Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Izrazita osteoporoza!

Izrazita osteoporoza!

Pozdravljeni!
Zadnji izvid merjenja kostne gostote me je tako pretresli, da hočem slišati mnenje tudi z vaše strani.
Pred štirimi leti so mi pri urgentnem CR z veliko zapleti odstranili maternico, jajčnike pustili, kljub temu pa sem bila po par mesecih glene na analizo krvi v meni
S-FSH 74,4
S-17-BETA-estradiol 0,10
Nad izvidom je bila negativno presenečena tudi ginekologinja in takoj sem začela z HNT -obliži Estradiol. Poleg tega tudi terapijo z KA karbonat 1000 mg dnevno in D vitamin enkrat tedensko.
Zaradi ortopedskih težav me je ortoped poslal na meritev kostne gostote, ki je pokazala osteopenijo, na L1 začetek osteoporoze.
Od takrat vsako leto opravim kontrolno meritev in do sedaj je bilo poslabšanje na leto cca 3%.
IMam velike težave z hrbtenico, zmanjšala sem se v par letih za 4 cm, drža je postala upognjena, tudi če se trudi m, se ne morem popolnoma zravnati. Najhujše pa so stalno prisotne bolečine v križu, ki sevajo po nogah in mi onemogočajo normalno življenje. Najhuje je v stoječem položaju. Pri zmerni hoji še gre tam do pol ure, ko pa moram stati na mestu, pa so bolečine pekoče neznosne. OBčutek je tak, kot da bi imela obešeno neznansko težo na trup in mi hudo pritiska na spodnji del telesa. Ta občutek je skoraj nemogoče opisati.
Najbolj pomaga, če se vležem na trebuh(kot da bi se hrbtenica na ta način zravnala), v sedečem položaju pa si obvezno pod križ podložim debelejši vzglavnik in to malo oblaži bolečino, neprijetno tiščanje.
Letošnja kontrolna meritev kostne gostote pa me je popolnoma sesula in nisem mogla verjeti svojim očem. PRav tako je bil neprijetno preseneč osebni zdravnik.

L1 -3,88 53%
L2 -4,59 49%
L3 -3,91 59%
Total -4,44 51%, lani je bila ta vrednost -1,46 oz 84%.
Osebni zdr. mi je sedaj predpisal zdravilo Fosavance 1x tedensko.

Pred par dnevi sem se zbudila z hudo bolečino v prsni hrbtenici, pod lopatico, pod pazduho, levo dojko. V prvem trenutku sem pomislila, ali mi je počilo rebro ali me je infarkt. Bolečina je bila tako huda, da sama nisem mogla vstat iz postelje. Po vročih oblogah, nežnem razgibavanju in analgetiku mi je delno popustila, predvčeraj pa me je ponovno zagrabilo, tako da hodim zdaj na injekcije.

Saj vem, osteoporoza ne boli, ampak…..z temi bolečinami, ki se kar selijo, se že čisto obupana.
Kam naj se še obrnem, da zaustavim propadanje kostnine???
Aja, stara sem 41 let.
Že vnaprej hvala za odgovor.

Spoštovana,

V podatkih, ki jih navajate, je precej strokovnih napak pri podajanju in vrednotenju meritev kostne gostote (npr. za diagnozo osteoporoza ni dovolj rezultat meriteve le enega vretenca, pri sledenju se ne primerja T-vrednosti ali odstotkov itd.). Zato je interpretacija vaših meritev mineralne kostne gostote vprašljiva. Za natančnejšo oceno bi bila potrebna analiza originalnih izvidov, kar pa presega namen in možnosti kratkih sporočil na forumu. Vaše stanje (prezgodnja menopavza) nedvomno zahteva sledenje kostnega stanja in ustrezne ukrepe. Priporočil bi napotitev v endokrinološko ambulanto v UKC.

Prof. dr. Janez Preželj, dr. med.

