Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Izredna denarna socialna pomoč

Izredna denarna socialna pomoč

Mene zanima če se izredna d.s.p. dodeli za zdravstvene pripomočke (tlakomer krvnega pritiska),zaradi svoje bolezni moram pritisk merit najmanj 3x dnevno.Zanima me tudi kakšna dokazila potrebujem za uveljavitev pomoči za kurjavo? LP

Pozdravljena ga. Tina!

Naj vam najprej opišem moj slučaj: oče in mati sta bila oba zaposlena v istem podjetju, ki je šlo lani v stečaj. Oče ima 30 let delovne dobe in je invalid 3. kategorije mati pa 34 let delovne dobe.

Potem je veza med njima propadla in to smo ta teden tudi uredili pri notarki. oče prejema 320 € invalidskega nadomestila, medtem ko je mati celo brez prihodka (tako je pač dotlej, dokler ne uredimo da je mati samohranilka). po pogodbi mi mora oče sedaj plačevati 20€ na mesec preživnine, ker več pač ni sposoben… Sprašujem pa se, kako naj preživima z mamo za 20€?????

Zanima me, ali sva z mamo upravičena do kakšne pomoči in če, v kakem znesku??

Ali je tudi oče slučajno upravičen do kakšne pomoči?

lep pozdrav in upam na odgovor!

Dober dan. Sem mama samohranilka s tremi otroki, trenutno še na porodniškem dopustu. Zaradi ločitve s partnerjem sem ostala sama in sem bila primorana v letu 2009 prositi za izredno socialno pomoč, ki sem jo dobila dvakrat, enkrat za kurjavo in enkrat za nabavo učbenikov za otroke. Sedaj v letu 2010 bi rada znova zaprosila za pomoč, vendar me nekaj zanima. V mesecu novembru 2009 sem prejela od stanovanjskega sklada RS 1500 evrov subvencije za mlade družine, ki prvikrat rešujejo bivanjsko stisko. To namreč dobimo vsako leto, ker smo v letu 2006 šli v nakup hiše, v kateri sedaj živim jaz in moji otroci. Zanima me samo ali teh 1500 evrov lahko vpliva na to, da ne bi bila opravičena za izredno pomoč. To nakazilo se namreč vidi na izpisku, ki ga moraš predložiti CSD. Hvala za odgovor in lep da.

Pozdravljeni!

CITAT:”V mesecu novembru 2009 sem prejela od stanovanjskega sklada RS 1500 evrov subvencije za mlade družine, ki prvikrat rešujejo bivanjsko stisko. To namreč dobimo vsako leto, ker smo v letu 2006 šli v nakup hiše, v kateri sedaj živim jaz in moji otroci. Zanima me samo ali teh 1500 evrov lahko vpliva na to, da ne bi bila opravičena za izredno pomoč.”

Dohodki, ki se upoštevajo:
1.plača, bolniško nadomestilo, starševsko nadomestilo (porodniško nadomestilo, očetovsko nadomestilo…)
2.pokojnina,
3.dohodki iz študentskega dela,
4.avtorsko delo.
5.dohodki iz premoženja,
6.dohodki iz kmetijske dejavnosti,
7.dohodki iz dejavnosti,
8.preživnina, ki jo prejemajo otroci,
9.družinska pokojnina, ki jo prejemajo otroci,
10.nadomestilo življenjskih stroškov, ki ga izplačuje Zavod RS za zaposlovanje in naslova aktivne politike zaposlovanja,
11.invalidnina,
12.varstveni dodatek,
13.vsi ostali prejemki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, razen dodatka za tujo pomoč in postrežbo,
14.katastrski dohodek,
15.dobiček iz naslova opravljanja samostojne dejavnosti,
16.dobiček iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti,
17.in drugi dohodki po zakonu o socialnem varstvu.

Subvencije so namenjene za gradnjo ali nakup nepremičnine in tudi za rekonstrukcijo ali spremembo namembnosti za bivanje v primernih nepremičninah.

Torej, ta dohodek se upošteva, poleg tega pa imate še vedno plačo (predvidevam, da tudi OD in preživnino).

