izrastek na zapestju
Spoštovani, vem da je to vprašanje bolj primerno za ortopeda, a morda mi boste znali pomagati tudi vi. Sem v 28. tednu nosečnosti, stara 34 let, že leta pa imam diagnosticirano artrozo na palcih obeh stopal in mehčanje hrustanca v kolenih.
Težava je v tem, da se mi približno zadnji mesec na desnem zapestju tvori bula, raste kar hitro, sedaj ima že skoraj 1 cm premera. Je čvrsta in fiksirana za sklep, na otip deluje kot hrustančna tvorba, in je precej boleča na dotik in ob gibanju zapestja.
Ker sem noseča, se ne bi rada po nepotrebnem izpostavljala rtg sevanju, obenem pa vem, da brez slikanja tudi diagnoze ne more biti v takih primerih.
Kaj mi svetujete? Ali menite, da gre spet za moje probleme s hrustancem, kot na nogah? Ortoped je mnenja, da sem težave s sklepi podedovala po mami, ki je bila tudi njegova pacientka in naj bi imela krvno grupo, po kateri naj bi se prenašala dedno sklepne bolezni, vendar razen dejstva, da imam res enako krvno skupino (A neg) kot mama, zadeva ni bila nikoli uradno preverjena in potrjena.
Ali naj zadevo poskusim ignorirati in se z njo ukvarjam po porodu, ali jo je bolje pokazati strokovnjaku že zdaj?
Hvala za odgovor
Spoštovani!
S tole krvno skupinoa A neg. ste me hudo prestrašila, saj jo imam tudi sam.
Opisujete ganglion, tj. izbuhlino sklepne ovojnice, v kateri naj bi bila tekočina. Je posledica ponavljajočih ali nepravilnih gibov ali poškodbe. Verejtno vam jo bodo kirurgi odstranili nekega dne po porodu. Rtg slikanje ni potrebno. Skoraj nemogoče je, da bi vam hrustanec ali kost rasla tako hitro.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Oprostite glede grupe, tako mi je pač razložil ortoped, ki je dolga leta zdravil mojo mamo in kasneje tudi mene. Ker sem kasneje zamenjala ortopede ( sem presedlala v Valdoltro ), se nisem več pogovarjala z njim in tudi za nadaljnje preiskave ( v LJ ) se tako nisem odločala.
Vseeno hvla lepa za odgovor, morda je ta uzrastek posledica dela z računalnikom ( miška- desno zapestje ), kajti drugega vzroka ne vidim.
Hvala in lep pozdrav tudi vam