Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Izraščanje stalnih zob-5 letnik

Izraščanje stalnih zob-5 letnik

Spoštovani,

Sin je star 5 let in 3 mesece. Odpadli sta mu že obe mlečni enki spodaj, ker sta ju od spodaj izrinili stalni enki.
Novi zobje so širši od mlečnih, tako je prvi stalni zob izraščen dokaj naravnost, 2.desna enka pa zaradi premalo prostora raste kar 50° obrnjen okoli navpične osi proti sredini jezika. Izrasel je nekje do 3 mm višine.

Dvojke spodaj se še ne majejo in nič ne kaže, da bi se kaj drugega dogajalo razen, da ga dlesen srbi zadaj, verjetno bo kmalu dobil šestke.

Ker je njegova zobozdravnica na letnem dopustu, bi rada izvedela, kako se lahko to težavo odpravi, ko je še čas.

Hvala in lep pozdrav,

Nataša

SPoštovana Nataša,

pri tesnem stanju trenutno ni posebne terapije. NAvidezno bi sicer pomagalo, če bi sedaj ekstrahirali mlečne dvojke – obe eni bi se lepo poravnali, stalni dvojki pa bi imeli še manj prostora in bi izrasli še bolj nepravilno. Glede na opisano je verjetno precejšnja možnost, da bo imel deček tesno stanje, tako da bo potrebna ortodontska terapija. Le mirno počakajte otrokovo zobozdravnico, potem pa se naročite na pregled.

Pozdravljeni,
sin je star 6 let in je dobil prvi stalni zob (spodaj enka). Žal pa mu je prikukal ven pred mlečnim zobom, ki se skoraj nič ne maje. Prav to me skrbi. Imam namreč dvoje informacij, eni pravijo, da mora zobek nujno ven, sicer bo imel neravne zobe, drugi pa, da naj nič ne skrbim, naj kar počakam, saj bo šel mlečni zobek sam ven in stalni se bo tudi sam zravnal. Prosila bi za nasvet.
Hvala

Klavdija

Spoštovana Klavdija,

malo me skrbi, da tudi moja informacija vaše skrbi ne bo zmanjšala:).
Sama tudi svetujem, da se z odstranjevanjem mlečnega zoba počaka. ČEz čas se bo mlečni zobek zagotovo omajal, izraščajoči stalni zob pa bo pod “vplivom” jezika lepo našel svoj prostor v zobnem loku.

New Report

Close