Izračun termina poroda
Pozdravljeni!
Le kratko vprašanje. Zadnji dan menstruacije sem imela 11.3.2005. Moja ginekologinja mi je izračunala TP 16.12. Torej sem po njenem izračunu noseča 37. tednov in 2 dni – se pravi 38. teden teče.
Ko sem bila prejšnji teden – 20.11 zaradi popadkov v bolnišnici, so mi rekli, da sem 36. teden oz. celo 35 teden in da si napačno računam???? UZ sem imela 21. 11. Dojenček je imel +/- 2700g. Kaj je torej prav?
Še eno vprašanje: partner se je grdo prehladil in grdo kašlja. Šel je k zdravniku, kjer so mu pregledali kri in vodo in pravijo, da je blag prehlad – virozica in ni dobil zdravil. Ali lahko to vpliva name in dojenčka?
Hvala
1. zadnji dan M ni pomemben temveč nas vedno zanima PRVI DAN ZM!!!!! Verjetno je bil prvi dan M 4 – 5 dni pred 11.3.?
2. iz plodove ocenjene teže žal ni mogoče preverjati porodnega termina ker je normalna razlika med plodovi lahko tudi + ali – 10%, vaš pa je lahko celo večji ali manjši od pričakovanega, torej podatek, ki ni uporaben za izračun trajanja nosečnosti.
Iz omenjenega sledi, da vašega porodnega termina ne morem izračunati, poleg tega nimam nobenega podatka o morebitnem UZ pregledu v prvi tretjini nosečnosti (recimo pred 15. tednom), iz česar bi lahko preveril veljavnost trajanja nosečnosti glede na ZM.
Vsaka viroza se lahko “prime” kogarkoli, tudi nosečnice, kako bi to vplivalo na nosečnost pa ne vem. Večnoma pomembnih vplivov ni.