izpiti
Zdravo! Zelo bi vam bila hvalezna za kaksen nasvet. Sem študentka Visoke šole. Gre se namrec za to, da vedno ko grem na prvi rok izpita se mi zdi, kot da ne dam vse od sebe, oz nekako se ne morem skoncentrirat in sem zelo površna. To se mi dogaja samo na prvem roku, ko grem prvič na izpit. Ne vem zakaj imam na izpitu vedno obcutek, kot da bo drugic bolje in se zelo tezko skoncentriram. To se mi dogaja ce sem dobro pripravljena tako kot ce malo znam. Prebrala sem ze nekaj knjig o pripravi na izpite in sem tudi ze veckrat prisla uro prej na izpit in se poizkusala koncentrirati, pa mi je to le malo kdaj pomagalo. Zanima me zakaj sem na prvem roku tako zmedena?
Spoštovana Mojca,
zoper vaše težave je relativno zanesljiva metoda t.i.poskusni izpit, seveda ne na fakulteti prerd profesorji, ampak pred klegi, po možnosti takimi, katerih kritike se najbolj bojite.Organizirajte ponavljanje snovi kakšna dva tedna pred pravim izpitom, okioliščine pa skušajte posnemati( pisni del, ustni del, časovne omejitve in seveda tudi ocene.Da bo imela stvar širši koristni učinek, se postavite enkrat v vlogo kandidatke, drugič v vlogo profesorice.Če je potrebno,”preigrajte” večkrat.Jemanje pomirjeval kakršnekoli vrste vam pred izpitom odsvetujem, saj bi vam zmanjšala koncentracijo in motiviranost .