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Pozdravljeni

Mene zanima v kolikšnem času oz. roku mora CSD rešiti vlogo za izredno denarno oz. enkratno pomoč.

Če ugotavlja dejansko stanje, potem 2 meseca, drugače 1 mesec. Vendar ugotavljanje dejanskega stanja poteka v 99% primerih.

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

mene zanima koliko casa potrebujejo da poslejo odlocbo ? sosed je za mano oddal vlogo pa je ze dobil odlocbo , jaz pa se ne ? lep dan

2 meseca

Pozdravljeni!

Zanima me kaj pomeni ugotavljanje dejanskega stanja? Ali sem spadajo tudi podatki, ki jih pridobijo iz uradnih evidenc ( zavod za zaposlovanje, KD, ….)? Sicer sem že v drugi temi napisala oz. vprašala, vendar ne razumem zakaj tako dolgi roki, ker sama sem dobila odločbo v 6., zadnjo celo 3!!!! dneh, sedaj ko pa druga gospa to ureja pa čakam mesec in pol. Pa še čaka na en odgovor, ki upa da ga bo dobila do konca tedna. Tako da upam, da sploh dobim odločbo v 60. dneh.

Lep pozdrav

“Ali sem spadajo tudi podatki, ki jih pridobijo iz uradnih evidenc ( zavod za zaposlovanje, KD, ….)?”

Da.

Še enkrat hvala za odgovore! Vseeno ne razumem kako na istem CSD- ju nekdo potrebuje manj kot teden, da dobi vse podatke, drugi pa dva meseca!? Nočem biti nesramna ali kaj podobnega, samo meni ne pomaga, če mi gospa reče: saj boste dobili vse za nazaj. Pri njej naj bi večino prosilcev čakalo dolgo na odločbe. Nisem po lastni krivdi v tej situaciji in si nisem mislila, da kdaj bom, ampak na žalost se je zgodilo. Marsikdo nima nikogar, ki bi mu pomagal v teh časih in potem smo še odvisni od take pomoči, ki je pa ni oz. se čaka do zadnjega roka, ker nekdo tako hoče. Od česa naj človek ta čas živi? Sama se sicer zelo trudim, da mi ne bo potrebno več zaprosit za DSP, ampak je še veliko drugih, ki so v taki situaciji in bodo verjetno še nekaj časa. Kot kaže jih bo pa še več.

Lep pozdrav!

p.s.: Tole moje pisanje ne “leti” na vas osebno, je le moje mnenje v bistvu na delo gospe, ki rešuje mojo vlogo in, če sem iskrena ne vem niti njenega imena, saj se po telefonu ne predstavi. Brez zamere in še enkrat lep pozdrav!

LEP POZDRAV. JAZ DOBIVAM SOCIJALNO POMOČ PA BI RADA ZAPROSILA ZA IZREDNO KI SO MI REKLI DA MI PRIPADA DVA KRAT NA LETO. SEM MATI SAMOHRANILKA IMAM SINA STAREGA DVE LETI PA ME ZAQNIMA ČE KDO VE ZA KAKŠEN NAMEN JO LAHKO IZKORISTIM? PA KOLIKO MI PRIPADA. HVALA IN LEP POZDRAV.

Pozdravljejni!

Ste morda opazili teme z označbo “pripeto“? Jih ni veliko, samo ene 5, od tega eno črtajte, ker je čestitka ob Dnevu žena.

Če niste, jih dajte pogledati, če (ali ko) pa ste jih (boste) opazili, so tam zato, da mi ni treba ponavljati enih in istih odgovorov (kdaj IDSP, koliko, ipd.).

Pošteno bi bilo, da predno zastavite vprašanje, da malce pobrskate po tem forumu Materialna pomoč, ali je že kaj napisanega kar vas zanima – še posebno, če pripenjam teme z najpogostejšimi vprašanji in odgovorim nanje.

