izraščanje prvih zobkov
Spoštovani!
Naši 10 mesečni hčerki je na plan pokukalo že pet zobkov; najprej enki spodaj- 2 čudovita zobka, potem pa še ena za drugo enkici zgoraj. Zdaj, ko sta ta dva vedno večja, je vedno bolj opazen razmak med njima. Gre za precej veliko režo med zobkoma, vmes pa nekakšna črtica, kot da bi bila dlesen otekla.
Zanima me, ali se že lahko predvideva, da bosta sprednja zobka ostala narazen tudi v prihodnje, ali se to ščasoma “poravna”. In če ne, ali lahko že kaj naredimo v zvezi s tem ali je še prezgodaj.
Ker pa sem se že oglasila, me zanima še čiščenje zobkov. V lekarni sem kupita ščetko za na prst, v kompletu je bila tudi zobna pasta, nekje pa sem brala, da naj se pasta še naj ne bi uporabljala. Zanima me tudi, kako pomembno je čiščenje zobkov pri tej starosti in 5 zobkih (no ja, peti šele leze na plano). Hčerka sicer uživa pri čiščenju, vendar pa ščetko predvsem krize, tako, da ne vem, če sploh pridem do zobka, prst je pa dobro pogrižen.
Najlepša hvala za odgovore.
SPoštovana mery b*,
o diastemi med zobmi lahko govorimo šele, ko izrastejo vsi zobki. DOkler zobki še izraščajo ne moremo soditi o položajnih nepravilnostih niti o morebitnih posledicah za stalne zobe.
Glede čiščenja pa… Pri 10-mesečnem dojenčku lahko uporabljate tudi zobno ščetko, s pasto pa lahko počakate do prvega leta. Čiščenje zobkov je pomembno od prvega dne, ko se le-ti pojavijo v ustih. Ker čistite vi, morate biti precej prepričani, da ste zobke očistili, sicer je vse le igra:).