IZRAČUN PDP PRI IVF
Dr. Pušenjak,
Lepo bi vas prosila, če mi lahko samo poveste pravilen izračun PDP. Namreč punkcijo sem imela 23.5.2012, transfer 5 dan – 28.5.12, zadnjo menstruacijo pa 10.5.12
kdaj naj bi bil predviden PDP?
Izračunala sem si 15.2.2013. Ali je datum pravilno izračunan?
Vem, da je trapasto vprašanje, glede na to, da je do testa še 14 dni, nisem neučakana, vendar samo preverjam,če znam pravilno računati :-))
Hvala vam za vašo prijaznost
PDP se izračuna tako, da se datumu punkcije prišteje 266 dni oziroma 38 tednov, to pa bi moral biti 13.2.2013.
ZM 19.6. (ciklusi od 30-40dni, občasno daljši), test pozitiven 30.7.
Na pregledu sem bila 9.8.(naj bi bila po ZM noseča 7t2d), pa je bila nosečnost za 4t in nekaj dni, utripa še ne, PDP 14.4.(namesto 25.3). Bega me to, da če je bil že 30.7. test pozitiven (v lab. pregledan urin), je stvar sploh možna da gre pravo pot? Prva nosečnost sicer. Je možno da je test pozitiven že 9 dni po ovulaciji??? Naslednji pregled imam šele 3.9.
Hm…test je lahko res pozitiven 9 dni po ovulaciji – od oploditve do vgnezditve traja namreč 6 do 9 dni, hCG pa se v krvi pojavi takoj po vgnezditvi. Naslednji pregled z UZ bo najverjetneje o trajanju nosečnosti povedal še več kot prejšnji.
Spoštovani dr. Pušenjak,
Punkcijo sem imela 9.11.2012 (transfer 14.11.2012), torej PDP naj bi bil 2.8.2013 (izračunano po principu: datum punkcije +266 dni, IVF kalkulator in NS). Moj G mi je določil PDP 5.8.2013 po principu ZM. Sedaj me pa skrbi glede na to, da sem čez rok in da do sprožitve poroda lahko traja tudi 14 dni čez rok, saj v mojem primeru, ker imam datum PDP 5.8.2013, bo otrok lahko prenošen in večja možnost za CR. MV je bil v ponedeljek in tudi v soboto zaprt, popadkov nimam. G v porodnišnici sem omenila, da datum PDP naj ne bi bil pravilen, vendar je rekel, da je. Rada bi pa čimprej rodila, ker sem psihično izčrpana tako glede misli na izid poroda in stanje otroka med porodom kakor tudi slabega zdravstvenega stanja bližnjega. A je datum 2.8.2013 potemtakem pravilen? Ali lahko prosim za sprožitev poroda, mislim v smislu, ali upoštevate v takem primeru željo nosečnice ali samo, kar pač pokaže CTG, UZ…?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
mislim, da bi pri vas moral biti PDP 2.8. in da pri upoštevanju vaših pričakovanj in želja, zdaj 10 dni čez PDP ne bi smeli biti preveč togi in trmasti. Resda 3 dnevi večinoma ne predstavljajo pomembnega problema, ampak Murphy nam ni vedno naklonjen. Predlagam, da se jutri zjutraj oglasite v porodnišnici in prosite za sprožitev.
pri vstavljanju zamrznjenih zarodkov se upošteva njihovo starost (običajno 5 dni) in se za datum ovulacije vzame datum 5 dni pred ET. Če ste imeli ET 12.12. je to tako, kot bi bili imeli ovulacijo 7.12. in kot bi bili imeli ZM 23.11. kar da PDP 29.8.2013
Pozdravljeni!
Zanima me koliko časa sem pravzaprav noseča, saj sem zmedena zaradi različnih podatkov. Situacija je naslednja:
Zanosila sem po IVF.
Prvi dan ZM: 26.08.2013
Punkcija: 09.09.2013
Transfer enega zarodka: 14.09.2013
Dne 11.10. sem imela prvi UZ na neplodnostni, kjer so rekli, da sem noseča 6 tednov in 1 dan (zarodek velik 5 mm). Dne 30.10.2013 sem imela pregled pri svojem ginekologu, ki je rekel, da sem glede na velikost ploda noseča 8 tednov in 4 dni (plod velik 20 mm).
Navedena obdobja trajanja nosečnosti se mi ne ujemajo z nobenim od zgoraj navedenih datumov, tudi oba UZ kažeta različno (če se prvemu UZ prišteje število dni do naslednjega UZ, se ne ujema s številom dnevov med 6/1 in 8/4).
Mislila sem, da je pri IVF pomemben za določanje trajanja nosečnosti datum punkcije, ko pride tudi do oploditve, ampak sem sedaj precej zmedena.
Najlepša hvala za odgovor in lep dan.
Spoštovani,
razlike v velikosti zarodkov so bile vedno manjše od tolerance metode merjenja (UZ), zato bi se držal datuma punkcije, ki se izenači z dnevom ovulacije. Danes, 13.11. ste torej noseči 11 tednov + 2 dni.