Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Izredna denarna socialna pomoč

Izredna denarna socialna pomoč

Pozdravljeni!

Prvo naj vam izkažem sočutje ob bolezni hčerke in hkrati pogum za borbo za življenje!

Zdravljenje otrok je v Sloveniji brezplačno, drugače pa je z zdravili (mednje ne sodijo zdr. za kemoterapijo kot plačniška). Zato izr. DSP ne bo odobrena za zdravljenje vaše hčerke, saj za to vrstno pomoč je pristojna zdravstvena zavarovalnica, ZZZDR,…

Obstaja možnost odobritve izr. DSP zaradi bolezni vaše hčerke, vendar le ta ne bo odobrena, če nimate urejene preživnine, ali da imate druge prihranke, več vredne (ne.)-/premičnine ipd. Govorim nasplošno, saj imam premalo podatkov kako je vašimi pogoji ki zahtevajo za ugodno odobritev DSP/IDSP.

Vedno lahko vložite vlogo za odobritev IDSP, mogoče boste celo dobili, vendar po Zakonu o soc. varstvu IDSP ni namenjena za zdravljenje družinskih članov!

Lep pozdrav! TIna-CSD

mantika,če nimate prihodkov potem dobite socialno pomoč.razen,če ima vaš partner dohodke potem bo težka.v tem primeru lahko za enkratno pomoč.
Če ima otrok težave z zdravjem,potem dajte vlogo dodatek za nego

mene pa zanima zakaj jaz ne dobim enkratno pomoč živim pri materi ki tudi ona prejem socialno pomoč sem nezmožen za delo ker imam srčne težave in ne dobim ustrezne zaposlitve mati je lansko leto dobila enkratno pomoč ki jo je porabila za nakup drv od nekega kmeta a so na centru zahtevali račun ki pa ga kmet ni mogel iztaviti saj nima s.p. ali d.o.o. zato je dve leti neupravičena izredne socialne pomoči mene pa zanim če lahko jaz zaprosim za izredno pomoč za nakup kurjave saj bomo drugače zmrznili.nekateri pa dobijo enkratno pomoč pa so starši zaposleni na inštitutu jožef štefan in na občini kako lahko sin dobi enkratno pomoč lepo vas prosim nam je pa nujno potrebna pa še poračun za električno energijo ne mormo plačat sin od te družine pa avto passat seveda je pisan na mamo in ima od punce račun poun evrov.

Spoštovani!
Lepo prosim za sledeče informacije vezane na IZREDNO DENARNO SOCIALNO POMOČ v enkratnem znesku:
S 1.10 sem zaprosil za denarno socialno pomoč, katero bom najverjetneje prejel, ker izpoljnjujem vse zahtevane kriterije. Rad bi zaprosil tudi za IZREDNO DENARNO POMOČ, zato me zanima naslednje:
Ker doma ne morem živeti (v skupnem gospodinjstvu nas živi 11, zame ni prostora, starši oz. domači me ne morejo preživljati…) in ker še zaključujem študij (pišem diplomo in imam vsakodnevne obv. na faksu-statusa štedanta nimam več) moram živeti v bližini svojega faksa-v mojem primeru na obali. Ker pa živim pri zasebniku, ki oddaja stanovanje “na črno” (na Obali se ilegalno oddajajo stanovanja kar v 70%) nevem kako naj socialnemu centru dokažem, da mesečno dajem svojemu najemodajalcu najemnino v višini 210€ s stroški? Ali menite, da bi zadostovalo samo potrdilo bančnega izpiska, da mesečno nakazujem osebi “najemodajalcu” mesečno najemnino?
Prav tako me zanima, ali je dejstvo, da nimam nobenih dohodkov (razen tega, da bom 21.11 prejel prvo socialno denarno pomoč, ki pa jo bom porabil samo za najemnino), sam moram pokrivati stroške hrane, kar mesečno predstavlja okoli 200€ z minimalnimi potrebnimi higienskimi pripomočki, prav tako pa moram mesečno dajati 100€ staršem za pokrivanje kredita-zadostvovalo za upravičenost do IZREDNE DENARNE SOCIALNE POMOČI?
Dejatvo je, da moji tekoči prihodki (v mojem primeru-bo to samo DSP) ne pokrivajo vseh tekočih odhodkov potrebnih za PREŽIVETJE.

