Izpuščaji
Spoštovani,
čeprav sem uporabila iskalnik in prebrala vse vaše odgovore sem se vseeno odločila, da se obrnem na vas še z mojim vprašanjem. Imam dobrih 6 tednov starega sinka. Ob porodu – rojen je bil z 41 tedni – je dobil okužbo in zaradi tega sma bila v porodnišnici 10 dni in je dobival antibiotike. Tretji dan terapije je dobil izpuščaje po očki, ki so se potem prenesli na lička in tam ostali tudi ob prihodu domov. Doma se je stanje potem samo še slabšalo. Patronažna sestra mi je rekla, da naj me ne skrbi, da se samo koža čisti in da naj pustim pri miru in z ničemer ne čistim. Stanje se tudi do prve posvetovalnice ni kaj izboljšalo in pediatrinja mi je rekla, da naj umivam z mojim mlekom. Stanje se tudi po dveh tednih umivanja z mojim mlekom ni kaj prida izboljšalo. Naj še povem, da ima te izpuščaje samo po obrazu – najbolj na ličkih in pa po vratu. občasno ima zelo pordela lička. To je moj tretji otrok in nihče od nas ali bližnjih nima kakšne alergije. Se izključno dojiva in vmes sem bila 5 dni na brezmlečni dieti vendar se mu stanje ni izboljšalo. Nato sem po posvetu z drugo pediatrinjo obraz umivala in namazala še vlažnega z ribjim mazilom. Sčasoma se je stanje malce umirilo vendar se je včeraj vse skupaj ponovno ponovilo. Drugače se redi – v enem mesecu se je zredil skoraj za kilogram in je zrasel 6 cm, lepo je in lepo napreduje. Ker sva ležala po porodu zaradi okužbe v centru za nedonošenčke se tudi obračam na vas. Ali menite, da se res samo koža čisti tako dolgo ali je to lahko že pokazatelj česa drugega. Naj še omenim, da se mu je danes na ustnici – na pregibu – naredil čisto majhen izpuščaj, ki je podoben herpesu. Ali bi me moralo zaradi tega kaj bolj skrbeti?
Lička pa drugače danes izgledajo tako, kot je razvidno iz priponke.
Lp in najlepša hvala za vaš odgovor.
Spoštovana,
spremembe na ličkih, ki jih opisujete in ki ste jih tako lepo fotografsko dokumentirali, poznamo pod številnimi imeni – atopični dermatitis, diseboroični dermatitis, dermatitis dojenčkov, … Skupni imenovalec vsem je vnetje kože, ki še vedno ni vzročno pojasnjeno in med vzroke uvrščajo vse od razvojno pogojene preobčutljivosti kože in žlez lojnic, družinske nagnjenosti k takšni reakciji kože na okolje, alergije na “vse živo” (tako iz hrane kot iz okolja).
Drugi skupni imenovalec je kroničnost, torej dolgotrajnost težav, ki že skoraj izvenijo, pa se spet pojavijo.
Tretji (žal…) je neučinkovitost zdravil in raznih ukrepov, od katerih večina sprva vsaj malo omili težave, potem pa nima več nobenega vpliva. Kot kratkotrajno učinkoviti so se izkazali steroidni hormoni v kremah – ki pa ob dolgotrajnejši uporabi privedejo do stanjšanja kože in še večje ranljivosti.
Iz “domačih” izkušenj bi vam svetovala, da vi uživate lahko hrano in manj mleka (1 teden izogibanja mleku je premalo za kakšen bistven napredek), da malčka mažete po koži obraza na tanko s kremami, ki so vlažilne (torej ne z olji, mazili) in “ne dišijo” (nočem delati reklame, pa vseeno – pri mojih fantih se je zelo obnesla krema Penaten Be-be, ki jo najdete v Mullerjevih prodajalnah), umivate ga samo z vodo (nobenih mil ali kopeli) in predvsem skrbite, da mu ni nikoli prevroče (to vnetje kože močno poslabša). Le če bo “nevzdržno” (koža debela, rdeča, razpokana), prosite pediatra za mazilo s steroidom (npr. Elocom), ki pa ga smete na tanko namazati na kožo le 1x dnevno za največ 2-3 dni in to ponoviti kvečjemu 2x v mesecu.
Za kaj več pa pobrskajte še na sosednjem forumu Pediatrija in na splošnih straneh, npr. http://en.wikipedia.org/wiki/Atopic_dermatitis…
Srečno,
Najlepša hvala za vaš odgovor in pomoč. Bom upoštevala vaš nasvet in bom nabavila kremo, ki “ne diši” in upam, da se bo obneslo. Saj kakšen dan je bolje, kakšen dan pa se spet drastično poslabša. Mlečnih izdelkov pa jem zelo,zelo malo, mleka pa sploh ne pijem – že od majhnega ven…tako, da resnično upam na izboljšanje… Imama pa v kratkem pregled v neonatalni ambulanti pa bom mogoče še tam izvedela kaj več…
Lp…