izpuljen zob
V starosti 12 let mi je zobozdravnica izdrla dva zoba in sicer petega spodaj levo in desno.Naj omenim, da me pri desnem ni bolelo, pri levem pa sem imela obupne bolečine. Starši so mi dejali, da je nemogoče, da bi me bolelo ker je to pač mlečni zob, Zdelo se mi je krivično, kajti čutila sem kako mi ga vleče in maje, pa ni in ni šlo. Ko ga je končno izdrla, mi je notri ostal košček, ki mi je izpadel šele doma. Novi stalni zob mi ni nikoli zrasel ( sedaj imam 25 let ). Ali je mogoče, da mi je zobozdravnica izdrla napačen zob ? Hvala in lep pozdrav ?
Spoštovana Melanija,
če so pri “puljenju” rekli,da je to mlečni zob,potem je bil,ker sta si anatomsko mlečna in stalna petica precej različni.
Očitno ste vi ena izmed tistih,ki nimajo zasnove za nekatere stalne zobe in vam zato stalni zob ni izrasel – seveda je potrebno preveriti,če ni zob zaostal nekje v čeljustni kosti ( rentgen ),kar pa so verjetno že naredili.Vzrok ekstrakcije mlečnega kočnika je bila verjetno obsežna kariozna destrukcija,kajti,če je zob zdrav,ga v takem primeru ( če ni stalnega naslednika ) ponavadi ohranimo.Mlečnemu zobu,ki nima stalnega naslednika pa se ne resorbirajo ( “stopijo” ) korenine in so zato “puljenja” takih zob lahko zelo boleča in neprijetna.
Upam,da ste z odgovorom zadovoljni.
Lepo pozdravljeni!