Lepo prosim za nasvet.

Hvala že v naprej in lepo pozdravljeni,
I.K.

ALI STE TUDI TUKAJ SODELUJOČE OPAZILE, DA CSD-JI SPLOH NIMAJO KONKRETNEGA NAČRTA, KAKO POMAGATI POMOČI POTRBNIM IN DA SE SEMO NEKAJ IZGOVARJAJO? PRAVZAPRAV NIMA NAČRTA ZA DALOVANJE MINISTRSTVO, CSD- JI PA SAMO KOKODAKAJO, KAR JIM MIN. NAROČI.

KAR TI, TINA, NAVAJAŠ, JE NEKAJ SVETLOBNIH LET ODDALJENO OD RESNIČNEGA STANJA – PAPIR VSE PRENESE…

BI MORALI ZAPOSLENI TUDI KDAJ KAJ PREVERIT NA TERENU, KER BEDE NE VIDIŠ SKOZI OKNO PISARNE.

Centri za socialno delo imajo “šefa” t.j. ministrstvo, le ti pa svojega, t.j. država.

Seveda morajo Centri delati kot jim naroča ministrstvo in država, če ne bi delali v nasprotju z zakoni in Ustavo.

Kar se zadeva ugotavljanja dejanskega stanja, bi ga. “sadika” lahko vedeli, kako se posluje, če bi delali na Centru za socialno delo. Ni zastonj poznavanje več kot 80 zakonov + zakon o splošnem upravnem postopku

Slučajno sem “prisrfala” na ta forum, ker sem potrebovala nekaj podatkov pri svojem delu (tudi delno socialne narave). Prebiram odgovore TINE-CSD, pa se mi poraja vprašanje, ali je ta oseba resnično delavka CSD ali pa je to le “nick”. Osebno smatram osebo, ki je zaposlena na CSD ali kot socialna delavka ali kot kaj drugega, kot osebo, ki zna komunicirati z ljudmi. Delavka na CSD naj bi bila pozitivna, humana oseba niti malo konfliktna oz. mora poznat psihologijo človeka in svoja negativna čustva obvladovati, sicer ni po mojem mnenju primerna za takšno delo.
Tale TINA-CSD pa piše tako, kot, da je sovražnica pomoči potrebnih ljudi in se spušča v konflikte ter pametuje in filozofira, najbolj moteče pa je to, da se postavlja nad ostale forumaše, kot nek “leader”. Ne premore niti kančka samokritike in tolerantnosti in na vsak prispevek tukaj na forumu, ki ni vprašanje (mimogrede, na vsa vprašanja, ki jih je podala, ima odgovor zakon o socialnem varstvu, katerega zna vsak brati) odgovori sovražno in ponižujoče do ljudi, ki so se sem zatekli zato, da malce podebatirajo o svojih težavah. Še večji “šok” pa sem doživela, ko sem pogledala čigav je ta forum – KARITAS piše zgoraj! Uffff! Pa bodi vesel in srečen – Bog ima dolgo “gajžlo”!

Lepe bližajoče se praznike voščim vsem forumašem in vedite, po vsakem dežju posije sonce!

Vse dobro!

Draga državljanka!

Enkrat sem že povedala, da kritizirati zna vsakdo, kritizirati tako, da bi se ljudje vsaj podpisali z imenom, če že ne s priimkom, pa le malokdo.

Da bi podajali svoje mnenje o mojih odgovorih, morate pogledati vsaj 51% mojih odgovorov in vprašanj pred odgovori, da bi lahko podali vsaj približno (laično) oceno, kako odgovarjam.
Tako, da vaše kritike so brezpredmetne, prav tako pa neutemeljene in celo neumestne, saj je forum glede materialnih stisk in ne diskusij o pogovorih drugih!