Moja 86 letna mama se že vrsto let zdravi zaradi osteoporoze, dobiva različna zdravila, ki jih redno jemlje. Ima deformirano hrbtenico, ne more se povsem zravnati, izstopa ji leva lopatica. Zadnja dva meseca toži zaradi bolečin v vratu, ki se širijo v lopatico, boli jo in odpoveduje ji leva noga. Ne more stati, lažje hodi, problem je vstajanje iz postelje. Proti bolečinam jemlje lekadol. Razlaga, da jo bolijo vse kosti po vsem telesu. Zanima me, ali je to od osteoporioze in s katerimi zdravili bi si lajšala bolečine.

Hvala za odgovor !

Spoštovani,

Težave, ki jih navajate za Vašo mamo, niso tipične za osteoporozo. Verjetno bo potrebno napraviti RTG hrbtenice in tudi pogledati kri. Ne poveste natančno, koliko let se že zdravi za osteoporozo. Po več letih je namreč potrebno preveriti, ali še potrebuje zdravila oz. če so zanjo prava. Nedvomno bo potreben posvet z njenim zdravnikom.

Spoštovani,

moja mama (76 let) se že 10 let zdravi za osteoporozo. Sprva je 8 let jemala zdravila Miacalcic, po katerih se je kostna gostota celo nekoliko popravila, tudi prenašala jih je dobro. Drug zdravnik ji je sedaj predpisal druga zdravila – Actonel combi, ki pa jih zelo težko prenaša. Kljub temu, da jih ni jemala 1 leto, se ji kostna gostota ni poslabšala.Zdravnik jo svari, da mora jemati ta zdravila, saj naj bi s temi zdravili ohranjala kostno prožnost, z Miacalcicom pa je le pridobivala na kostni gostoti, kost pa je ostajala enako krhka.

Najnovejši izvidi:
hrbtenica (L1 0,692; L2 0,900; L3 0,884; L4 0,946);Skupno -2,6
kolk (levi in desni) 0,587g /cm2; skupno -3,4

Rezulatti meritev so že nekaj let enaki.Od zdravil uživa Osteopan (kalcij + vitamin D).

Zanima me vaše mnenje in ali res nujno potrebuje zdravila, glede na to, da jih zaradi ostalih zdravstvenih težav težko prenaša in da so izvidi že nakj časa nespremenjeni.

Hvala za odgovor – Brina

Spoštovana,

Na Vaše vprašanje se ne da odgovoriti z enim odgovorom.
Vaša mama je 8 let prejemala Miacalcic, zdravilo, ki ga bolniki dobro prenašajo, je pa najmanj učinkovito od zdravil, ki jih danes uporabljamo za zdravljenje osteoporoze.
Kako nujno je predpisati zdravilo za osteoporozo ni odvisno le od rezultata merjenja kostne gostote, pač pa upoštevamo še dodatne podatke, ki jih niste navedli (predhodni zlomi, zlomi kolka pri starših, uporaba določenih zdravil, spremljajoče bolezni itd). Te podatke lahko vnese zdravnik v poseben program, ki izračuna ogroženost za zlom in potrebnost zdravljenja.
Glede na Vaše podatke o rezultatu meritve pa je verjetneje, da Vaša mama potrebuje zdravljenje. Ob neprenašanju zdravil jih zamenjamo z drugimi ali pa spremenimo način jemanja (npr. namesto skozi usta v obliki injekcij).Najbolje bo, da Vaša mama pove o svojih težavah zdravniku, pa se bosta dogovorila o najustreznejšem zdravljenju.

Spostovani,
zanima me samo eno: drzi, da je Miacalcic ukinjen (se ne prodaja vec v EU) zaradi negativnih stranskih ucinkov (karcinom)?
Hvala
Lp

Zdravilo Miacalcic se po navodilu Evropske medicinske agencije (European Medicines Agency) ne uporablja več za zdravljenje osteoporoze, pač pa še za nekatere druge kostne bolezni oz. stanja. Tudi do sesdaj smo to zdravilo uporabljali izjemoma, če bolnik oz, bolnica ni prenašal(a) nobenega drugega zdravila.

New Report

Close