Izpuščaj na obrazu
Pozdravljeni,
Kmalu po rojstvu (sedaj 20-mesečnika) se mi je pri zunanjem kotičku očesa pojavil izpuščaj, ki je izgledal kot herpes, vendar to ni bil, kar sta potrdila prvi in drugi dermatolog. Prvi mi je želel predpisati kortikosteroide, ki mi jih zaradi dojenja ni smel in me odslovil brez vsega, drugi-samoplačniški je rekel, da gre za perioralni dermatitis in mi predpisal eno mešanico, ki ni imela kontraidikacij z dojenjem. Žal se ne spomnim za katero mešanico je šlo. Dokler sem prišla do samoplačniškega se je izpuščaj pojavil že pod nosom. Krema je pomagala le pri izpuščaju okoli oči, ne pa tistemu pod nosom, ki se je počasi a vztrajno širil okoli ust. To je bilo lansko poletje.
Od takrat sem uporabljala različna kupljena in domača mazila (bepanthen, nekaj od A-derme, smiljeva, melem za kožo). Načeloma je šlo po istem kopitu: izpuščaj se malo potegne nazaj, vendar je koža kjer se je nahajal ostajala rahlo rdeča, nato je prišlo do izbruha, ko je koža bila zelo pordela, pojav hrapavosti oz. majhnih mozoljčkov in vsakič manjša širitev teritorija. Letos poleti sem odšla še do osebne zdravnice, ki je najprej predpisala antibiotično kremo (rezultat je bil isti kot opisano zgoraj). Ker ni pomagalo mi je predpisala še antibiotik Doksivibra (8dni/na 12h), ki so stanje drastično poslabšali. Potem me je ponovno napotila na dermatologa, za katerega imam datum šele aprila.
Po antibiotikih sem poskusila še s konopljino kremo, ki je razdražila kožo, Sedaj 4 dni preizkušam s Canestenom, ki ne prinaša rezultatov. Opažam, da stres poslabša zadeve.
Preden se naročim samoplačniško bi še tu vprašala za nasvet. Res ne bi ponovno plačevala 80eur in več + mazilo, zato da mi ne pomaga.
Vesela bom tudi predloga dobrih dermatologov (od Zasavja do Ljubljane).
Hvala in lp
PozdraV!
Tri stvari se mi javljajo: eno je da je osnova perioralni dermatitis, drugo, da ste redno dobivali kortikosteroidne kreme in tretje je: če bi nekdo povedal kaj bo ko boste ukinili kreme, ki so kot droga za kožo bo poslabšanje! omenjeni antibiotiki so edina rešitev, treba pa bo premagati”odvisnost” od krem, ki ste jih dobivali.
Ne bom pa o dobrih dermatologih.
Lp