju. A vedite, da situacija ni brezizhodna. Predlagam vam naslednjo pot: Na Sodišču zaprosite za brezplačno pravno pomoč BPP ( http://www.sodisce.si/sodni_postopki/obrazci/2009021217292200/ ). Če do BPP niste upravičeni, se lahko obrnete na ZPM, kjer od nedavnega tudi nudijo brezplačno pravno pomoč: http://www.zpmmoste.net/. S pomočjo odvetnika lahko starša vložita za razdelitev premoženja – hiše ter potem le-to tudi prodata. Vsaj tako je razbrati iz različnih spletnih virov. Lahko pa še preverite na: http://med.over.net/forum5/list.php?178 in tukaj: http://med.over.net/forum5/list.php?182 in lahko še tukaj: http://med.over.net/forum5/list.php?286.
Verjamem, da to stricu ne bo všeč in krasno bi bilo, če bi se lahko vi s svojima staršema že za čas trajanja postopkov na Sodišču nekam umaknili. Ugodna varianta, ki obstaja, je samski dom na Sketovi v Ljubljani: http://www.sobe-ljubljana.com/. Za vse tri skupaj bi zneslo: pribl.450 eur/mes. Ali bi to zmogli?

Ne pustite, da vas razmere psihično popolnoma dotolčejo, zato kar čimprej ukrepajte! Pa srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Žal mama nima tolikih prejemkov, ker ima samo OŠ izobrazbo. Oče je pa kot rečeno v pokoju z relativno majhno pokojnino. Tako bi morali plačevati dvojne stroške, najemnino in te zdaj doma. Socialna delavka je predlagala varno hišo, jaz bi se umaknila – starša nočeta. Samu ju pustiti ne morem, oče je zaradi duševne bolezni izredno vodljiva, lahko prepričljliva in plašna oseba. Njegova vznemirjanja so konstantna. Čaka, kdaj bo oče prišel in ga hoče zvabiti v pogovor da mu zvleče živce in da ga žali. Potem pove meni v obraz, da to dela meni zanalašč. Imam priče v družini,ljudi, ki so bili na obisku itdf. o njegovem obnašanju, vendar se vsi poskušajo nekako izogniti situaciji in nočejo biti vpleteni (pomagati itd.)

Mi bi že zdavnaj naš delež nepremičnine prodali, vendar je pod hipoteko zaradi njegovega dolga. Prodajo smo mu prerdlagali, rekel je da hiše nikoli ne bomo prodali. Drugače je on alkoholik.

Zakaj dvojne stroške oz. katere stroške s tem mislite? Saj ne boste porabili nič elektrike, če vas ne bo doma in vode… Kaj pa če bi šli vidve z mamo v varno hišo, oče pa v samski dom in da bi bili npr. v istem kraju, tako da bi lahko šli vsak dan do njega. Za vaju bi lahko prišel v poštev tudi materinski dom, ki je bolj odprtega tipa. Če bi se namestili v VH ali MD, bi vama strokovne delavke tudi pomagale narediti načrt, kako se zaščititi pred nasiljem ter vam nudile podporo v postopkih.

Poleg tega, zakaj bi se moral stric strinjati s prodajo vašega deleža hiše? Ali vam je kak pravnik tako rekel? Če vam ni, vam kar predlagam, da se posvetujete s kakšnim pravnikom. Za strica itak ne morete pričakovati, da bo za to… Če bi vi prodali svoj delež, bi stric imel predkupno pravico, ne more pa vam preprečiti prodaje, vsaj tako je meni znano. Posvetujte se s strokovnjakom pravnikom. Lahko prosite za pravni nasvet tudi tukaj na MON: http://zavod.over.net/brezplacni-pravni-nasveti-mon/.

Mogoče res nimam dovolj podatkov, da bi vam lahko pokazala res pravo pot iz te težke situacije. A prepričana sem, da obstaja pravica tudi za vas in da ne morete biti “obsojeni” na bivanje v tej hiši s stricem, ne glede na dolg in hipoteko. Bili ste finančno izkoriščeni, sedaj pa v zahvalo doživljate še psihično nasilje. Kar se tiče zaščite pred nasiljem, če se ne boste umaknili v kak bolj varen prostor, vam lahko svetujem, da se obrnete na Društvo za nenasilno komunikacijo, da vam svetujejo, kaj lahko storite v dani situaciji, da se zaščitite: http://www.drustvo-dnk.si/o-nasilju/poti-iz-nasilja.html.

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Ne vem kako je s tem, da smo mu garanti z njegovo hipoteko. Le te bi se radi rešili, potem bi naš del brez problema prodali. Na tisti forum sem pisala, žal pa še ni odgovora.

Njegove provokacije dosledno snemam s kamero ali fotoaparatom, nakar me obtoži da sem pedofil in da snemam njegovega otroka na dvorišču (čeprav ga sploh ni na fotografiji ali pa ga sam pokliče da pride pred kamero – medtem, ko snemam njegove nedovoljene posege na nepremičnini za dokazno gradivo) in da me bo prijavil CSD-ju. Zadeva je občutno hujša odkar sem se uprla njegovi samovolji in ga prijavila policiji in CSD. Voda je prijavljena na naše ime, hiša ni etažirana in mislim, da zakonsko ne smemo kar odjaviti vode. Zadeva se ne izide, ker oče zaradi narave svoje bolezni ne more biti sam v nezdravem okolju.

Samo da vam sporočim da me bodo sprejeli v krizni center. Najlepša hvala za vaše svetovanje in pomoč.

Pozdravljeni, še enkrat!

Hvala za povratno informacijo! Super, da ste se odločili za ta korak in da so vas sprejeli v Krizni center. Čestitke za pogum! Upam, da čimprej dobite tudi pravni nasvet glede vaše situacije.

Srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close