Izredna socialna pomoč ali Karitas/Rdeči križ
Pozdravljeni.
Pred kratkim sem zaprla s.p., ker mi finančno ni več zneslo. Sem sama s šoloobvezno hčerko in prijavljena na Zavodu za zaposlovanje. Na CSD sem zaprosila za izredno denarno pomoč, pa so mi v odločbi sporočili, da do le-te nisem upravičena, saj prejemam preživnino od otrokovega očeta ter imam 10 let star avto. Na podlagi tega je Ministrstvo in CSD ugotovilo, da nisem v nobeni materialni ali finančni stiski, čeprav ne prejemam nobenih drugih dohodkov. V odločbi so mi še zapisali, da se lahko obrnem na Karitas ali Rdeči križ, če potrebujem kaj za šolo, ker hčerka ob začetku šolskega leta seveda potrebuje knjige, zvezke ipd.
Službe torej nimam, od Zavoda za zaposlovanje tudi še nimam odločbe o morebitnem denarnem nadomestilu, na CSD pa pravijo, da nisem v materialni stiski. Možnost imam protižbe, vendar ne vem, kako naj se sedaj tega lotim, ker mi od hčerkine šole ‘ležijo’ položnice še od maja in junija, da ne govorim, da skozi mesece komaj shajava.
Če imate kakšen predlog, kako se zadeve lotiti; ali naj se vrnem na CSD, ali naj pišem na ministrstvo, se obrnem na Karitas?
Resnično sem v dilemi…
šola je tukaj…položnice tudi…jesti in preživeti pa je potrebno nekako…
Najlepša hvala za odgovore.
Draga anami!
Pri s.p.-jih je tako, da se drugače obravnavajo, kot če bi izgubili službo preko “navadnega” delodajalca (preverja se na AJPES-u glede zaprtje firme, dohodek oz. izguba, ipd).
Imate avto na leasing? Je ta 10 let star avto višjega ranga – ki presega ceno, do katerega je še dovoljena po ZSV?
Ne vem kako bi se na Karitas lahko obrnili, ko pa se na njih obračajo ljudje s pozitivnimi odločbami CSD, ki naj bi dokazovala, da so res upravičenci do DSP; zato predlagam, da pokličete Karitas/RK in povprašate, ali ste upravičeni do njihove pomoči, saj ste na ZRSZ prijavljeni, imate pomanjkanje, a do DSP zaenkrat še niste upravičeni. Poskusite.
Glede preživnine je tak, da otrok ni upravičen do DSP in bi se šteli samo vi. Kolikšna pa je ta preživnina?
Pritožbo seveda lahko podate na CSD (vkolikor še niste zamudili 15 dnevnega roka od prejetja odločbe), ministrstvo za soc. ima čas 12 meseca za reševanje po ZUP-u; vprašanje je, ali bo odgovor v nagibu k vaši rešitvi in bo CSD moral še enkrat odločati o vaši pravici, ali pa se bo strinjal z odločitvijo CSD- V vsakem primeru bo kar nekaj mecesev preteklo, preden boste dobili nakazilo v primeru ugodno rešene pritožbe.
Druge ideje nimam, kako pomagati glede položnic in šole.
Draga Tina.
Hvala za vaše mnenje in odgovore.
Kontaktirala sem Karitas, ki pravi, da za šolo nimajo več nobenih bonov za nakup potrebščin in da so pošli že v juliju. Torej tam nič.
Odločila sem se, da ponovno vložim Vlogo za dodelitev izredne socialne denarne pomoči in še bolj eksplicitno opišem situacijo naju s hčerko, ker očitno niso zares vzeli moje predhodne vloge.
Resnično pa je žalostno, da v naši državi ne znajo spodbujati ljudi, ki smo pripravljeni delati in se trudimo kolikor se da. Jaz ne želim ostati na bremenih socialne pomoči ali kakšne druge. Želim sama in tudi bom. Pa vendar sem se znašla v trenutni stiski, iz katere sama ne znam in ne zmorem. Sedaj bi mi zelo olajšala življenje ta socialna denarna pomoč. Naprej bom sama speljala.
Poznam pa ljudi, ki nočejo delat in nočejo v službo, da se lažje okoristijo s socialnimi transferi. Take pa država podpira? Ki nimajo nikoli dovolj? In ki jim nikakršna ‘pomoč’ ne pomaga?
Včasih me resnično boli to…
No, malo sem se potožila 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.