Odgovarjam vedno korektno – tako neprijaznim kot prijaznim strankam, oz. se bom popravila, na prvo mesto bom dodala prijazne stranke, saj je večina normalnih in prijaznih ljudi, in manj netolerantnih. Res pa je, da povem resnico še toliko bolj direktno netolerantnim, saj se v večih primerih samooklicujejo na znanja kjer nimajo pojma.

Zakon o soc. varstvu pa večinoma omenjam zato, ker je to skoraj glavna podlaga za dodeljevanje den.soc. pomoči in ni to za branje kot Lady časopisa – je strokovno čtivo, ki ga je potrebno razumeti in uporabljati v socialno varstvenih storitvah!

Lep pozdrav in v novem letu 2009 čim manj ogledovanja pragov drugih (ter več čiščenja lastnega praga)! Tina Kovač – CSD

Lp, mene pa zanima, če sem upravičena do denarne socialne pomoči. Sem mati 3 letnega otroka, ki je vklučen v vrtec, mož je zaposlen…Vendar sem zaradi neljubih dogodkov v zadnji službi ki sem delala sama dala odpoved. Prijavljena sem na zavod,vendar ne prejemam nobene denarne pomoči.Zato me zanima ali sem spoloh upravičena do denarne socialne pomoči.
hvala za vaš odgovor

Pozdravljeni!

Na žalost je v naši državi predpisan zakon tako, da človek ne sme dati odpovedi, sicer ni upravičen do DSP – kar pa je po mojem mnenju skrajno napačno > moral bi se upoštevati razlog odpovedi, ne pa zgolj odpovedi. Še posebej zato, ker vemo, kakšni so današnji časi in odnosi v službah (mobbing-maltretiranje s stani vodstva, sodelavcev, ipd.,). Katastrofalni. Tudi sama sem bila primorana dati odpoved v službi, ker je bilo enostavno nevzdržno zaradi primitivne šefice, pa sem vajena garati. Tudi takrat bi ostala pol leta brez pomoči, pa sem imela srečo in hitro našla drugo službo.

Zato sem se zgrozila ob vaši izjavi, da ste dali odpoved, saj to avtomatično pomeni “neupravičenost do den.soc.pomoči” in sem razumela, da ste se rešili iz enega brezna (službe) in pristali v drugem (ni den. pomoči).

Pomagalo bi, če bi navedli koliko zasluži vaš mož (med 400 in 500 – to je cenzus za 3 čl. družino)? Če manj, bo vaša družina upravičena samo do razlike in bo spet mizerna denarna pomoč. Upam pa, da več zasluži.

Zato bi vam predlagala, da poskusite z enkratno izredno pomočjo (za plačilo neplačanih položnic iz prejšnjega meseca ipd), v kolikor vaš mož res nima visoke plače (do 700 EUR) ali pa občinsko pomoč (za centralno ogrevanje, kurjavo,…). Ta zadnja je 1x letno, IDSP pa se dodeli v najvišjem možnem znesku 2x/leto (max.znesek 350 EUR ker se šteje enorod.družina z enim otrokom, saj vi niste upravičeni do DSP).

Upam, da sem vam kako pomagala, če ne, pa še pišite in več podatkov ko bom imela, lažje bom svetovala!

Pozdrav! Tina-csd

Zdrvo! imam eno vprašanje. s partnerjem živiva skupaj in imava 6 mesečno hčerko, on je izgubil službo 2 meseca nazaj in jo intenzivno išče, ker pa z mojo porodniško ne moreva shajati še posebej ker ima on iz prejšnega zakona še enega sina in mora plačevati preživnino sva na CSDju oddala vlogo za denarno pomoč, ki pa sva jo dobila in sicer 210eur, kar pa je super in lažje shajava, ne pritožujem se. ker pa imava v stanovanju edini vir kurjave na drva in nama jih je zmanjkalo sva se odločila da na CSDju oddava vloga za ISDP, ker finančno nisva bila zmožna jih kupiti. prošnjo so nama odobrili in poslali v odgovoru da morva v 15 dneh po prejetju priložiti račune o nakupu. rada bi vprašala kakšno potrdilo oz. račun naj jim posredujem, če pa bom drva(denarja še nisem dobila nakazanega) kupila od nekega kmeta, ker če bi jih šla kupit v obija ali v podobne trgovine jih za ta denar nebi dobila pol toliko.
hvala

Potrdilo je uradni dokument in bi za to veljal račun z vsemi podatki.

