Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Izrastki na koži

Izrastki na koži

Pozdravljeni,

zadnje čase se mi po koži na najbolj neprimernih mestih (pod pazduho, med nogami ..) pojavljajo majceni izrastki na koži, ki me zelo motijo .Pa ne zaradi lepote ampak ker se drgnem ob njih in to boli. Kože se držijo z zelo tanko kožico in bi jih bilo najbrž zelo lahko odstraniti. Pravijo, da jih sama ne smem. Kakšen postopek priporočate in kam se lahko obrnem ?

Lep pozdrav, Kaja

Spoštovana Kaja!

Glede na opis bi pri vas lahko šlo za kožne izrastke, ki jih s tujko imenujemo fibromi. Niso nevarni, vendar pa se s časom pomnožujejo in lahko postanejo moteči. Kljub temu, da so na tankih pecljih, je lahko nestrokovna odstranitev boleča, koža na mestu odstranitve pa lahko zakrvavi in se vname. Priporočil bi vam, da se za odstranitev zglasite v eni izmed samoplačniških dermatoloških ambulant, kjer bodo postavili dokončno diagnozo in se bodo tudi odločili za metodo odstranitve (najpogosteje z električnim tokom).

Tudi sama imam podobno tezavo. Fibromov imam vedno vec- vrat, pod prsmi, dimlje.

Zanima me, kako lahko preprečim širjenje, ali se mi lahko prenesejo na genitalni predel in ali s tem, če si katero majhno kar odtrgam, širim okužbo – če drzim na ranci razkužilo, dokler krvavi – ali lahko preprečim? Obstaja sploh možnost, da se jih rešim oz. preprecim nadaljne sirjenje?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Pozdrav!

Seveda ne morem presoditi za kaj gre, predvidevam pa, da gre za pecljate fibrome, ki niso nalezljivi!, nastajajo na novo neodvisno drug od drugega, odstranjevanje je možno, ne pa preprečevanje.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close