Pa še to: nikoli ne bom razumela, kako lahko nekateri sprašujete druge, kako lahko koristite IDSP?? Če tega sami ne veste, potem niste materialno ogroženi. Jaz osebno, ko kam grem, točno vem zakaj sem tja namenjena in kaj bom prosila oz. za kakšno pomoč.
Še posebno, če gre za lastno materialno (v vašem primeru še otrokovo) ogroženost, ki te že sama poriva skozi vhodna vrata v državne inštiticuje po pomoč.

Me pa zanima dvoje:
– koliko ste stari?
– imate urejeno preživnino za otroka?

spoštovani!

Sem mati samohranilka in dobivam redno socialno pomoč, ker sem v finančni stiski in potrebujem dodatna sredstva za nakup peči na trda goriva, zanima me če sem lahko upravičena do te izredne pomoči. Vem pa da se lahko na osnovi te izredne socialne pomoči zmanjšajo tudi otroški dodatek, ki ga jaz dobivam v višini 78 eurov. Ali je kakšna meja izredne denarne pomoči da se ti otroški dodatek ne zmanjša ali kako?
Hvala za odgovor

Pozdravljeni!

Zelo nerada govorim o tem, kdaj je upravičena vloga za dodelitev IDSP in kdaj ne, kajti preden se odloča o tej pravici, je potrebno natančno poznati:

1. dejansko stanje posameznika/para/družine
2. dokazila, ki bodo dokazovala o MO

zato vam svetujem, da se obrnete kar na vašo soc.del,. ki bo reševala vaš primer in jo povprašajte o vsem, kar vas še dodatno zanima!

Pozdravljeni!

Jaz imam tudi eno vprašanje. Z mesecem junijem sem se prijavila na Zavodu za zaposlovanje in še zdaj čakam na odločbo. Ker pa imam stanovanje v najemu in živim sama s hčerko, me zanima, ker sem namreč slišala za to enkratno denarno pomoč, ali lahko tudi jaz zaprosim za to pomoč, kajti s čeki sva že 2 meseca v zaostanku in se bojim, da bova morale ven iz stanovanja. Službo si iščem intenzivno in sedaj imam eno možnost, da začnem s 1.8.2010 kar se že veselim. Nikoli nisem bila brez službe ampak me sedaj skrbi, ker moram od države tako dolo čakati na denar, vpraša pa me nobeden ne kako bom ta čas preživela in kje bom dobila denar.
Se pravi, da grem na Center za socialno delo, dam vlogo in čakam na denar….2 meseca?

Prosim za odgovor nekoga, ki je imel podoben primer.

Pozdravljeni!

Dokler nimate odločbe ZRSZ ali vsaj uradnega vpisa v EBO (kjer lahko Center elektronsko preveri, ali ste prijavljeni na ZRSZ), ne morete koristiti IDSP.

Glede, citiram: “Se pravi, da grem na Center za socialno delo, dam vlogo in čakam na denar….2 meseca?”, pa je tako, da lahko na pomoč čakate tudi 3 mesece, sploh če vlagate prvič, in mora Center čisto vse podatke preveriti – kajti, ko vlagate naslednjič, potem Center preverja samo nekatere podatke, saj se drugi ne spreminjajo oz. je že obveščen preko drugega organa ob morebitnih spremembah.

Jaz osebno upam, da boste s službo, kjer nastopite 1.8.2010 zadovoljni in da ne boste odvisni od državne pomoči.

Spoštovani!

Danes sem oddala vlogo za izredno socialno pomoč MOL za nakup šolskih potrebščin in učbenikov. Sem drugače tudi prejemnica redne socialne pomoči v znesku cca. 380 evrov (dva otroka, v šolo gre en). Zanima me, če bi mi morda vi znali povedati, kolikšen znesek okvirno lahko pričakujem ter kdaj bo nakazilo? Hvala.

Kdaj bo nakazilo je odvisno od velikosti Centra (večji ko je, več imajo vlog za reševat), koliko, pa spet odvisno od presoje soc.delavca – tako, da, najbolje da vprašate vaš CSD.

Dodala bi to, da ima organ čas reševanja vloge max.1 mesec oz. 2 meseca če mora ugotoviti dejansko stanje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close