Lahko pa gre kmet z vami na CSD in poda uradno izjavo o prodaji drv vam, koliko, za kakšno ceno in z bančnim izpiskom, da je denar v tej vrednosti res nakazan njemu.

Druge varjante ni, žal!

Lep pozdrav! t.

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Se popolnoma strinjam z Državljanko in še nekaterimi, ki jih je t.i. Tina CSD oholo in arogantno odpravila s svojim znanjem copy-pastanja zakonov na forum. Očita jim, da se ne podpisujejo s svojimi imeni, medtem ko si sama nadene nick CSD, pa čeprav sama pove da “je delala na CSD” Torej sedaj ni več tam? So jo verjetno skenslali, kot bi morali še celo rajdo podobnih zbirokratiziranih uradnikov na teh centrih, ki svojo nesposobnost , nezmožnost prisluhniti pomoči potrebnim,ali pomanjkanje strokovnih kvalifikacij, skrivajo za pojem sociala in za zapletene birokratske postopke. Pozna več kot 70 zakonov 🙂 in njej že ne bo noben pameti solil, še najmanj tisti, ki so s CSDji imeli v praksi slabe izkušnje.Tudi udeležence foruma imenuje stranke 🙂 Ker so forumovci pač neuke stranke jim piše cele stavke z velikimi črkami in ne pozabi poudariti, da nismo več v socializmu, da sintal išče snažilke
in da , citat :”KOT SEM REKLA. SLUŽBE SO, LE DELATI JE TREBA!” Hudimana! mar bi delali ne pa zapravljali čas in kritizirali nedolžne socialne uslužbence na forumu ali celo hodili gnjavit uboge uslužbence na CSDje, ki se itak morajo trenutno sami boriti za višje plače in privilegije, katere jim recesija misli vzeti.Pa tak kapitalizem, regres sploh ne bo povečan…a lahko kdo to razume, celo zmanjšati so jim ga mislili…groza. Ja in tale ženska..CSD, po mojem skromnem mnenju, glede na njene pisarije zelo malo pozna realnost, življenje. Poznavanje 70 in več zakonov ji v realnem življenju čisto nič ne pomaga. Malo najbrž zdravi komplekse, tako, da jih prekriva z širokosrčnim pomaganjem ubogim in neukim. Tako pokaže sebi in drugim, kako je pomembna. Lahko da je v penziji ali pa ima za preživetje kakšne sponzorje ali mecene, ki ji pomagajo preživeti. Drugače ne bi nekomu, ki je na hitro izgubil službo razlagala, kako mora pač počakati dva ali več mesecev, kolikor ima pač organ po zakonu čas, da se zgunca in odloči. V tem času mora normalen človek plačevati kredite, vzdrževati otroke, jesti, piti in se celo v kaj obleči. Ali pa nekomu, ki se mu je zgodila elementarna nesreča s hišo, zabrusiti, če je bil denar za opeko, naj pa se najde še za zavarovanje. Kako bedno. In tu se vidi tisto “socialno” kar na CSD jih manjka, prava sociala. Verjetno si tisti človek ni sam poplavil ali zažgal bajte. Nesreča pač, kjer naj bi prišla do izraza socialnost. Države, institucij. Vendar pride le od navadnih, normalnih preprostih ljudi. Od samozvancev , ki živijo od tega imena (socialni) sigurno ne.Le ti bodo vzeli v roke zakone in pravilnike, šli “na teren” in cenili in merili, kako so ljudje ubogi, sestavljali pravilnike, koliko je lahko kdo ožgan v požaru, da mu bodo dali miloščino, pod utapljajočim bodo merili vodo kako je lahko globoka , da mu še ni treba dati pomoči, ali pa bodo budno pazili, če se kateri slučajno ne rešuje iz vode z rokavčki, ker potem po čl xy ni upravičen do pomoči, kot ena s foruma, ki bi od kmeta kupila cenejša drva…AMPAK !!! mora pripeljat kmeta na socialno, z vsemi računi, bančnimi izpisi, izpiskom meritve od Gozdnega gospodarstva da je bila zares prodana klaftra drv ??? Me spominja na tisto, ko mestna punčka, ko prvič vidi kravo, vpraša mamico, zakaj ni vijolična krava, tako kot na televiziji 🙂
Pa saj povprečen Slovenec ve, kako je s CSDji, kadrom, in šolami ….tudi po drugih forumih se veliko piše. Bedno pač

