Najdi forum

izpah rame

Spoštovani!

Fant si je lani januarja izpahnil desno ramo. Sledilo je uravnavanje, mavec 3 tedne ter 2 tedna fizioterapije.

Do sedaj je bilo vse OK, med prvomajskimi pa se je nezgoda ponovila. Padel je s surfa ter si spet izpahnil desno ramo. Sumiva, da je bila temu kriva neoprenska obleka, da mu je bila mogoče malo prekratka in je rama zaradi tega “izskočila”, saj je tudi lani že parkrat padel na enak način (poleti-je bil samo v kopalkah) in se ni zgodilo nič.

Ramo je uspel uravnati sam, sicer pravi, da ne ve točno, kako, da je pač samo poskušal gibati z roko, do kam gre in je skočila sama nazaj…
Par dni ga je rama še malo bolela, bila pa je normalno gibljiva, ni bilo nobene otekline, potpludbe ali mravljinčenja.

Kaj lahko pričakujeva vnaprej, očitno ponavljanja? Ramensko opornico pri vsakem športu bo nosil, lahko pa svetujete še kake vaje za ojačanje vezi? Ima opornica res kak smisel? Potrebno še kaj ali ostaja rešitev le operacija, kakor so mu obljubili že pri prvem izpahu – da naslednjič ga čaka to?

Najlepša hvala in lep pozdrav!

Barbara

Pozdravljena Barbara!

Pri izpahu rame se ponavadi pretrga posteriorni ligament, ki podpira glavico nadlaktnice tako, da je v pravilnem položaju. Ko se enkrat pretrga ne more več opravljati svoje funkcije in njegovo funkcijo morajo prevzeti mišice. Vaje za krepitev mišic, ki stabilizirajo ramenski sklep, so zelo specifične in ga lahko nauči le izkušen fizioterapevt specialist za Cyriax ali Maitland koncept. Če jih bo izvajal vsak dan bo verjetno lahko normalno opravljal vse aktivnosti brez večjih težav.

Zavedati pa se mora, da je tudi rehabilitacija po operaciji rame izjemno dolgotrajna in zahtevna. Zato naj raje izkoristi vse ostale možnosti, ki jih ima na voljo, saj pod nož gre še vedno lahko.

New Report

Close