Najdi forum

Izpah rame

Pozdravljeni.

Star bom 38 let in pred 3 tedni sem si 1. izpahnil ramo (padec iz višine).

Žena me je takoj odpeljala v bolnišnico ( v roku 40-50 minut sem imel ramo naravnano nazaj), opravljeno je bilo:
– RTG DESNE RAME (vidna luksacija humerusa desno)
– REPOZICIJA in donerjeva opornica.
– RTG po repozicji: položaj desnega humerusa dober.

Dobil sem kontrolo čez 3 tedne.

Bil sem že na kontroli (prsti prosto gibljivi, prekrvavljeni, brez NC izpadov; kontura obeh ramen simetrična, kjer je):
– RTG pokazal: Položaj humerusa anatomski

TERAPIJA: razgibavanje komolca ter zapestja, Donerjeva opornica še naprej (cca. 3 tedne)..
OB KONTROLI: Donerjeva opornica EX, predviden pričetek FHT.

Zanima me sledeče:
1. Si lahko opornico vzamem dol in razgibavam tudi ramo do rahle bolečine ali razgibavam samo komolec in prste?
Si lahko naredim kakšno škodo, če razgibavam tudi ramo “po pameti”?

2. Sem res obsojen na ponovne izpahe? Najbolj se bojim tega, da bom sedaj celo življenje živel v strahu.
Sem namreč še “mlad” in fizično aktiven (kolesarstvo, pohodništvo, občasno opravljam težka fizična dela-medsosedska pomoč itd)?

3. Je običajno, da sem dobil tako dolgo nošenje opornice (6 tednov)?
Kolikor se pogovarjam ima večina nameščeno cca. 3 tedne. Imam morda bolj resno poškodbo?

4. Je edina rešitev proti ponovnim izpahom samo operacija?
Koliko približno stane ali to krije zavarovalnica?

Pozdravljeni,

1. Če je gibanje dovoljeno s strani kirurga, potem gibajte ramenski sklep do bolečine. V primeru, da aktivno gibanje ni dovoljeno, svetujem le nihajne vaje.

2. Svetujem, da opravite MRI , ki bo pokazal v kakšnem obsegu so se strukture pri izpaku poškodovale. MRi posnetek svetujem, da pregleda kirurg, ki se posebej ukvarja s poškodbami ramena. Ker ste zapisali, da ste star 38 let, je ponavljanje izpahov v tej staroati redkejše. Pri starostih 20 in manj let, je v večini primerov potreben operativni poseg, da se preprečijo ponovni izpahi in dodatne poškodbe v ramenskem sklepu.

3. Čas nošenja opornice je odvisen od tipa /vrste poškodbe – katere strukture so se poškodovale in v kakšnem obsegu.

4. Glejte moj odgovor pod točko 2. Zavarovalnica krije takšno operacijo. Cena samoplačniške operacije je v razponu med 3.000 in 5.000 EUR.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

Pozdravljeni,

pri 19. letih sem leta 2018  imela operacijo desnega ramena, saj sem imela več kot 50 izpahov (izpahovala se je naprej in nazaj). Sedaj imam v ramenu kovinsko ploščico in skupaj so mi zašili vse kite jn vezi, ki so bile strgane. Ramo sem res pridno razgibovala in že konkretno ojačala mišice, zadnjih nekaj mesecevje bila rama končno v svoji popolni gibljivosti. Sem si jo pa en teden nazaj pri plezanju zopet izpahnila, le da se je tokrat izpahnila navzdol, na urgenci so mi jo porivali navzgor čez pazduho. Rekli so mi, da moram dva tedna nositi opornico in potem imam pregled na travmatologiji v Ljubljani. Ker je to moja desna roka in ker bi zaradi popolne imobilizacije avtomatsko padla letnik na faksu in bila izključena tudi izmenjave na katero sem vpisana, sem začela roko uporabljati že 4. dan po izpahu. Popolnoma nič me ni bolela in nisem izvajala hujših naporov. Ustvarjala sem in prelagala manjše predmete. Ponoči opornico vseeno nosim. Danes je mimo 10 dni od izpaha in en teden od zmerne uporabe ramena, in me je danes začelo malo boleti prav v predelu ramena. Skrbelo me je tudi, da bi mi v opornici kite in mišice zopet popolnoma uplahnele. Čez en teden imam pregled, a sem se vseeno nekje želela posvetovati prej, glede na to, da me prej ni čisto nič bolelo. Je grozno narobe, da ne nosim upornice? Ko se mi je rama takrat spahovala, so mi zdravniki vsakič rekli naj samo mirujem, s tem se mi je pa vsa mišična masa toliko oslabela, da mi potem niti to ni več varovalo ramena, zato sem sedaj po občutku delala toliko, kolikor me ni bolelo.
Ne razumem, zakaj se je ponovno izpahnila in skrbi me, da bom imela probleme celo življenje.
Lep pozdrav.

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close