Tudi vam en lep spomladanski pozdrav g. Kovač.

No, sedaj pa osnovno vprašanje: kaj vas muči? Ne glede mojega pisanja in zapravljanja časa s kritiziranjem nekaterih tukaj na forumu (čeprav sem mnenja, da moj čas ni zapravljen ko pišem tukaj gor) ter delovanjem insitucij in zakonodajo v naši Sloveniji: ———>

———-> zanima me, kaj vas muči glede materialne ogroženosti, za kar tudi je tale forum a ne?

Sem mislila, da ste vse prebrali, saj bi potem vedeli kakšen je bonton na med.over.net-u, čestitam pa vam, da je nekdo končno napisal “pritožbo”/kritiko s predstavitvijo, manjka pa drugo bistvo, da ste pač govorili v tri krasne, kajti kritika ni bila v neposredni povezavi z vami! KAR JE BISTVENO!

No, če boste imeli vprašanje glede materialne ogroženosti, se kar obrnite na druge institucije ali pa če bo kdo tukaj odgovoril – kaj čem vam jaz soliti pamet, ko pa vi že vse veste kako poteka sistem pomoči ljudem v mat.ogroženosti.

Zakaj ste že potem sploh pisali? Ste dobili kazen za napačno parkiranje in potem svojo nemoč klatite po drugih kot orkan 🙂

p.s. navkljub neke vrste nesmiselnosti, da se mora prinesti dokazilo glede nakupa drv ali da poda kmet uradno izjavo na CSD-ju v primeru neizdanega računa…..pa saj veste kako gre poslovanje na CSD-jih, davčni, inšpektoratu? Boste že izvedeli odgovor, kajti prepričana sem, da ste zelo nevedni in pogumni ko se upate takole izpostavljati in klatiti irelevantne izjave kot krtek, ki meče zemljo kar daleč naokrog, za svojo krtino.

Na vašo žalost delam na Centru 😉

Lep pozdrav – Tina (izgleda, da tudi koncepta o predstavljanju in nadimku (nick) niste dobro razumeli). Ah, spet en nezadovoljnež več, ki misli, da so vsi drugi krivi. Kaj čmo!

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Torej naj odgovorim:
čl.1 Nič ne vem o kakšnem predpisu o bontonu na med over net???? Razen če ga bodo na socialni predpisali 🙂 je pa nenapisan bonton na forumih, da se ne piše z VELIKIMI črkami 🙂

čl.2 Če bi imel kako vprašanje glede materialne ogroženosti, ga ne bi niti slučajno postavljal socialni, je res da obstajajo bolj učinkovite organizacije, iskrice, pa karitas pa dobri ljudje. Se kdo vpraša, zakaj je toliko vseh vprašanj na blogih in forumih 🙂

čl.3. Zakaj me mora kaj “mučiti” kot me dvakrat sprašuje Tina, če izrazim svoje mnenje na nekem svobodnem forumu????

Obrazložitev

Prav nič me torej ne muči 🙂 Zgolj in samo, kot zgoraj jasno piše, se strinjam z Državljanko, in še večimi udeleženkami foruma, ki so si drznile kritizirati institucijo, ki se imenuje socialna in si celo domišlja, da to je in, o groza!, pod dveh ali treh imenih nastopajočo Tino Kovač CSD (partizansko ime ali mogoč uradno predstavnico CSDjev). Oprostite, da živim, bi rekel pokojni Ježek in tako najbrž mora govoriti večina nesrečnikov, ki morajo skrušeno sedeti pred vsemogočno, izobraženo in razgledano socialno delavko, ki ima vedno prav,ki si lahko po Tininem privošči ure in ure razgovorov s strankami

Ker še nisem tako daleč, da bi moral v kremplje socialne, še vedno smatram tale forum kot forum, kjer si pač lahko ljudje izmenjajo ali povejo svoja mnenja, predloge ali kar koli, svobodno, brez da ,bi morali zato napisati prošnjo, se opravičevati ali dobiti dovoljenje .

