izraba dopusta
Pozdravljeni.
Zanima me kako je z izrabo letnega dopusta v letu 2004. Sem namreč noseča in grem februarja 2004 na porodniško. V podjetju sem zaposlena manj kot 6 mesecev, zato lahko koristim samo sorazmerni del letnega dopusta. Ali je res potrebno koristiti 10 delovnih dni dopusta za leto 2004, ker ti drugače propade. Ostali del vem, da se prenese v leto 2005. Kako je to v mojem primeru, ko sem zaposlena manj kot šest mesecev in še nimam pravice do koriščenja dopusta, ter grem februarja na porodniško.
Zanima me tudi kako je z regresom za leto 2004.
Pa še eno vprašanje. Za leto 2003 sem dobila le sorazmerni del dopusta, t.j. 6 dni. Ali ga moram izkoristiti do konca leta, ali ga lahko koristim v letu 2004?
Za obrazložitev se najlepše zahvaljujem.
Pozdravljeni!
Najprej bi vam odgovorila glede dopusta v letu 2003. Načeloma je letni dopust namenjen oddihu v tekočem letu; vendar pa se lahko v izjemnih primerih (bolniški stalež, porodniški dopust..) oziroma v primeru takšnega dogovora z delodajalcem, koriščenje tega dopusta prenese v naslednje leto.
Glede dopusta za leto 2004 pa takole: res morate 10 dni koristiti skupaj, se pa pojavi problem, če do celotnega letnega dopusta še ne boste upravičena. V slednjem primeru boste pač izkoristila le sorazmerni del, ostanek (do deset) pa vam bo propadel. Preostali dopust pa boste izkoristila v letu 2005!
Glede regresa za letni dopust za leto 2004 pa menim, da vam pripada v sorazmernem delu, saj zakon pravico do sorazmernega dela regresa veže na pravico do sorazmernega dela letnega dopusta.
Bi mi pa bilo lažje odgovoriti, če bi mi povedala točen datum vaše zaposlitve.
Lep pozdrav,
Tanja koderman
Se vam zahvaljujem za odgovor in vam hkrati podajam dodatno informacijo glede datuma zaposlitve, t.j. 1.10.2003.
Hvala
Manja
Spoštovana manja!
Danes sem še malo razmišljala o vašem vprašanju, ker mi tisti sorazmerni del regresa ni dal miru. In tako smo prišli do zaključka, da vam, glede na to, da ste zaposlena za nedoločen čas, pripada polni regres, saj boste dejansko v letu 2004 pridobila tudi pravico do celotnega dopusta, kljub temu, da boste bila pred odhodom na porodniški pridobila pravico do izrabe le sorazmernega dela!
Kot vidite gre za na videz enostavno problematiko, ki pa sploh ni enostavna, sploh glede na nov Zakon o delovnih razmerjih, ki je pravico do dopusta in regresa uredil malo drugače, in odsotnosti prakse s tega področja prakse, saj se le-ta šele ustvarja !
Lep dan vam želim,
Tanja Koderman
Forum je zaprt za komentiranje.