izrastki na maternici
Pozdravljeni! Obračam se na vas, ker ne vem kaj lahko sploh še naredim, namreč moja mami ima izrastke na maternici, vendar je imela tudi raka na želodcu in na pljučih. Želodec so ji odrezali (celega), imela je kemoterapijo in je bila po mnenju zdravnikov uspešno zaključena, sedaj pa so ji odkrili še izrastke na maternici, vendar so najprej rekli da je to ginekološka zadeva, ko pa je bila na ginekologiji, pa so jo poslali na onkološko, saj so bili mnenja da to ni njihova zadeva. Malce sem zmedena, saj so še predno so ji odkrili izrastke, naredili ne vem kakšne vse preiskave in so ves čas govorili, da je vse v mejah normale, tudi ko so ji merili markerje so ti bili vsi v mejah normale, sedaj mi ni jasno zakaj se ne morejo odločiti čigava je zadeva, oz. zakaj je kar na enkrat nočejo operirati? Obračam se na vas z upanjem, da mi lahko kako pomagate, namreč zanima me kaj lahko naredim jaz, moja družina oz. moja mami?? Na koga se lahko obrnemo, kaj je sploh še v naši moči?
Zanima me ali lahko na podlagi pregledov zdravniki ugotovijo ali so ti izrastki rakavi, ali ne? (mislim brez da bi jo operirali oz. vzeli vzorec tkiva)
Hvala za pomoč
Želim vam lep dan in srečne praznike Goga
Pozdravljena, Goga
verjetno ti bo Irena kmalu odgovorila tako, da boš zadovoljna, zato ti jaz (iz izkušenj) lahko svetujem samo to, da vztrajaj na preizkavah. Mama naj gre k svojemu onkologu, ki jo je že zdravil in se z njim pogovori. Verjetno je mamo tudi malo strah, koga pa ne bi bilo, ampak s tvojo pomočjo bo zmogla vse. Sicer je pa čisto možno, da vse skupaj sploh ni maligno, zato nikar ne obupajta že sedaj.
Pojdita torej čimprej do zdravnika in se naročita.
Želim vam, da bi se vse izteklo tako, da boste imeli srečne in mirne praznične dni.
Lep pozdrav,
Daša
Draga goga!
Žal ste zgodbo opisali preveč prizadeto, vendar pa vas povsem razumem, da vam je v danem položaju gotovo zelo hudo. Z ustreznimi preiskovalnimi tehnikami bi morali zdravniki ugotoviti, za kaj gre pri vaši mami (tudi ne opisujete njene starosti). Najbolj pogosti so pri nekoliko starejših ženskah neškodljivi izrastki v maternici (miomi), ki pa vendarle lahko rastejo pod vplivom hormonov, zato se zdravniki včasih odločijo za odstranitev. Več o miomu si preberite tukaj:
Glede odločitve, da mama takoj potuje k onkologu, pa si ne belite glave. Nenazadnje bo tako v najboljših rokah, če se izkaže, da je res kaj nevarnega. Glede na rast bodo zdravniki ocenili, kaj so ti izrastki. Opravili bodo ustrezna slikanja. Opise poteka diagnostike, pojasnila in naposled dokončne odgovore pa terjajte od zdravnika, h kateremu je bila mama napotena ali od osebnega zdravnika. Pa nikar obupavanja, saj bo šlo!
Lepo vas pozdravljam,
Irena