Pravzaprav sem pričakoval napad na moje mnenje in sem zadovoljen 🙂 ker sem točno tak odziv predvideval..
In na mojo žalost (in nevednost) gospa uradnica zopet dela na CSD. Najbrž nisem dobro prebral njenega teksta in sem pač mislil, da je »delala« tam . Citat : sem pa delala na CSD, poznam politiko poslovanja v socialno varstvenih storitvah in tudi preštudirala 70 zakonov od delovanja raznih društev, zavodov, inšpekcij, nadalje denarno soc. pomoči, delo ZPIZa in podobnih istitucij do kazenskih sankcij, delo sodstva in še dodatek vseh programov ki so in še bodo za starostnike, invalide, otroke,… ZATO vem kaj govorim, vi pa govorite samo iz vaših enostranskih izkušenj, z napadalnimn načinom brez da bi pogledali zadeve še iz drugih zornih kotov. Niste samo vi, so še drugi!
In sedaj pravi, da spet dela na CSD je mogoče, da so jo pa najeli kot profesionalca za stike z javnostmi ( GLASNOGOVORNIKA BI REKLI HRVATI), ali mogoče kot strokovnjaka za popravek in izboljšanje slabega vtisa, ki ga pušča socialna služba v javnosti. Neuke stranke namreč beremo tudi časopis, bloge, gledamo TV in povsod štrli ven nesposobnost in nedelo socialnih služb. Pravzaprav enkratna pomoč in miloščina, ki ju, kot bi bila njihova last,delijo uradniki, niti ni tako grozna in vpijoča stvar, kot je početje z družinami in predvsem z otroki, ki jih prav tako jemljejo, dodeljujejo in odvzemajo, kot bi bili inventar, stranke ali denar.
Pa še posladki za tiste, ki dvomite v centre :)…Citati: MOTITE SE! CENTRI DELAJO PRAVILNO…in
DRAGA GOSPA, DAJTE NO MALO PREMISLITE PREJ, PREDEN SKRITIZIRATE SOCIALO. BODITE VESELI, DA JE VSAJ POMOČ, V NEKATERIH DRŽAVAH JE ŠE MANJŠA ALI PA SO POGOJI 5X OSTREJŠI

Pozdravljeni!
Prosila bi Vas za nasvet, ter se Vam zahvalila za vse odgovore , ki so pomagali drugim.Kajti forum je namenjen pomoči in ne kritiziranju, čeprav je res ,da lahko vsak pove svoje mnenje.

Smo 4 članska družina. Mož je redno zaposlen. Starejša hči (9let) je v 4 razredu, mlajša (3leta) v vrtcu.
Januarja mi je potekla pogodba za določen čas, ki pa je zaradi recesije niso obnovili.
Mlajša hči je bila prej v programu v vrtcu od 6-9ur (97€,2 plačilni razred), ob izgubi službe pa sem program spremenila na 4-6ur(75€). No, vsaj na občini smo zaradi izgube dohodka padli v 1 plačilni razred in bo sedaj naslednja položnica za ta program 37€.
Ne razumem pa zakaj moraš na socialni javit spremembo dohodka( izguba službe, nova zaposlitev…), če moraš biti nato čisto brez vsega da lahko daš lahko novo vlogo za doklade,ko bi večje doklade potreboval že prej.
No na tele podatke me zanima , če mi lahko svetujete, ali bi dobili kakšno pomoč:

