Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Izpostavljenost sevanju

Izpostavljenost sevanju

Spoštovani,

na vas se obračam, ker sem resnično zaskrbljena. Naš 9 mesečnik ima občasno (zadnja 2 meseca) vključeno elektonsko varuško, to je do 2 uri zvečer preden pridem tudi jaz spat. Dobila sva rabljeno in nisem imela priloženih navodil. Skrbi me, ker sem šele danes ugotovila, da jo je imel nameščeno preblizu glavice, cca 20 cm. Danes ponoči sem jo tudi pozabila izklopiti, je bila prižgana celo noč. Sedaj me skrbi zaradi vpliva elektromagnetna sevanja na razvijajoče možgančke in nasploh na njegovo zdravje. Tako zelo se sekiram, sem naredila ogromno napako? 😔

Druga stvar, ki me skrbi je, da je mali danes v trenutku nepozornosti pojedel košček reklamnega letaka. 😔 Kako zelo škodljive so lahko te barve?

Že vnaprej hvala za odgovore.

Zaskrbljena mamica

Tokrat bom ažurna z odgovorm, sem ravno še pri računalniku. Tudi zato bom hitra, ker je vaš strah povsem pretiran…

Elektromagnetna valovanja so povsod okrog nas – pri tem je elektronska varuška še najmanj omembe vredna, tudi glede jakosti energetskega polja. Bolj vse druge naprave, vključno z wifi-ji in vsi naši mobiteli (saj veste, kako so nas strašili s 5G omrežjem, pa smo – so vsi v redu, pa čeprav imajo mladostniki mobitel že vraščen v ušesa, z ali brez slušalke…).

Kakšen je vpliv teh sevanj, je težko dokazati – vseeno pa mnogi trdijo, da so tveganja za zdravje nepomembna. Tudi pri razvijajočih se organizmih. Sama sodim med previdneže – in vseeno skušam izpostavljenost zmanjšati, ne le pri vnukih, tudi pri sebi. Kar pa je seveda težko….

Enako nenevarno je žvečenje reklamnih letakov – ki jih bo verjetno še veliko obdelal. Kar boste morda opazili šele ob vestnejši analizi njegovega kakca :-).

Pojedel bo tudi kakšnega žužka, pa gumb, cof s kape, da o kakšenm delčku igrače ne pišem. Temu se reče odraščanje. Cele generacije mam so dale čez podobne travme (očki imajo tršo kožo glede takih dogodivščin).

Kar brez skrbi torej, lepo se imejte,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša hvala za hiter odgovor. Prestrašila sem se, ker sem prebrala, da mora biti varuška oddaljena vsaj 1m..pa potem da je lahko nevarno za razvoj levkemije, možganskega tumorja..

Potem se tolčem po glavi zakaj nisem že prej sama mogla tega predvidet..ah, te skrbi.. verjetno potencirane, ker sva že izgubila enega otročka, sicer med nosečnostjo.

Se enkrat hvala. Z lepimi pozdravi.

Se strinjam, vaš strah je pretiran in neutemeljen… Dokazi o “možganskih tumorjih, levkemijah” izvirajo predvsem iz prastarih poskusov na živalih, ki so jih izpostavili sevanjem s čisto drugačnimi jakostmi in valovnimi dolžinami. Šele čas bo pokazal, ali so “običajna” sevanja tudi nevarna v tem smislu – pa pri tem ne mislim na baby-varuške, ampak na mobilne telefon, ki jih ima mlado in staro ure in ure blizu možganov.

Sočustvujem zaradi izgube enega otročka med nosečnostjo – a na žalost je parov, ki se jim je to zgodilo, veliko, zlasti v zgodnji nosečnosti so spontani splavi zelo pogosti (pa ne zaradi sevanja, večinoma gre za napake pri vgnezditvi ali v razvoju samega ploda). In zato lažje razumem vašo stisko, ki naj kmalu mine!

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša hvala za pomirjujoče besede in tudi vam vse dobro. ☺️ 🍀

Lep pozdrav

New Report

Close