Izpuljena osmica
Spoštovani!
Pred dvemi dnevi mi je zobozdravnica odstranila modrostni zob (zgoraj desno) in me zanima, ali je normalno, da me sedaj bolijo sosednji zobje, posebej ko ugriznem skupaj? Ali se je kaj poškodovalo od znotraj, morda počila kost?? (rekla je, da je poleg zoba šlo malo kosti zraven – a to pomeni kaj hudega?)
Pa še to: čudi me, s kakšno “lahkoto” se je zobozdravnica odločila za puljenje zoba: sicer se ga je res malo odlomilo (na meji s sedmico) in je bilo spodaj nekaj kariesa, a po mojem bi se ga dalo “rešiti”; a je rekla, da se ne splača, še posebej, če bi prišlo do živca in ker bom potem čez par let zgubila še sedmico (ker bi se dosti težje čistila, če je zraven osmica). Tako sem se pač strinjala s puljenjem, me pa zanima, ali sem ravnala prav, ali pa bi se raje odločila za zdravljenje zoba, glede na to, da je to “zgolj” osmica, ki sicer estetsko ni pogrešljiva? Z drugimi besedami, katere so slabosti tega, če izpulimo osmico, ki morda ni bila nujna za puljenje? Za grizenje sicer ni pretirano potrebna, ker je precej zadaj, sem pa nekje brala, da se z vsakim izpuljenim zobom premo sorazmerno poveča nevarnost srčnih obolenj – je kaj na tem? In kaj so še ostali “riziki” oz. težave, ki me čakajo po “nenujnem” puljenju? (to sprašujem tudi oz. predvsem zato, da bi se znala v prihodnosti bolje odločiti pri podobnih primerih)
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
Tisa
Spoštovana Tisa123,
boleične do 1 tedna po posegu so normalne in pričakovane. Pomembno je, da se bolečine ne krepijo in postajajo vedno močnejše.
Glede pravilnosti odločitve za ekstrakcijo pa ne morem soditi. Imam zgolj vaš opis zoba, nisem pa zoba videla v ustih niti nisem videla rtg posnetka. Vsekakor pa je bolje, če zob izpulimo, ko ni težav, kot takrat, ko težave so – bolečine, oteklina,…. precej zmanjašajo “moč” anestetika in je ekstrakcija lahko precej neprijetna.
Pri srčnih bolnikih je za vsak “krvav” poseg potrebna antibiotična zaščita, ker je tak poseg zanje nevaren, pri zdravih pa ne. Glede povečevanja nevarosti za srčna obolenja z vsako naslednjo ekstrakcijo menim, da na tem ni nič. Če mi posredujete link do omenjenega članka pa ga bom prebrala.