izpah rame
dogaja se mi izpah rame na levi roki.
privč se mi je zgodilo ene 4 leta nazaj ko smo na raftingu padli v vodo, pa me je rešilni jopič ful gor potegnil. takrat nisem posvečal prevelike pozornosti temu, ker je bolečina ki je grozna, hitro minila (sepravi je rama šla nazaj).
zdaj pa mislim da je čas da zadevo uredim, saj se mi izpah ponovi ene 5,6x na leto.
Ponavadi če dam roko gor pa malo nazaj mi rama skoči ven, zato se takim gibom čimbolj izogibam ker boli ko hudič…
da gre nazaj, dam roko ob telo pa sukam zapestje levo desno…
zanima me kaj lahko zdravnik naredi… a si moram tam roko izpahnit? da bo videl, a lahko brez tega s kakšnim slikanjem al pa čim ugotovi kako in kaj?
kako pa se potem to pozdravi? vem da med sklepi ni neke mehanske povezave, edina vez so vezi… torej se jih skrajša? kako in kakšen postopek je to? čakalne dobe?
LP
Rok
Spoštovani gospod(ič) Rok,
pri izpahu nadlahtnice v ramenskem sklepu prido običajno (najpogostejši je
sprednji izpah) do strganja vezivne ustnice (labruma) čašice lopatice, v
kateri normalno leži glavica nadalhtnice, v spodnjem in sprednjem delu.
Posledica tega je, da je čašica v sprednjem in spodnjem delu brez roba, ki
ovira padec glavice nadlahtnice iz čašice. Posledica je, da lahko izpah
povzroči bistveno manša sila. Tako je verjetnost ponovnega izpaha po prvem pri aktivnih mlajših od 30 let okrog 95%!
Posledice večkratnih izpahov so tudi raztegnitev sklepne ovojnice in pa
poškodbe sklepnega hrustanca zadnjega dela glavice nadlahtnice.
Menim, da je edina dobra rešitev za Vas operacija. Priporočam Vam
artroskopsko operacijo, kjer skozi 2 ali 3 1/2 cm “luknjice” ob nadzoru z
videokamero popravimo vezivno ustnico in skrajšamo sklepno ovojnico. Po
takem posegu je operirana roka v mirovanju 3-6 tednov, polno gibljivost
predvidoma dosežete v 3-h mesecih, za polne obremenitve pa ste z ozirom na uspešnost okrepitve ramenskih mišic sposobni v 4-6 mesecih po peraciji.
Več informacij sem Vam posredoval v odgovoru na Vaš e-mail naslovljen na Arthron.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih