izruvan modrostni zob
Spoštovani,
Pred 2 leti mi je zobozdravnica izruvala modrostni zob desno zgoraj, ki je že bil zunaj. Pred kratkim sem novo sliko ortopana pokazali drugi zobozdravnici, ta je rekla, da se ji zdi, da je delček modrostnega zoba ostal noter. Ko mi je izruvala zob sem imela hudo vnetje kosti, ki se je začelo izboljševat šele po 10 dnevni terapiji amoksiklava. Sedaj težav sicer nimam, le da imam grozne bolečine po zamenjavi plomb na ostalih zobeh.
Prilagam sliko in prosim za vaše mnenje.
Najlepša hvala, Neža
Pozdravljeni. Ne bi rekel, da je na mestu odstranjenega desnega zgornjega modrostnega zoba še kakšen njegov ostanek. Res je videti nekoliko bolj povdarjeno kostno strukturo na tem mestu, kar je verjetno posledica vnetnega dogajanja po odstranitvi zoba, na tem mestu pa se tudi prekrivajo kostne strukture (končni, spodnji del pterigoidnega odrastka sfenoidne kosti, če sem bolj konkreten). Vsekakor je kost na tem mestu lepa in ni videti nobenih znakov, ki bi kazali na to, da je potrebno kakorkoli ukrepati.
Kar se vaših spodnjih modrostnih zob tiče, ju zaenkrat ni nujno odstranjevati, če le ne bosta delno prodrla v usta. Takrat ob zobu nastane žep, ki ga je nemogoče očistiti in pride do kroničnega vnetja, ki je stalno prisotno izza obeh zob. Sicer pa samo tesno stanje, ki je pri vas očitno izraženo, ni posledica teh dveh modrostnih zob. Res pa je, da se nam vsem z leti nivo robne kosti niža in čez 20 ali 30 let bo del krone modrostnih zob prodrl v usta – takrat pa bo odstranjevanje bistveno težje kot bi bilo sedaj. Z odstranjevanjem se torej ne mudi, menim pa, da ju je v naslednjih 2 – 4 letih smiselno odstraniti.
Lep pozdrav, David Dovšak