PRIHODKI
+ moževa plača 700€ (od tega ima 60€ kredita,40€ zavarovanje,30€ za pokojnino)
+ denarno nadomestilo 311€ (upravičena sem za 3 mesece), (-50€ odtegljaj vzajemne blagajne,ki sem jo vzela kot pomoč konec lanskega leta , za eno leto)
+ otroške doklade 121€

ODHODKI
– stanarina 170€
– sop 15€
– komunala 130€ (zadnja pol.,ko je blo hladneje pa smo imeli 150,180,200€ imamo števce in šparamo, drugače bi bilo še dražje)
– elektrika 70€ (imamo bojler)
– hrana šola 46€ (z subvencijo)
– vrtec (opisano zgoraj)

in še

– vzajemna 27€
– internet+tel. 28€ (smo imeli že prej ko sem jaz še imela službo in imamo pogodbo za 2leti)
– RTV 11€
– mobiteli (3) 40€ (strošek, ki smo sami “krivi” je pa dandanes že nuja)
– kabelska 11€
– hčerine popoldanske aktivnosti 35€ (mažoretke in hip-hop)
– čistilka+hišnik 10€
– obrok za registracijo avta 35€
in še za zemljišče 1obrok 18€(živimo v stolpnici)
in še kaka nepričakovana položnica

Hrana? Je ni veliko, ker ste prav izračunali da nimamo niti za položnice.
Službo si iščem, vendar tudi če bi jo dobila v tem trenutku bi preteklo nekaj časa preden bi dobila plačo.

No, sam se kar zajetno olajšala. Prosim za kak odgovor, dobrodošla pa tudi lepa beseda, ki nahranaila nas telesno res ne bo, duševno pa pomaga vsaj da veš da nisi sam. Slabe komentarje, pa čeprav je svoboda govora, obdržite kar zase in se jezite sami nase.

Lap pozdrav, Urška

Lep pozdrav!
Mene pa zanima v kolikšnem času naj bi prejel odgovor CSD-ja,na mojo pritožbo glede zavračila soc.pomoči. Moram povedat,da sem se pritožil 31.3.2008 in do danes še nisem dobil odgovora. Zadeva pa izgleda tako… 8.6.2007 sem imel prometno nesrečo in v njej utrpel hude telesne poškodbe. Takrat sem bil na zavodu za zaposlovanje in prejemal denarno soc. pomoč. Do 15.2.2008 sem bil 11 krat operiran in v tem obdobju se nisem redno javljal na zavod za zaposlovanje. Posledično me je zavod odpustil in avtomatsko nisem izpolnjeval pogojev za pridobitev denarne soc. pomoči. Živim sam v hiši,ki sem jo podedoval od staršev.
Pol leta nisem prejemal nič,čeprav so že položnice presegle 100 evrov mesečno. Da ne omenjam koliko pregledov sem imel v tem obdobju in to na Jesenicah in v Ljubljani,jaz sem pa iz Bele Krajine. Kje je tukaj soc. država se sprašujem? Kdo bo vrnil denar tistim,ki so mi posodili
za golo preživetje? Sicer sem pa še vedno nesposoben za delo in mojemu okrevanju še ni videti konca. Ne razumem kako se lahko takšna vloga zavrne,samo zaradi tega,ker nisi na zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve. Glede na to,da se lahko navadni smrtniki na vsako odločbo pritožimo v 8 dneh,bi bilo lepo od države,če bi posredovala odgovor na le te,prej kot v enem letu. Saj gre za soc. ogrožene ljudi,ki živijo od 21. do 21. v mesecu in nimajo svetle prihodnosti.

Pozdravljeni!

DSP za 4 – člansko družino je 509,91 EUR, torej vi z dohodki 1011 EUR (brez otroškega dodatka) presegate za 501,09 EUR in žal, niste upravičeni do DSP.

Navkljub več alinejam pri odhodkih kot prihodkih vam ne pripada državna pomoč, zaradi preseganja cenzusa. Krediti so po zakonu o soc. varstvu dogodek, na katerega je lahko posameznik/družina vplival in zato ni upravičen do pomoči. DSP je zadnja pomoč, ki pripada posamezniku/družini, ko izkoristi že vse druge pravice iz dela, zavarovanja ipd (kot so naprimer denarno nadomestilo po Zavodu za zaposlovanje). Žal, krediti niso olajševalna okoliščina.

Ko seveda človek odplača kredite in stroške za življenje (elektrika, voda), ni več za hrane. Vendar, po zakonu, kjer je izračunan cenzus preživetja je, da je 509,91 EUR dovolj za preživetje 4-članske družine (seveda brez kreditov, obrokov za registracije, avto ipd.).

DSP je zadnja pomoč in uporabnik DSP ne sme biti v boljšem položaju od zaposlenega s plačo – DSP je za pol zmanjšana kot bi dobili s plačo.

Vsem tegobam je možno pridobiti izredno den. soc. pomoč, ki pa je zelo, zelo omejena. Še posebej, če je dohodek za pol večji od cenzusa DSP (500/-1000).

Možnost je tudi občinska pomoč, vendar spet odvisno, v kateri občini živite.

Skupno državni pomoči je, da je mizerna in da je bolje najti delo kot živeti od podpore. Vendar se vse prevečkrat pozabi, da so slabi časi ne le živeti ob obupu ali bo služba ali ne, tudi takrat, ko je služba, kjer pa so odnosi v njej katastrofalni, kjer so ponižanja, kritike, poniževanja, stres, ko smo več kot 9ur zdoma, in ko pridemo domov, se krog razočaranja samo nadaljuje ob položnicah in nizkih plačah.
Da ne omenjam načeto zdravje in bolezni.

Kaj nam preostane? Če države ne prisluhne krizi in krikom obupanih ljudi, ter raje daje pomoč delodajalcem kot delavcem, potem se moramo znajti sami. Družina naj vam nudi zavetje in moč, ne samo otrokom, temveč tudi vam in partnerju; bodita si zaveznika, skupaj držita, skupaj načrtujta in skupaj se borita, predvsem pa bodita optimistična kolikor se le da. Največkrat se zgodi, da pari potem doma postanejo sovražniki oz. ves ta obup privede do apatičnosti ali pa sporov. Takrat je potrebno najbolj paziti (drug na drugega) in najbolj skupaj držati. Položnice bodo še vedno prihajale, dohodek kakršen bo, bo odvisen od vas in sreče (najti drugo službo), kakšno pa bo ozračje doma, tisti trenutek, v katerem vam država, Zavod za zaposlovanje, Center za soc.delo ne morejo narekovati, ali bo mavrica ali nevihta, pa je odvisno samo od vas in je v vaših rokah.

Upam, da sem vam vsaj malce olajšala zadevo…zavedam pa se sama, da je zelo težko v današnjih časih, pa še ta nebodijetreba recesija je prišla k nam.
Oz., kokr zaenkrat kaže, spet po najbolj udarilo po nedolžnih ljudeh: delavcih in srednjem sloju. Krivičen svet – da, ampak spremeniti ne moremo kaj dosti. Delajmo pa vsaj na sebi in lastnem svetu -> t.j. družinici.

lp-Tina

KAM GRE DENAR, NAMENJEN LJUDEM V STISKI

Ljubljana – Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila koruptivno ravnanje uradnih oseb z ministrstva za delo, odgovornih za nadzor nad izvajanjem socialnega varstva. Kot izhaja iz načelnega mnenja, so te pri nadzoru nad izvajanjem in financiranjem pilotnega projekta s področja socialno varstvenih storitev posamezniku omogočile neupravičeno korist.

Kot so zapisali na spletni strani komisije za preprečevanje korupcije, je komisija novembra 2008 prejela anonimno prijavo v zvezi s kršitvami dolžnega ravnanja in nezakonitim financiranjem pri vodenju in izvajanju projekta s področja socialnega varstva z naslovom Individualiziranje financiranja socialno varstvenih storitev.
Ju.A./STA, tor, 24.03.2009

in kaj poreče CSD?

Če rabiš konkretno pomoč pejdi delat. včasih je treba tudi vzeti delo, ki ga prej ne be. Vem iz lastnih izkušenj. Samo lažje se je s 100 izgovori šlepat na CSD.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close